Suunnitteletko reissua Savonlinnaan? Kerromme kesäkaupungin parhaat matkavinkit

Savonlinna on kesällä kansainvälinen ja eloisa matkailukohde. Välkehtivä Saimaa, historiallinen Olavinlinna, höyrylaivaristeilyt ja voissa paistetut muikut täydentävät oopperakaupungin kulttuuritarjontaa. Poikkea myös Punkaharjun upeissa harjumaisemissa. Näitä matkavinkkejä ei kannata ohittaa!

Savonlinnan kahvilat viehättävät

Päivä käynnistyy hymy huulilla, kun virkistyt jossakin Savonlinnan lukuisista viehättävistä kahviloista. Tutustu vaikkapa Lettukahvila Kalliolinnaan Sulosaaressa, jonne pääsee helposti Kasinosaaren kautta. Vanhan vaaleanpunaisen huvilan miljöössä on ilo herkutella makeilla tai suolaisilla räiskäleillä ja ihailla vaihtuvia taidenäyttelyjä.

Lettukahvila Kalliolinna Savonlinnassa

Lettukahvila Kalliolinna sijaitsee idyllisessä vaaleanpunaisessa huvilassa Sulosaaressa.

Kahvila Saima sijaitsee mukulakivisen Linnankadun varrella Olavinlinnan lähellä. Vuonna 1897 rakennetussa ja juuri remontoidussa puutalossa on menneen ajan romanttista henkeä. Tarjolla on oman leipomon tuotteita, muun muassa suosittua suklaakakkua.

Aamubrunssi maistuu myös piknikillä esimerkiksi Tallisaaressa, joka sijaitsee mantereen ja Olavinlinnan välissä. Saaren keskushahmo on linnan musta pässi, joka tarinan mukaan karkotti venäläisiä hyökkääjiä 1600-luvulla. Niemenkärjessä on leppoisa istua ja katsella järvenselällä lipuvia veneitä.

Olavinlinna on elämys

Olavinlinna huokuu arvokkuutta. Mukulakivien kaari jalkapohjissa, sisäpihan muuriseinät ja kapeat käytävät vievät mielen ritarien aikaan.

Olavinlinna

Olavinlinnan muurit tarjoavat komeat puitteet Savonlinnan oopperajuhlille.

Linna tarjoaa jyhkeät puitteet myös heinäkuussa alkaville Oopperajuhlille. Tänä vuonna Aulis Sallisen Linna vedessä -kantaesitystä seuraa Suomi 100 -hengessä Kullervo.

Oopperakatsomo on sisäpihalla, ja vierailijan kannattaa varata lämmintä päälle. Pakostakin tulee mieleen, miten linnanneidot ovat aikanaan tarjenneet. Yksi viholliseen rakastunut neito on tarun mukaan muurattu elävältä linnan muuriin. Muitakin tarinoita linnaan liittyy, ja niitä kelpaa ihmetellä vaikkapa kattoterassilla. Huikeassa näkymässä järven kirkas aava yhtyy taivaansineen.

Muikku ja kalakukko maistuvat

Voissa paistettujen muikkujen tuoksu saa vatsan kurnimaan. Savonlinnan-kävijät nauttivat muikkunsa yleensä tukevan voilla höystetyn muusin kera. Kuuluisia muikkupaikkoja ovat Hotelli Seurahuoneen kuudennen kerroksen terassi ja ravintola Majakka.

Voissa paistetut muikut

Voissa paistetut muikut ovat Savonlinnan-kävijän must-ruokaa.

Kauppatorin kansainvälisessä markkinahumussa lounasta voi nauttia torikahvilassa. Perinteisissä lörtsyissä on mistä valita: Nämä lihapiirakan tapaiset ohkaiseen taikinakuoreen leivotut uppopaistetut herkut pitävät sisällään liha-riisiseoksen lisäksi vaikkapa omenaa tai juureksia.

Ja Savossa kun ollaan, niin täytyyhän sitä herkutella kalakukolla ja karjalanpiirakoilla. Oletko maistanut lihatonta kalakukkoa tai ruiskuoreen tehtyjä ohrapuurotäytteisiä piirakoita? Sulavat suussa.

Höyrylaiva vie risteilylle Saimaalle

Muikkuannoksen jälkeen ei enää jalka tai ajatus luista. Parempi siis ajoittaa iltapäivälle risteily nostalgisella höyrylaivalla tai moottorialuksella ja ihailla saarten laikuttamaa Saimaata.

Höyrylaivaristeily Savonlinnassa

Höyrylaivaristeilyllä pääsee ihailemaan Saimaan saaristoa. Laivalla voi matkustaa myös Punkaharjulle.

Savonlinnan vesillä risteilevät höyrylaivakaunotar s/s Punkaharju sekä sen sisaralus s/s Paul Wahl. Reilun tunnin kestävä maisemaristeily maksaa parikymppiä. Höyrylaivan kyydissä pääsee myös Punkaharjulle, ja tervahöyrylaiva s/s Mikko risteilee keskiviikkoisin saimaannorpan kotivesille Riihisaaresta.

