tekemistä tampereella, mitä tehdä tampereella, finlaysonin alue, tampere

30 asiaa, jotka voi tehdä Tampereella: Parhaat ravintolat, nähtävyydet ja aktiviteetit

Tampereelta löytyy maailman ainoa Muumimuseo ja enemmän yleisiä saunoja kuin mistään muualta maailmasta. Kaupungista löytyy myös vaikka mitä muuta ihanaa kaupunkilomaijalle. Poimi talteen ideat!

Ei ole ihme, että Tampere on yksi suosituimmista kotimaisista matkakohteista, sillä tekemistä Tampereella riittää kaikenikäisille! Kotiliesi listasi 30 asiaa, joita voi tehdä Tampereella.

Lue myös: 30 asiaa, jotka voi tehdä Tampereella ilmaiseksi – Poimi talteen parhaat ideat!

Sauno keskellä kaupunkia

Tampere on viime vuosina brändännyt itseään maailman saunapääkaupungiksi, ja kaupungista löytyykin enemmän julkisia laadukkaita kaupunkisaunoja saunoja kuin mistään muualta maailmassa.

Pysähdy heittämään löylyä esimerkiksi Rajaportin saunalle Pispalan puutalojen katveeseen. Sauna on rakennettu vuonna 1906, ja se on Suomen vanhin edelleen käytössä oleva yleinen sauna.

Saunamahdollisuuksia tarjoilevat myös muun muassa Rauhaniemen kansankylpylä ja Kaupinojan sauna, jotka molemmat sijaitsevat Näsijärven rannalla. Molemmissa kohteissa pääsee pulahtamaan järveen ympäri vuoden.

Kesällä polskimassa kannattaa käydä Tampereen maauimalassa. Maauimala avattiin yleisölle elokuussa 2018.

Herkuttele kauppahallissa ja vähän muuallakin

Tampereella sijaitsee Pohjoismaiden suurin Kauppahalli, jossa riittää aina vilinää ja vilskettä. Kauppahallissa on toinen toistaan houkuttelevampia lounaspaikkoja, joihin lukeutuu Tampereen parhaisiin lukeutuva ravintola Neljä vuodenaikaa.

Tampere helliikin makumatkailijaa, sillä kaupunki on täynnä kiinnostavia ruokapaikkoja. Napoli-pitseria on niin suosittu, että jono ulottuu useimmiten kadulle asti. Toinen paikka, johon pitsan ystävän kannattaa suunnata, on newyorkhenkinen Sitko. Kaupunki tunnetaan myös lukuisista laadukkaista gastropubeistaan.

Makuelämysten ystävän kannattaa suunnata joko Ravintola C:hen, Ravinteli Berthaan tai Ravinteli Huberiin, jotka nousivat vuonna 2018 Suomen kahdenkymmenen parhaan ravintolan joukkoon.

Lue myös: Nämä ovat Tampereen ihanimmat kahvilat! Kuinka monessa olet jo vieraillut?

Historiallista tekemistä Tampereella

Tampereen kiinnostava historia huokuu voimakkaasti katukuvasta. Kannattaa käydä tutustumassa kauniiseen Finlaysonin entiseen tehdasalueeseen, josta on muotoutunut vuosien saatossa kiinnostava kultttuuri- ja palvelukeskus.

Nykyään Finlaysonin alueella järjestetään erilaisia taidefestivaaleja ja näyttelyitä, ja vanhoista punatiilisistä rakennuksista löytyy erilaisia liiketiloja ja museoita. Esimerkiksi Vakoilumuseosta löytyy kiinnostavaa tutkittavaa koko operheelle.

Finlaysonin alueella sijaitsee myös Tallipiha, jonka tehtaanpatruuna Wilhelm von Nottbeck rakennutti 1800-luvulla hevosilleen ja näiden hoitajille. Nykyään Tallipihalla on suloisia käsityöläispuoteja, kuten käsityönä valmistettuja suklaita myyvä Suklaapuoti, sekä Tallipihan kahvila, josta saa toinen toistaan herkullisempia leivonnaisia myös vegaanisena ja gluteenittomana.

