Miksi paistinuunit kuluvat niin pian loppuun?

Nykyajan emännät pistävät kahvipannunsa kaasuhellalle pannun torvi hellaan päin.

 

Kun pannu on täysi, purskahtaa torvesta pieni loraus hellalle ja menee renkaitten välistä alas. Mikäs uuni semmoista kestää?

Sanokaahan, mestari, miksi se minun paistinuunini on taasen aivan rikki, vaikka se on hiljattain uusittu? –

Mestari mulkoili minuun omituisesti tuuheiden silmäripsiensä alta. Jaa-a, ja onkos rouva kauankin asunut tässä talossa, tuli sitten hieman kuin maaperää tiedustellen.

En, vasta kaksi vuotta, mutta tiedän, että hella korjattiin perinpohjin pari vuotta sitten. Ja nyt on uuni taasen rikki.

Niin, semmoisia ne ovat nämä nykyajan emännät. Pistävät kahvi- ja vesipannunsa kaasuhellalle hellan päälle, pannun torvi hellaan päin. Ja kun pannu on täysi, niin sen kiehumaan ruvetessa purskahtaa torvesta pieni loraus hellalle ja menee renkaitten välistä alas. Mikäs uuni semmoista kestäisi? Mutta eihän ne rouvat semmoista ajattele. Eikös sitä kaasuhellaa voisi asettaa vaikka tuohon pesupöydän reunalle tai kahvipannun torvi pöytään päin?

Mutta arkkitehdit rakentavat keittiömme siten, että kaasuhellan ainoa tila on hellan oikeassa reunassa, ja eihän kukaan käsittele kahvipannua torvi itseensä päin. katsokaahan nyt. Ja pesupöytä on niin pieni, ettei sinne mikään mahdu. –

No niinhän se tässä talossa näkyy olevan. Mutta kyllä se vaan niin on, kuin minä sanon. Ei ne emännät ymmärrä, kuinka vaarallista se on se lorausten hellalle päästäminen. Katsoisivat paremmin keittoastioitaan ja niiden paikkoja.

– Hella korjattiin ja sen jälkeen olemme, kotiapulaisemme ja minä, varoneet olemasta ››nykyajan‹‹ emäntiä ei ainoastaan kaasulla, vaan myöskin helalla keittäessämme. Hieman hankalaa se on ››tämän talon‹‹ oloissa. Ja toivomme, että kestää kauan, ennen kuin hella taasen täytyy korjata, ja että muut perheenemännät pitävät puolensa uusia koteja rakennettaessa.

Nimimerkki Nykyajan emäntä, Kotiliesi 7/1923.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Miksi paistinuunit kuluvat niin pian loppuun?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X