Matkailija pääsee maisemakierrokselle vaikka ex tempore, sillä risteilyjä lähtee torin laidalta jopa vartin välein. Laivalla voi matkata myös Puumalaan, Kuopioon, Lappeenrantaan ja Heinävedelle. Joihinkin matkoihin voi ostaa ruokailun.

Ostospaikkoja Savonlinnan sydämessä

Sisävesiristeilyn jälkeen voisi piristää itseään shoppailemalla. Muotisuunnittelija Jukka Rintalan myyntinäyttely Taito Shopissa, Puistokatu 7:ssä, lupaa glamouria juhlaan ja arkeen. Esillä on myös sisustustuotteita.

Olavinkatu 41:ssä sijaitsee Jaana Varkki-Terhon ja Tony Terhon Muotikuu-liike. Jaanan suunnittelemat vaatteet valmistetaan pääosin Turussa. Pukeudu oopperaelämykseen esimerkiksi somaan pitsimekkoon tai tylliluomukseen ja pehmoiseen villatakkiin.

Muotitalo Puki Savonlinnassa

Muotitalo Puki Savonlinnassa tarjoaa laajan kirjon kokoja naisille ja niehille.

Muotitalo Puki, Olavinkatu 56, tarjoaa nuorekkaita merkkituotteita, muun muassa juhlamekkoja ja laajasti eri kokoja. Merkkioutletissa ja Voglia Pop Up -myymälässä voit tehdä edullisia löytöjä, Olavinkatu 45.

Metsämuseo Lusto Punkaharjulla on täynnä tapahtumia

Punkaharju ja Kerimäki liitettiin Savonlinnaan kuntaliitoksessa 2013. Punkaharjulle pääsee Savonlinnan keskustasta kätevästi paikallisjunalla, mutta 35 kilometrin automatkalla voit kaartaa Kerimäelle ihailemaan maailman suurinta puukirkkoa.

Metsämuseo Lusto

Metsämuseo Lustossa on kesällä lukuisia tapahtumia ja näyttelyitä koko perheelle.

Punkaharjulla Luston ylväs puurakennus sulautuu ympäristöönsä ja kätkee sisäänsä monipuolisesti katseltavaa. Kyseessä on Suomen metsämuseo, joka avaa metsätietoa monesta näkökulmasta: maantiedon, biologian, eläinten, metsätyökoneiden, uittokulttuurin, luonnonsuojelun ja talouskäytön, esimerkiksi. Kurkista metsätyömiesten 50-luvun asuntokonttiin ja ohjaa metsätyökonetta. Se ei olekaan ihan helppoa!

Museolla on kesällä tapahtumia, esimerkiksi 1.–8.7. ja 11.–16.7. puuveneen veistoesitys. Kansallista identiteettiä rakentamassa – Suomalainen metsäsuhde -näyttelyssä voi nähdä kansallisromanttista taidetta Akseli Gallen-Kallelasta Pekka Haloseen ja ihailla Ilona Ristan puureliefejä.

Taidetta ja upeaa luontoa harjumaisemissa

Lähde iltalenkille Punkaharjun upeisiin harjumaisemiin. Ohjattua toimintaa on melonnasta ratsastukseen ja veneilyyn. Sauvakävelypuistossa on erilaisia merkittyjä reittejä. Harjulla voit istahtaa kannonnokkaan ihailemaan runoilijoitakin innoittaneita näkymiä.

Pyöräilyä Punkaharjulla

Punkaharjun hienoissa harjumaisemissa on merkittyjä reittejä retkeilijöille ja ulkoilijoille.

Yöpyjä voi valita majoitusvaihtoehdon maatilasta Kruunupuiston pelkistettyyn kylpylään. Hotelli Punkaharju, entinen Valtionhotelli, on kunnostettu historiaa henkivään loistoon. Sen ravintolassa palkittu keittiöpäällikkö Sami Tallberg loihtii makuja lähialueen raaka-aineista, ja hotellin saunassa voi vaikka osallistua saunajoogaan.

Kun seuraava päivä koittaa, kansallisteemaa voit jatkaa Johanna Oraksen
Taidekartanossa. Taiteilija juhlii kesän näyttelyssään 25-vuotista uraansa ja 100-vuotiasta Suomea. Teoksista huokuvat kansantarut ja Kalevala.

Lue lisää:

Punkaharjun kansallispuisto on monipuolinen matkailukohde
Suomen parhaat taukopaikat
Mänttä muuttui taidekaupungiksi
Nämä ovat Suomen 10 suosituinta matkakohdetta

Keskustelu

Kommentoi juttua: Suunnitteletko reissua Savonlinnaan? Kerromme kesäkaupungin parhaat matkavinkit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X