Ihmiset

Anna: Ex-suunnistaja Minna Kauppi menetti äitinsä 22-vuotiaana – ”Haluan olla lapsille superhyvin läsnä”

Suunnistaja Minna Kauppi lopetti urheilu-uransa vuonna 2015 ja on nyt kahden lapsen äiti. Suunnistuksen yhdeksänkertainen maailmanmestari kertoo Annassa, miten menetti itse äitinsä 22-vuotiaana.

Jo Minna Kaupin, 39, syntymästä asti aavisteltiin, ettei Minnan äiti ehkä tule elämään kovin pitkää elämää. Kun äiti odotti Minnaa, hän huomasi, ettei pystynyt tuntemaan vatsakumpuaan. Äiti meni outojen oireiden vuoksi tutkimuksiin, joissa selvisi, että äidillä on MS-tauti.

Äiti eli sairaudesta huolimatta liki viisikymppiseksi. Hänen menehtymisensä sydänkohtaukseen vuonna 2005 tuli yllätyksenä, vaikka perhe olikin koittanut alitajuisesti valmistautua äitinsä menettämiseen, Minna kertoo Annassa.

”Suru oli tullessaan mustaa. Kun pahin helpotti, tein parhaani poimiakseni mukaan kaiken hyvän, mitä olin äidiltä saanut. Minulla ei ole masentujageeniä”, Minna Kauppi sanoo Anna-lehdelle.

Lue myös: MS-tauti yleistyy Suomessa – D-vitamiinivaje ja yleinen virus voivat altistaa sairaudelle

Minna Kauppi pitää itseään kunnianhimoisena äitinä

Minnalla on itsellään kaksi lasta Urho, 5, ja Hertta, 2. Perhe on Minnalle tärkein asia maailmassa. Hän kuvailee itseään Annassa kunnianhimoiseksi äidiksi.

”Minulle se tarkoittaa sitä, että haluan olla lapsille superhyvin läsnä”, Minna kertoo Annassa.

Minna viettää lastensa kanssa paljon aikaa ulkona puistossa, retkillä ja jalkapalloa potkimassa.

”Olen saanut perhe-elämääni mallin lapsuudenperheestäni, jossa vietettiin aikaa yhdessä ulkoillen ja liikkuen.”

Minna on ollut pienestä asti liikunnallinen. Hän lenkkeilee noin viisi kertaa viikossa ja kulkee paikasta toiseen aina mieluummin juosten kuin kävellen.

Liike on ollut myös Minnan lääke suruun. Kun äiti kuoli, Minna helpotti oloaan juoksemalla. Liikkeessä Minna saattoi työstämään mieltään. Puhumisestakin oli apua – tiettyyn pisteeseen asti.

”Jossain vaiheessa puiminen täytyy lopettaa ja jatkaa elämää eteenpäin. Isoimmatkin taakat kevenevät vuosien saatossa.”

Lue myös Annan juttu: Ex-suunnistaja Minna Kauppi suuntaa nyt kunnianhimonsa äitiyteen: ”Puhuimme läpi sen, että tässä vaiheessa perhe on ykkönen”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna: Ex-suunnistaja Minna Kauppi menetti äitinsä 22-vuotiaana – ”Haluan olla lapsille superhyvin läsnä”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.