Viisi syytä valita Malta – katso lomailijan matkavinkit

Malta on Välimeren upea lomakohde, jonka kristallinkuulaat poukamat, herkullinen ruoka ja tarumainen historia hurmaavat kävijän.

1. Cozo, Comino ja meri

Monelle merkittävin syy tulla Maltalle on meri. Safiirinsinisenä kimmeltävä Välimeri kutsuu syliinsä, mutta hiekkarannat ovat saarella harvassa. Polskuttelijoiden iloksi jyrkkiin rantakallioihin on nakuteltu uimarappusia, joista on helppo pulahtaa virkistäytymään.

Useimmat matkaajat majoittuvat Maltalla joko pääkaupunki Vallettaan tai sen kyljessä olevaan, modernimmin rakennettuun St. Julian’siin. Koko lomaa ei kannata viettää niissä, sillä pääsaarelta pääsee kätevästi autolautalla pienemmille Gozolle ja Cominolle.

Molemmissa vuokra-auto tekee retkeilykokemuksesta monipuolisemman. Arkajalkakuskin kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että Maltalla noudatetaan vasemmanpuoleista liikennettä 150 vuotta kestäneen brittiläisen siirtomaa-ajan perintönä.

Sininen ikkuna, Gozo, Malta

Gozon sinisenä ikkunana tunnettu kalkkikivi­muodostelma romahti maaliskuun alussa.

Varsinkin Gozo lumoaa luonnonkauneudellaan. Sen tunnetuin nähtävyys oli atsuurinsinisenä ikkunana tunnettu, kalkkikivestä luonnon muokkaama kaari. Moniin valkokankaan spektaakkeleihin ja televisiosarjoihin, kuten Game of Thrones -sarjaan ikuistettu kaari kuitenkin romahti eroosion seurauksena myrskyssä keväällä 2017.

Onneksi Gozolle jäi menetyksen jälkeen muitakin huimia kalliomuodostelmia. Sen lukuisat luolat imevät puoleensa paitsi luonnonnähtävyyksien bongaajia, myös uhkarohkeita luolasukeltajia.

2. Maltalta löydät hyvät kalaravintolat

Gozo on loistava paikka makustella merenherkkuja. Huristele hevosenkenkäpoukaman muotoja seuraavaan Xlendin kylään. Sen kalaravintoloissa voit nautiskella grillattua mustekalaa, sardiineja tai tonnikalaa.

Tarjolla on useimmiten myös vaikuttava valikoima simpukoita ja äyriäisiä. Koska merivesi loiskii vain metrien päässä, voi raaka-aineiden tuoreuden aistia. Jos nautit poukaman kuppiloissa aamiaista, pääset seuraamaan kalastajien paluuta rantaan perinteisen värikkäiksi maalatuilla veneillään.

Kala-annos rantaravintolassa Maltalla.

Maltan maistuvimpia herkkuja ovat kalaruoat.

Yksi Xlendin sataman laadukkaimmista kalaravintoloista on The Boat House, jossa voit valita lautaselle haluamasi kalan jääpediltä. Monet ruoista ovat Maltalle tyypilliseen tapaan saaneet vaikutteita lähivaltio Italialta. Niinpä mustekalan musteella värjätyn risoton tai simpukkapastan tilaaminen täällä ei ole hullumpi vaihtoehto.

3. Historiallinen Mdina on UNESCOn maailmanperintökohde

Vaikka Malta tunnetaankin ennen kaikkea Johanniittain ritarikunnasta, joka aikanaan siirtyi Maltalle Rodokselta 1500-luvulla turkkilaisten vallattua saaren, on entinen pääkaupunki Mdina paljon vanhempi.

Muinaisten foinikialaisten jo 700-luvulla ennen ajanlaskun alkua perustamasta sisämaan kaupungista on jäljellä kuitenkin juuri ritarien perintö: viholliset torppaavat vahvat kivimuurit ja Paavalille omistettu katedraali.

Malta tunnetaan ritareistaan. Komeat historialliset asut kuuluvat saaren moniin perinteisiin.

Komeat historialliset asut kuuluvat saaren moniin perinteisiin.

