Luonto

Nämä 10 upeaa luontokohdetta haluat kokea! Retkeilyn asiantuntijat paljastavat Suomen salaiset helmet

Suosituimpien retkikohteiden lisäksi Suomesta löytyy monta tuntemattomampaa helmeä. Oletko jo lisännyt nämä huikeat kohteet matkasuunnitelmaasi? 

Kotimaanmatkailu ja Suomen monipuoliset luontokohteet kiinnostaa tänä vuonna enemmän kuin koskaan. Koronarajoitukset ulkomaanmatkailuun ovat saaneet ihmiset kääntämään katseensa Suomeen ja etsimään upeita reissukohteita kotimaasta.

Kolin, Yllästunturin ja Oulangan kansallispuiston upeat maisemat ovat monelle tutut. Mutta mihin kannattaa mennä, jos haluaa kokea jotakin astetta ainutlaatuisempaa?

Pyysimme kolmea retkeilyn asiantuntijaa paljastamaan Suomen salaiset luontohelmet, joihin tänä kesänä kannattaa suunnata.

Kaikki esitellyt kohteet ovat sopivia aloittelevalle eräilijälle. Kohteet sopivat päiväretkikohteiksi, osaan kohteista voi tehdä pidempiä vaelluksia. Tutustu aina ennen retkelle lähtöä alueen sääntöihin ja muista noudattaa vastuullisen retkeilijän etikettiä luonnossa liikkuessasi.

Lue myös: 22 yllättävää matkavinkkiä kesä-Suomeen – Kotilieden toimitus antaa matkatärpit omista mökkikunnistaan

Suomen luontokohteet: Jouni Laaksosen vinkit

1. Neitvuori, Mikkeli

”Neitvuorta voisi sanoa Etelä-Savon Koliksi. Neitvuorella on hieno vanha metsä, jossa kiertää muutaman kilometrin rengaspolku. Lisäksi siellä on pari avokalliota, joilta näkyy Luonteri-nimiselle järvelle, joka on luonnikkaan näköinen saarisokkelo. Neitvuorelta on kiva katsella maisemia järvelle. Metsäkin on kaunis.”

”En ole vielä käynyt Luonterilla melomassa, mutta ajatus houkuttaa. Näyttää siltä, että siellä ei ole aavoja selkiä, jotka ovat tuulelle alttiita ja voivat olla vähän tylsiä meloa, vaan saaret muuttavat maisemaa.”

Millaiselle retkelle? Neitvuorelle kulkee noin 4 kilometrin mittainen rengasreitti Hiijje silimukka. Reitin voi lyhentää 2,6 kilometrin mittaiseksi. Luonterin saaristossa voi tehdä noin 54 kilometrin mittaisen melontakierroksen.

Lue myös: Retkeily onnistuu myös lasten kanssa! Asiantuntija vastaa 6 kysymykseen lasten kanssa retkeilystä

2. Elimyssalo, Kuhmo

”Erämaista tunnelmaa henkivä Elimyssalo on Kainuun suurin luonnonsuojelualue. Se on palanen Siperian taigaa Suomen puolella. Elimyssalossa on vanhan metsän ja suon mosaiikkia, pieniä vesistöjä ja pari vanhaa metsänvartijan torppaa, jotka ovat nähtävyyksiä. Alueella voi nähdä metsäpeuran, karhun jälkiä tai suden jätöksiä.”

Millaiselle retkelle? Elimyssalossa on noin 24 kilometrin verran merkittyjä retkeilyreittejä. Alueelle voi tehdä lyhyen retken yön yli. Leiriytyä saa merkittyjen tulentekopaikkojen yhteydessä.

3. Pyhä-Nattanen, Sodankylä

”Pyhä-Nattanen on yksi Lapin seidoista eli pyhimmistä paikoista. Siellä on erikoisia, tooreiksi kutsuttuja geologisia muodostumia, vaakarakoilleita isoja kivipaasia. Polku ja huippu ovat kivikkoisia, mutta maisemat palkitsevat. Huipulta näkee tuntureita, järviä ja metsämaisemaa.”

”Pyhä-Nattanen on todella näyttävä myös alavalta maalta katsottuna. Tuoreempaa historiaa Pyhä-Nattasella edustaa palovartijan maja, joka toimii nykyään päivätupana. Paikka ei ole ainoastaan maisemapaikka, vaan siellä pääsee aistimaan historiaa.”

Millaiselle retkelle? Pyhä-Nattanen sijaitsee Sompion luonnonpuistossa. Laelle nousee parin kilometrin mittainen merkitty reitti. Takaisin palataan samaa polkua. Sompion luonnonpuistossa saa kulkea vain merkityllä reitillä

4. Kintulammi, Tampere

”Retkeilykeskustelupalstoilla kohkattiin Kintulammista, jonne ei ole matkaa Tampereelta puoltakaan tuntia bussilla. Mietin, miten niin läheltä asuttua aluetta voi löytyä mitään niin kiinnostavaa.”

”Alue oli positiivinen yllätys. Kintulammin sydämenä on pieni aarnimetsä, ja luonnonsuojelualuetta on laajennettu sen ympärille. Varsinkin, kun lähti liikkeelle Vattulan aarniosasta, jossa on mahtavia kilpikaarnaisia mäntyjä, tuli sellainen olo, että vitsit, ihan Tampereen vieressä on tällaista!”

