Ihmiset

Seura: Matti ja Teppo olivat lähellä päättää uransa koronapandemiaan – sitten bilebändin versio veljesten hitistä sai puhelimet soimaan

Uransa uutta nousukautta elävät Matti ja Teppo heiluvat festivaalilavoilla paidat hiestä märkinä. Edes Tepon heinäkuussa sairastama korona ei ole vauhtia hidastanut. Seitsemänkymppiset veljekset kertovat Seurassa, mistä loputon energia virtaa.

Joulukuussa 2019 Matti ja Teppo päättivät 50-vuotisjuhlakiertueensa Helsingin Hartwall Areenalle. Oli vähällä, että keikka olisi jäänyt veljesten viimeiseksi esiintymiseksi. Sen jälkeen koronapandemia rantautui Suomeen, eikä vuosi 2020 tarjonnut yhtään keikkaa, kerrotaan Seurassa.

Koronarajoitusten päätyttyä Matti, 73, ja Teppo, 74, Ruohonen ovat esiintyneet aiempaa useammin festareilla. Uutta nostetta konkareille on antanut bilebändi Portion Boys, jonka vuonna 2021 tekemä versio Matin ja Tepon hitistä Vauhti kiihtyy nousi soittolistojen kärkeen. Nyt nimikirjoituksia keikoilla pyytävät esikouluikäisetkin.

Kesäkuussa ilmestyi uusin levy Ollaan kuin ennen. Vuodelle 2024 on suunnitteilla Matin ja Tepon 55-vuotisjuhlakiertue, jos maailmantilanne ja kunto sallivat. Veljekset eivät kiirehdi eläkepäiville, koska he pitävät työstään.

”Kun festareilla kymmenentuhatta ihmistä tekee aaltoliikettä, on sitä hieno katsella. Tulee olo, että voi vitsi”, Teppo hehkuttaa Seurassa.

”Että vielä tämän ikäisenä saa kokea asioita, joita iskelmäartistit eivät saa yleensä kokea ollenkaan. Miten ihanaa tämä duuni on edelleen”, Matti jatkaa.

Lue myös: Keikkailua vähentävät Matti ja Teppo Seurassa: ”Ihmettelemme, minkä taian avulla vielä seitsemänkymppisinäkin jaksamme heilua lavalla täyttä menoa”

Korona vei Tepon voimat

Veljekset hoitavat kaksistaan kaiken keikkojen myynnistä paperitöihin. Matti säveltää lähes jokaisen duon laulamista kappaleista. Hän myös ajaa suurimman osan keikkamatkoista, koska pitää ajamisesta. Jos keikkapaikka on alle kolmensadan kilometrin päässä kodista, ajomatka kotiin on edessä vielä samana iltana.

Heinäkuun puolivälissä Teppo sairastui koronaan, joten neljä keikkaa täytyi perua. Koronan lisäksi Teppo sai myös välikorvan tulehduksen molempiin korviin. Lääkkeeksi määrätyt antibiootti ja kortisoni heikensivät Tepon kuntoa entisestään.

”Mies, joka oli elämänsä kunnossa, yhtäkkiä tippui”, Teppo sanoo Seurassa.

Viikon sairastelun jälkeen Teppo jatkoi keikkailua, vaikka poti edelleen koronan jälkioireita. Hän ihmettelee, ettei lavalla yskittänyt kertaakaan.

”Ehkä se johtuu adrenaliinista, joka hyökkää päälle esiintyessä”, Teppo arvelee.

Matti ja Teppo ovat uransa aikana oppineet, että lavalla energia virtaa kuin ihmeen kaupalla.

”Vaimoni Varpu aina ihmettelee, kun autosta tai sängystä nouseminenkin on minulle välillä vaikeaa ja kaikki paikat ovat jumissa. Lavalla sitten heittäydyn polvilleni ja olen muuten heilumassa. Adrenaliini on aika kova sana siinä kohtaa”, Teppo sanoo.

Hyvät elämäntavat pitävät kaksikon voimissaan

Keikan jälkeen Matin ja Tepon paidat ovat hiestä märät. Matti kuvaa Seurassa keikkaa ”kovaksi treeniksi”. Kai kaksikon energiaa selittää jokin muukin kuin adrenaliini?

”Ei meillä ole mitään ihmeellisiä pillereitä. Masa vetää aamuisin puuroa ja minä mysliä”, Teppo kertoo.

”Koskaan emme ole tupakoineet ja aika vähän on väkeviäkään käytetty. Varmaan siinäkin on perustaa sille, miksi olemme edelleen hyvässä kunnossa”, Matti pohtii.

Matti ja Teppo syövät terveellisesti ja pitävät huolen riittävästä levosta. Molemmat tekevät kävelylenkkejä päivittäin. Talvisin Matti lomailee etelän lämmössä ja Teppo vetäytyy mökille tai matkustaa.

”Yksi asia, mikä meidät on pitänyt kunnossa, on psyyke. Se täytyy olla kondiksessa. Historia tuntee paljon artisteja, joilla on jo parissa vuodessa burnout”, Teppo sanoo.

Mutta tärkeää on myös, että kaikki on hyvin kotipuolessa. Perhe on tärkeä sekä Matille että Tepolle.

”Meille molemmille koti on turvapaikka. Vaimot pitävät meistä hyvää huolta. Asiat ovat balanssissa”, Teppo sanoo Seurassa.

Lue myös Seuran juttu: Matti ja Teppo palasivat suosion huipulle ja vauhti vain kiihtyy! Virtaa keikoille tuovat puuro, mysli ja perhe: ”Vaimot pitävät meistä hyvää huolta”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Seura: Matti ja Teppo olivat lähellä päättää uransa koronapandemiaan – sitten bilebändin versio veljesten hitistä sai puhelimet soimaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.