Tammerkosken toiselta rannalta löytyy Tampellan entinen tehdasalue. Monet alueen rakennuksista on jo purettu, mutta Tampellan tehtaan entisestä verstaasta löytyy Museokeskus Vapriikki. Keskuksesta löytyvät muun muassa jääkiekkomuseo, pelimuseo, mediamuseo Rupriikki, kivimuseo, luonnontieteellinen museo sekä lukuisia vaihtuvia näyttelyitä.

Kannattaa piipahtaa myös Amurin työläismuseokorttelissa, jossa pääsee tutustumaan työläisten elämään 1800-luvulla. Kahvit maittavat idyllisessä vanhanajanhenkeä huokuvassa Kahvila Amurin Helmessä.

tekemistä tampereella, mitä tehdä tampereella, finlaysonin alue, tampere

Ihastu Pyynikin harjuun ja Pispalan alueeseen

Pyynikin harjulla sijaitsevaan Pyynikin näkötorniin kannattaa kivuta katsastamaan Tampereen parhaat maisemat. Kuuluisa Pyynikin munkkikahvila puolestaan tarjoilee salaisella reseptillä valmistetut ainutlaatuiset munkit.

Tornin ympärillä on luonnonsuojelualue, jonka lukuisat kävely- ja juoksureitit houkutteevat reippailijoita. Myös pyörivästä katsomostaan tunnettu Pyynikin kesäteatteri tarjoilee elämyksiä.

Lähellä sijaitseva Pispalan puutalokaupunginosa on yksi Tampereen rakastetuimpia ulkoilualueita. Entisessä työläiskaupunginosassa harjun rinteet ja siellä täällä tönöttävät idylliset talovanhukset luovat ainutlaatuisen tunnelman.

Kävelyretken lomassa kannattaa piipahtaa muun muassa Lauri Viita -museossa ja suuren suosion saavuttaneessa Cafe Pispalassa. Kahvilan kuuluisille viikonloppubrunsseille kannattaa aina varata pöytä etukäteen.

Seilaa Viikinsaareen

Viikinsaari on suosittu kesäinen päiväretkikohde Pyhäjärvellä, 20 minuutin laivamatkan päässä Tampereen keskustasta. Hopealinjat liikennöivät saareen kesäkaudella päivittäin kerran tunnissa.

Saaresta löytyy luontopolku ja hiekkarantoja, grillauspaikkoja sekä minigolfrata. Rantasaunassa on yleinen saunavuoro sunnuntaisin, ja saunan voi myös varata yksityiskäyttöön. Viikinsaaresta löytyy myös kesäteatteri, ja saaressa järjestetään monipuolisesti erilaisia tapahutmia läpi kesän.

Kesäravintola Viikinsaari tarjoilee lähituotajien antimista valmistettuja herkkuja ja paikallisten pienpanimoiden juomia.

Ainutlaatuista tekemistä Tampereella

Maailman ainoa Muumimuseo sijaitsee Tampereella ja se on elämys niin lapsille kuin aikuisillekin. Tampere-talosta löytyvä näyttely käsittää lukuisia Tove Janssonin alkuperäiskuvituksia sekä Tuulikki Pietilän tekemiä kolmiulotteisia muumikuvaelmia. Näyttelyn lumoava arkkitehtuuri mahdollistaa muun muassa taikurinhattuun kömpimisen ja kaukaisuudessa siintävän pyrstötähden tähyilemisen.

Ikuri Arcade puolestaan kutsuu viihtymään klassisten kolikkopelien parissa. Pelihallista löytyy flippereitä kuudelta eri vuosikymmeneltä, ja pelaamaan voi mennä vaikka koko perheen voimin, sillä pelien parissa viihtyminen ei katso ikää!

Mitä muuta Tampereella voi tehdä? Kerro omat suosikkikohteesi ja -aktiviteettisi kommenteissa!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: 30 asiaa, jotka voi tehdä Tampereella: Parhaat ravintolat, nähtävyydet ja aktiviteetit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X