Millaiselle retkelle? Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualueelle voi lähteä päiväretkelle tai parin päivän vaellukselle. Merkittyjä reittejä on yhteensä 15 kilometriä. Niistä voi valita lyhyemmän tai pidemmän rengasreitin. Alueelta löytyy laavuja, käymälöitä ja tulentekopaikkoja.

Suomen luontokohteet: Kaisa Liesmäen ja Ella Provialerin vinkit

1. Tutustu oman lähialueesi luontohelmiin

”Aina ei tarvitse lähteä Lapin erämaahan hakemaan luontokokemuksia. Jokainen voi lähteä tutkimaan lähiympäristöään. Mitä salaisia luontopaikkoja sieltä löytyy? Suomessa luonto on tosi lähellä, asuipa sitten Helsingissä tai maaseudulla.”

”Avaa kartta omalta lähialueeltasi. Google Mapsista voit katsoa ilmakuvaa ja bongata esimerkiksi erilaisia viheralueita. Karttoja tutkimalla voi löytää hienoja paikkoja. Myös puhelimeen ladattava Maastokartat-sovellus on hyvä apu lähialueen luontohelmien löytämiseen.”

2. Suomen saaristo

”Lähde tutkimaan saaristoa! Suomessa on tuhansia saaria. Esimerkiksi Helsingistä Turkuun saakka on tosi paljon saaria, joita pääsee tutkimaan yhteyslautoilla, omalla veneellä tai vaikka vuokrakajakilla.”

”Oletko koskaan käynyt majakkasaarella tai selvittänyt, onko omassa kunnassasi virkistyskäyttöön tarkoitettuja saaria? Helsingistä pääsee yhteyslautalla esimerkiksi upeaan Kaunissaareen telttailemaan.”

Millaiselle retkelle? Yhdistele saaristoretkellä melomista ja saarikohteessa retkeilyä. Esimerkiksi Kaunissaaressa on luontopolkuja, hietikoita ja hienoja kivikkoisia rantoja, joihin voi tutustua.

3. Patvinsuon kansallispuisto, Lieksa & Ilomantsi

”Patvinsuo on kaunis vaelluskohde Itä-Suomessa. Teimme eräopaskoulun aikana talviretken Patvinsuon kansallispuistoon. Se oli meille vaikuttava kokemus. Olemme kuulleet, että Patvinsuo on hieno kohde myös muina vuodenaikoina.”

”Patvinsuolla eri luontotyypit yhdistyvät. Alueella on myös eri luontotyyppien eläimiä. Näimme talvisella retkellämme esimerkiksi paljon ahman jälkiä.”

Millaiselle retkelle? Patvinsuon kansallispuistossa on 80 kilometrin verran merkittyjä reittejä. Kansallispuistoon voi tehdä pieniä päiväretkiä tai parin päivän vaelluksia.

Lue myös: Miten menkkahygieniasta huolehditaan metsässä? Eräoppaat Kaisa ja Ella kertovat vinkkinsä

Suomen luontokohteet: Henriikka Reinmanin vinkit

1. Torronsuon kansallispuisto, Tammela

”Torronsuon kansallispuisto on toinen Tammelan kansallispuistoista. Se on mystinen ja upea paikka, kuin pala Lappia Etelä-Suomessa. Siellä kulkee valmis reitti ja pitkospuut. Kansallispuisto on kaikkina vuodeaikoina taianomainen.”

Millaiselle retkelle? Torronsuon kansallispuisto on hyvä päiväretkikohde. Puistosta löytyy 1,5 kilometrin, 3 kilometrin ja 10 kilometrin reitit.

Lue myös: Oletko lähdössä ensimmäistä kertaa vaellukselle? Eräopas Henriikka Reinman kertoo, mitä pitää ottaa huomioon

2. Hailuoto

”Hailuoto on Perämeren suurin saari, joka sijaitsee Oulun edustalla. Saarta halkoo noin 30 kilometrin mittainen maantie. Noin tuhannen asukkaan saari on sympaattinen, kaunis ja yllättävän monipuolinen.

Kylän keskuksesta löytyy maalaismaisia kauppoja ja pihakirpputoreja, mutta myös silkka luonto merimaisemineen tarjoaa vierailijalle elämyksiä. Majoitukseksi voi valita esimerkiksi teltan, hotellin, mökin tai majatalon.”

Millaiselle retkelle? Hailuodossa on erimittaisia retkeilyreittejä kilometristä seitsemään kilometriin. Saarelta löytyy metsäreittejä, suistoalueita ja harjuja. Retkeilyreittien varrella on taukotupia, laavuja ja lintutorneja

3. Brännskär, Turun saaristo

”Brännskär on idyllinen pieni saari Nauvon eteläosassa, Turun saaristossa. Siellä on upeat auringonlaskut ja Nauvosta voi vuokrata itselleen kajakin. Saarelta löytyy kalastajatila, venesatama, vuokramökkejä ja vuokralaavuja. Paikkaa pyörittää muutama nuori pariskunta, ja sieltä saa superhyvää ruokaa. Saarella kokee olevansa täysin turvassa.”

Millaiselle retkelle? Brännskär on hyvä tukikohta esimerkiksi melonta- tai purjehdusretkille. Saaressa voi myös rentoutua rantakallioilla tai kulkea luontopolulla.

Jutusta on poistettu Instagram-upotukset 29.7.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nämä 10 upeaa luontokohdetta haluat kokea! Retkeilyn asiantuntijat paljastavat Suomen salaiset helmet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.