Luonto

Pyörällä Ahvenanmaalle? Nämä kokemukset ja vinkit haluat lukea!

Toimittaja Anu Kiiveri lähti pyörällä Ahvenanmaalle. Kilometrejä kertyi reissun aikana 350. Lue matkakertomus ja nappaa vinkit onnistuneeseen reissuun!

Pyöränsatulasta kaiken näkee lähempää. Fillariretkellä pitkin saariston rengastietä Ahvenanmaalle tuli vastaan monta yllätystä.

Valmistelut ja matkaan

Kevään kestänyt lossi- ja lauttareittien sekä majoituksen suunnittelu on vaihtunut pyörälaukkujen pakkaamiseen.

Tarkoituksenamme on pyöräillä Naantalista saariston rengastietä Ahvenanmaalle ja päättää retki Korppooseen. Olemme laskeneet, että ajokilometrejä päivää kohden tulee 50-60.

Kartta pyöräreitistä Ahvenanmaalla
Reitti: 1. Naantali 2. Taivassalo 3. Kustavi 4. Vuosnainen 5. Åva 6. Torsholma 7. Hummelvik 8. Vårdö 9. Kastelholman linna 10. Eckerö 11. Maarianhamina 12. Långnäs 13. Kökar 14. Korppoo

Lue myös: Hanko on polkupyöräilyn pääkaupunki ja Jopojen ystävien kesäparatiisi

Emme halua turhaa painolastia tarakalle ja selkään, joten viikon matkalle pakkaamme vain välttämättömän: sade- ja vaihtovaatteet, hygieniatuotteet ja pyöränhuoltovälineet.

Meistä iso osa matkan viehätystä on fiilistellä pyörän selässä, joten päätimme ajaa mannermaalta perille asti. Jos kunto ei salli näin pitkää pyöräilyä, Ahvenanmaaltakin voi vuokrata pyörän.

Ensimmäinen yömme vierähtää Taivassalossa, Hakkenpään sataman tuntumassa. Saamme ihailla saaristolaismaisemaa maatilamajoituksessa Fallinrannan Wanhassa Kleemolassa. Saunan jälkeen ei unta tarvitse odotella. Päivän 30 kilometriä tuntuu jaloissa.

fallinranta.com

Vauhdikkaita siirtymiä

Seuraava aamu valkenee koleana. Onneksi meillä on mukana irralliset pyöräilyhousujen lahkeet ja hihat, jotka voi riisua, jos olo käy liian tukalaksi. Pyöräilylasit suojaavat silmiä auringolta, pölyltä ja hyönteisiltä.

Huomaamme heti, että päiväetappeja suunnitellessa on syytä huomioida siirtymäajat. Vartsalan lossilta Kustavissa saamme polkea melko rivakasti vastatuulessa kuuden kilometrin taipaleen, jotta ehdimme seuraavaan Vuosnaisten lauttaan. Tosin joudumme lopulta odottamaan lautalle pääsyä melko pitkässä jonossa.

Pyörän saa lähes poikkeuksetta mukaan lautoille ja losseille ilman paikan varaamista.

Matka Åvan saarelle kestää 40 minuuttia. Rauhallista tahtia etenevän lautan kannella ehtii hyvin tarkkailla saaria tai nauttia välipalaa sisätiloissa.

Jos sää olisi lämpimämpi, olisi mukava edetä rauhassa saarelta toiselle siltoja pitkin merimaisemia ihaillen, ja yöpyä Torsholmassa.

Päätämme kuitenkin polkea reippaasti reilun 20 kilometrin matkan, jotta ehdimme seuraavaan Torsholmasta lähtevään lauttaan. Tätä rutistusta ei voi suositella huonokuntoisille.

Kahden tunnin lauttamatka Torsholmasta menee voimia kerätessä ja eväitä syödessä. Perillä Hummelvikissa olemmekin jo Ahvenanmaalla.

Lue myös: Vuoden kokemukset: Sähköpyöräilyn plussat ja miinukset

Juhannuksena salot ovat koreina

Juhannusaattona heräämme kauniilla Sandosundin leirintäalueella Vårdossa. Vaatimattoman mökin varustus ei haittaa, kun vieressä on valkohiekkainen ranta ja kimalteleva meri.

Pyöräretki Ahvenanmaalle
Sandosundin leirintäalueelta löytyy vaaleahiekkainen uimaranta ja idyllinen pieni sauna laiturin nokasta.

Aamupalaksi nautimme paikallista pannukakkua luumuhillolla ja kermavaahdolla kuorrutettuna. Pyöräily vie paljon energiaa, joten aamupalaan kannattaa panostaa. Myöskään muilla aterioilla emme laske kaloreita.

Lue myös: Elämäsi parhaat pannarit Amerikasta Ahvenanmaalle – katso 6 makoisaa ohjetta

Pyöräteitä on paikoitellen, mutta niitä ei edes kaipaa hiljaisilla maanteillä. Punaiset puutalot ja meri ovat läsnä suurimman osan matkaa. Maasto on pannukakkumaisen tasaista, mutta vastatuuli saattaa tehdä matkanteosta raskasta.