UNESCOn maailmanperintökohteeksi listatusta Mdinasta on sukeutunut hiljaisuuden tyyssija sen luovutettua pääkaupungin aseman Vallettalle vuonna 1566. Pittoreskilla kauneudellaan kuulun kaupungin kapeilla kujilla rauha rikkoutuu korkeintaan kirkonkellojen ilmoittaessa ajan.

Moottoroidut ajoneuvot on pakko jättää kaupungin muurien ulkopuolelle, eikä yksikään kaupungin kahviloista saa luukuttaa musiikkia nupit kaakossa. Mdina tunnetaankin lisänimellä hiljaisuuden kaupunki, ja sinne suunnataan hiljentymään ja meditoimaan.

Shoppailua ja meditointia liitetään harvemmin toisiinsa, mutta Mdinassa voi silti tehdä oivia matkamuistolöytöjä. Paikallisia käsityötaidon saavutuksia ovat muun muassa filigraanitekniikalla hopealangasta punotut sirot korut, koukeroisen koristeelliset puuvillapitsiliinat ja moniväriset, Venetsiassa valmistetun Muranon lasin tyylillään mieleen tuovat esineet.

4. Maltan ihanat maut ja upeat viinitarhat – tuo kotiin myös tuliaisia

Malta on kuulu teeskentelemättömästä keittiöstään. Kansallisruokana tunnetaan kanipata ja tyypillisenä välipalana tomaatti-tonnikalaleipä.

Ruokatuliaiset säilyttävät Maltan maun kielelläsi pitkään. Osta Maltan rannoilta kerättyä merisuolaa, joka on maustettu yrteillä, kuten rosmariinilla, timjamilla tai laventelilla. Moni tuo myös kauniisiin lasitölkkeihin pakattuja oliiveja tai kunservaa eli maltalaista tomaattitahnaa, jota levitetään tonnikalaleivän pohjustukseksi.

Maltan rannoilta kerättyä, yrteillä maustettua merisuolaa

Maltan rannoilta kerätty, yrteillä maustettu merisuola on hyvä tuliainen.

Innokas kulinaarimatkaaja suuntaa tutustumaan saaren viinitarhoihin ohjatulla kierroksella. Maltan kuivuus pakottaa köynnökset sinnittelemään, ja niinpä monissa viineissä riittääkin makua ja vahvoja aromeja.

5. Siirtomaa-ajan loistoa maltalaisessa arjessa

Ison-Britannian siirtomaa-aikana jättämät vaikutteet näkyvät maltalaisessa elämänmenossa. Vallettassa englantilaiset ketjuliikkeet ovat vallanneet ison osan kaduista. Pubien mukanaan tuoma olutkulttuuri voi hyvin siitäkin huolimatta, että Malta voi ylpeillä raikkaiden valkoviiniensä ja aromikkaiden punaviinien laadulla.

Maltan pääkaupunki Valletta on puolustanut saarta merirosvoja vastaan jo 1500-luvulta.

Maltan pääkaupunki Valletta.

Tapakulttuurin ohella britit jättivät jälkeensä maamerkkejä. Yksi viehkeimmistä on Vallettan kaupunginmuurien äärellä sijaitseva The Phoenicia -luksushotelli, jonka rakennustyöt lordi ja lady Strickland aloittivat vuonna 1935. Sodan vuoksi ylellinen majapaikka juhli avajaisiaan vasta 12 vuotta myöhemmin. Siellä on yöpynyt silmäätekeviä aina kuningatar Elisabet II:a myöten.

Käy nauttimassa lasillinen hotellin baarissa tai puutarhaan avautuvalla terassilla. Ne tuovat rottinkikaluineen ja art deco -veistoksineen mieleen menneen ajan loiston, ja tuntuu kuin nurkan takaa voisi ilmestyä viiksiään sukiva mestarisalapoliisi Hercule Poirot. Monia kohtauksia Agatha Christien dekkarikirjojen televisiosovituksista onkin kuvattu juuri Maltalla.

Katso myös nämä matkajutut:

Garda on Italian helmi

Cefalu – Hiekkarantoja ja huikeita maisemia Sisiliassa

Koe 7 unohtumatonta elämystä – nämä matkat jokaisen tulee tehdä ennen kuolemaa

Suunnitteletko lomareissua? Katso tästä maailman turvallisimmat matkakohteet

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Viisi syytä valita Malta – katso lomailijan matkavinkit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X