Ihmiset

Mika Aaltola vastaa saamaansa kritiikkiin Seurassa: ”Olen elävä ja tunteva ihminen”

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola on poikennut perinteisestä tutkijan roolista. Hän kertoo Seurassa, miksi hän on avautunut medialle henkilökohtaisistakin asioista, kuten perhe-elämästä.

Saatuaan lapsen Mika Aaltolan perspektiivi on muuttunut. Aaltola kokee ennen olleensa maailman suhteen inhorealisti. Hän ajatteli, että ikävimmätkin kuvitelmat mahdollisesta todellisuudesta voivat toteutua. Aaltola kertoo uudessa Seurassa, että Geo-lapsen myötä hän katsoo nyt tulevaisuutta toiveikkaammin.

”Geo on todennäköisesti elossa vielä vuonna 2100. Näkemyksen täytyy ulottua kauemmas kuin muutaman vuoden päähän”, Mika Aaltola sanoo Seuralle.

Aaltolasta on kuluneen vuoden aikana tullut ulkopolitiikan stara, joka selittää sotaa ja tuo ihmisille toivoa. Hän saa puheluita huolestuneilta kansalaisilta. Erälle yöunensa menettäneelle rouvalle Aaltola kertoi, ettei ydinaseita todennäköisesti käytetä.

”Kerron heille ihan perusasioita kansankielisesti. Jos joku on eri mieltä, kuuntelen. Yleensä puhelut päättyvät hyväntuulisesti”, Aaltola sanoo Seurassa.

Lue myös: Tuore isä Mika Aaltola pohtii Ukrainan sotaa tv:ssä ja aamuyöllä kotona vauvan kanssa valvoessa – ”Poika tarkoittaa toivoa, mutta maallakin pitää olla toivoa”

Mika Aaltola: Tutkija vai poliitikko?

Tutkijat ovat perinteisesti pysytelleet tutkijanroolissaan ja puhuneet tiukkaa asiaa. Aaltolan rooli on jotain ihan toista. Aaltolalta kysytään perheestä, lapsuudenkodista ja koirista. Ylen tekemässä, asiantuntijoiden elämää seuraavassa dokumentissa Aaltola kuvaa kännykällään videomateriaalia synnytyssairaalasta.

Kun Aaltola tuli presidenttisuosiota mittaavassa gallupissa ykköseksi, häntä alettiin kritisoida. Aaltolan kirja nähtiin vaalikirjana. Arvostelijat sanoivat, ettei hän enää käyttäytynyt kuin tutkija.

”Suomessa on edelleen kaikuja sääty-yhteiskunnasta. Ajatellaan, että suutari pysyköön lestissään.”

Aaltolan mielestä henkilökohtaisten asioiden kertominen on sosiaalisen median myötä yleistynyt kaikissa asiantuntijarooleissa tänä päivänä. Avoimuus ei välttämättä tee tutkijasta poliitikkoa. Kyse on ennemminkin siitä, että tutkijasta tulee lihaa ja verta.

”Ajattelen, että tehtäväni on olla esillä, kun minua pyydetään puhumaan. Tuntuu turvallisemmalta toimia niin, että suomalaiset näkevät, että olen elävä ja tunteva ihminen”, Aaltola pohtii Seurassa

Lue myös Seuran juttu: Isyys herätti toivon ja rohkeuden – Mika Aaltola haluaa puhua tulevaisuudesta suoraan: ”Tiedän, etten ole pojan elämässä montaa kymmentä vuotta”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mika Aaltola vastaa saamaansa kritiikkiin Seurassa: ”Olen elävä ja tunteva ihminen”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.