Polkupyörällä Ahvenanmaalla
Uffe på berget -kahvilan terassilta avautuvat upeat näkymät saaristomaisemaan.

Onneksi matkan varrella on viihtyisiä pysähdyspaikkoja. Mieleen jää erityisesti näköalakahvila Uffe på Berget Finströmin Godbyssä. Kastelholman linna osuu reitillemme matkalla Eckeröön. Pysähdymme ihailemaan vaaleanhohtoista kivilinnaa ja harmiksemme myöhästymme navakan tuulen takia Hammarlandsin juhannussalon koristelusta.

Kastelholman linna
Upea Kastelholman linna ja sen ympäristö suorastaan kutsuvat jaloittelemaan pyörän selästä.

Tapana on, että jokaisessa kylässä koristellaan salko kukkasin ja lehvin. Kun saavumme paikalle, suurin osa kyläläisistä on jo vetäytynyt viettämään juhannusta ystävien ja perheen kesken maaseudulle.

Kuvaamme tovin pariinkymmeneen metriin kohoavaa salkoa ja jatkamme matkaa kohti länsirannikkoa. Koreita salkoja tulee vastaan pitkin matkaa.

sandosund.com/fi, kastelholm.ax/fi

Juhannussalko Ahvenanmaalla juhannuksena.
Juhannuksen aikaan Ahvenanmaan maisemia koristavat juhannussalot. Salkojen koristeluun otetaan mieluusti mukaan myös turisteja.

Käringsundin idyllissä

Puiset venevajat nököttävät rivissä vanhassa kalastajakylässä. Astrid Lindgrenin kirjaan perustuvan Saariston lapset -televisiosarjan kohtauksia on kuvattu monilta osin juuri täällä.

Eckerössä näkee paljon karavaanareita ja moottoripyöräilijöitä. Pyöräilijöitä vastaan tulee harvemmin, sillä sesonki ei ole vielä alkanut. Vietämme yön Eckerö Hotellissa, sillä se sijaitsee vain kävelymatkan päässä hurmaavasta Käringsundista. Käveleminen onkin hyvää vastapainoa polkuetapeille.

Ahvenanmaalla on usein aurinkoista, mutta matkalla Eckeröstä Maarianhaminaan sade alkaa piiskata kasvoja. Kun väsymys alkaa painaa, ajan aivan kumppanini vanavedessä ja kerään samalla voimia.

Onneksi Maarianhaminassa hotellissamme odottaa sauna ja lämmitetty uima-allas. Sauna onkin jokaisen pitkän matkan pyöräilijän päivän kohokohta. Maarianhaminan vierasvenesatamassa pääsemme myös pesemään vaatteita. Illan kruunaa reissun paras pihvi Dino’s Bar&Grill -ravintolassa.

eckerohotell.ax/fi, cikada.aland.fi

Lue myös Himahellan blogista: Naisten kalastusretki Ahvenanmaalla

Saarihyppelyä Ahvenanmaalla

Viidentenä päivänä tuuli kääntyy vihdoin myötäiseksi ja poljemme auringonpaisteessa kohti Långnäsin satamaa.

Pysähdymme Lemlandissa Amalias Limonadfabrikiin viilentäville limonadeille. Muutaman tunnin lauttamatka keinuttaa meidät unten maille, kunnes Kökarin karu saari häämöttää horisontissa.

Kökarin punaiset asvalttitiet ovat kuin tehtyjä pyöräilylle. Käymme kauniissa Kökarin kirkossa ja kahvittelemme leipomo-kahvila Skärgårdsbrödissa. Saaristolaishenkeä hehkuvan Brudhäll-hotellin terassilla rentoudumme seuraamaan vesilintujen elämää.

Ahvenanmaa
Karun Kökarin saaristolaismaisemat ovat huikean kauniita. Punaiseksi maalatut puutalot ja venevajat ihastuttavat myös Brudhäll-hotellin naapurustossa.

Kökarilta lähtee lautta mantereelle vain pari kertaa päivässä. Saavumme Korppooseen vasta iltamyöhällä. Sumu on laskeutunut pelloille. Näemme kaksi kaurista polkiessamme kohti pyöräilijöiden suosimaa pientä Dag-15-majataloa Korppoon keskustassa.

Rojahdamme sänkyyn. Kipeästä takamuksesta ja jaloista huolimatta suupieliin kohoaa hymy: teimme sen! Yhteensä kilometrejä kertyi reissun aikana noin 350.

dag15.com

Lue myös Himahellan blogista: Skördefesten eli sadonkorjuujuhla Ahvenanmaalla

Juttu julkaistu Kotiliedessä 13/18.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pyörällä Ahvenanmaalle? Nämä kokemukset ja vinkit haluat lukea!

Iiris

Tulipa 80-luvun pyöräilyretki Ahvenanmaalle mieleen. Pyöräily on hauskaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.