Kristus-patsas Rio de Janeirossa

Rio – viisi vinkkiä matkailijalle

Rio de Janiron parhaat nähtävyydet voi valloittaa omin jaloin. Kiipeä metsän läpi näköalapaikalle tai upota varpaasi Ipaneman hiekkaan.

1. Cristo Redentor (Kristus-patsas)

Kaupungin symboli ja ykkösnähtävyys on Corcovado-vuorella kätensä levittävä Kristus-patsas. Sen luo pääsee paitsi maisemajunalla, myös vaeltamalla. Polku lähtee kasvitieteellisen puutarhan vierestä Parque Lajesta. Vaellusreitti kulkee sademetsän läpi, joten suorassa auringonpaisteessa ei tarvitse kiivetä. Helpolla vaeltaja ei silti Kristus-patsaalle pääse: Matka kestää kokeneillakin kulkijoilla useamman tunnin. Reittien vaikeimpiin kohtiin on kuitenkin kiinnitetty köysiä, joista voi ottaa tukea. Jos kunto loppuu, kiipeilyn jälkeen itse patsaalle voi nousta liukuportaita pitkin. Vaellus on vaivalloisin, mutta myös halvin ja elämyksellisin, tapa päästä Kristus-patsaan jalkojen juureen. Ylhäältä aukenevat huike- at maisemat palkitsevat, ja nääntynyt kulkija saa syödäkseen ja juodakseen matkailijoille suunnatussa ravintolassa. Jos pelkkä ylöspäin kipuaminen riittää päivän urheiluksi, alas pääsee taksilla tai junalla. Siunausta paluumatkalle voi käydä pyytämässä patsaan alle rakennetusta kappelista.

2. Cachoeira do Boxe

Vain muutaman kilometrin päässä Rio de Janeiron keskustasta Tijucan luonnonpuistossa on lepoa kaipaavan keidas. Kasvitieteellisen puutarhan kupeesta Jardim Botânicon kaupunginosan läpi nousee rinne, joka vie lyhyen vaellusreitin kautta varjoisille vesiputouksille Cachoeira do Boxeen. Bussi tuo rinteen juurelle, mutta koko matkan pääsee taittamaan myös autolla. Kävely kuitenkin kannattaa, jos haluaa nähdä eksoottista puustoa ja apinoita. Nousun jälkeen ylätasanteella voi jo ihailla vesiputousta, mutta parhaat näkymät siihen saa, jos kiipeää putousten yläjuoksulle. Vaikka kyltti varoittaa, että reitti on vaarallinen – ”Dangerous track – Life in Danger” – sen pystyy nousemaan aloittelevakin vaeltaja. Nousun jyrkimmässä kohdassa saa apua kallioon kiinnitetystä kettingistä. Palkinnoksi kipuaja voi kylpeä putousten yllä ja loikoilla varjoisilla kivillä virtaavan veden y3mpäröimänä.

Vesiputois Rio de Janeirossa

Kivet muodostavat vesiputouksille suihkukopin, jossa voi virkistäytyä viileässä vedessä.

3. Ilha Grande

Jos suuren kaupungin rytmeiltä ja remuamiselta haluaa kunnolla rauhaan, voi matkustaa kolmen tunnin bussimatkan päähän Ilha Grandelle, suomennettuna suurelle saarelle. Saarelta ei löydä villiä yöelämän keskusta, vaan lukuisia hiekkarantoja, vaelluspolkuja ja valloittamistaan odottavia vuoria. Paikalliset myyvät raikkaita mehujäitä, kalastajilta saa tuoretta kalaa ja rantapromenadilta voi ostaa açaín, eli paikallisesta superfood-marjasta tehdyn kylmän herkun. Illalliselle voi mennä rantahietikolle ravintolaan, puihin kiinnitettyjen lyhtyjen alle.

Rio De Janeiro Ilha grande

llha Granden -saaren suojaisella puolella pääsee nauttimaan tyynestä merestä.

4. Dois Irmãos

Rio on kaunis, katsoi sitä mistä kulmasta tahansa. Yksi kauneimmista kulmista löytyy Dois Irmãoksen, kahden veljeksen, kukkulalta, jonne kiipeää noin tunnissa. Polku alkaa Vidigalin favelan eli slummin laelta. Turvallisimmin reitin alkuun pääsee moottoripyörätaksilla tai minibussilla favelan ala-aukiolta. Itse favelaankin voi tutustua matkalla. Kukkulalle kannattaa nousta joko aamulla päästäkseen idylliselle piknik-lounaalle, tai alkuillasta ihailemaan, miltä kuuluisa Ipanema näyttää auringon laskiessa.

Brasilia näköalapaikat

Ipanema-rannan viereiseltä kukkulalta näkee koko Rion yli.

5. Ipanema

Brasiliassa on paljon rantoja, ja sitten on Ipanema. Paikallisten suosima, elokuvista ja lauluista tuttu ranta ei kerää kehuja turhaan. Loikoilun ja caipirinha-kauppiaiden tarjousten hyödyntämisen lisäksi aktiivilomailija voi harrastaa rannalla monenlaista. Suosituin rantalaji brasilialaisten keskuudessa on jaloilla pelattava rantalentopallo. Lajia varten on kenttiä pitkin rantaviivaa, ja porukoihin voi päästä mukaan reippaasti kysymällä. Rantaa pitkin voi myös lenkkeillä, kunhan osaa väistää leikkivät lapset ja yllättävän voimakkaat aallot. Yksinäisempää puurtamista suosiva valitsee ulkokuntosalit, joiden telineissä saa hien sopivasti intaan ennen pulahdusta Atlantin valtamereen.

Rio de janeiro rannat

Ipaneman aalloista voi nauttia myös surffaten.

Lue myös:

München päivässä – matkailijan vinkit
Mallorca: lähde vuoristoon
Galicia – Espanjan vihreä rannikko
Mikä on Suomen paras matkailukohde?

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Rio – viisi vinkkiä matkailijalle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X