Keski-ikä

Mistä alkaa keski-ikä? Suomalaiset kertovat nyt oman näkemyksensä: ”Elämän etupuoli alkaa olla lyhyempi kuin takapuoli”

Keski-ikä voi olla vaikea määritellä. Mitä mieltä ovat Kotilieden lukijat?

Mitä keski-ikä on? Vastaus riippuu siitä, keneltä kysyy.

Lue lisää: Mikä ihmeen perenniaali? Testaa, oletko sinäkin iätön nainen!

Biologisesti keski-iän voidaan ajatella alkavan naisilla siitä, kun menopaussi alkaa. Miesten biologinen keski-ikä alkaa jo naisia aikaisemmin, kun sukupuolihormonitoiminta hiljalleen alkaa laskea noin kolmekymppisenä.

Sosiaalisesti keski-ikää pidetään usein elämänvaiheena, jossa lapsia ei enää saada ja toimeentulo on suhteellisen vakiintunutta.

Aiheesta on tehty lukuisia tutkimuksia. Niissä määritelmät keski-iästä vaihtelevat: joidenkin tutkimusten mukaan keski-ikä alkaa 47-vuotiaana, toisten 55-vuotiaana. Yhdysvaltalainen Pew Research Centre -tutkimussivusto määrittelee keski-iän 40 ja 59 ikävuosien väliseksi ajaksi.

Keski-iän tarkkaa alkamis- ja loppumisaikaa on mahdotonta hakata kiveen. Mutta mitä mieltä keski-ikäisyydestä ovat Kotilieden lukijat?

Kysyimme heidän näkemyksiään siitä, mitä keski-ikäisyys tarkoittaa ja milloin se alkaa ja loppuu. Mitä mieltä sinä olet? Äänestä jutun lopussa!

Mitä keski-ikäisyys tarkoittaa? Lukijat kertovat

”Elämän etupuoli alkaa olla lyhyempi kuin takapuoli.”

”Silloin huomaa, että on ehtinyt liian vähän aikaisemmin.”

Keski-ikä on aikaa, jolloin ihminen alkaa tietää, kuka hän on ja mitä on tehty. Alkaa kypsyä. Naisena ei enää tarvitse huolehtia kaikista nuoren naisen ongelmista. Vanhuuteen on vielä aikaa.”

”Keski-ikäinen voi olla jo puoliksi vanhus, jos ajatusmaailma on kovin vanhanaikainen.”

”Kypsymistä, armeliaisuutta itseä ja toisia kohtaan. Oivaltamista kaikkinaisesta elämän rajallisuudesta ja toivottavasti rauhallista laskeutumista mahdolliseen vanhuuteen… Oppimista nauttimaan elämästä.”

”Tylsyyttä, surua, rumuutta, rapistumista.”

”Elämä on juuri nyt mukavaa. Ei tarvitse kilpailla työpaikasta ja etenemisestä työelämässä. On aikaa itselle ja puolisolle.”

”Ihminen alkaa rupsahtamaan: naama valuu, kaikki roikkuu.”

”Elämänkokemusta ja hienoa kuntoa sekä suurta viisautta elämän varrelta.”

Milloin keski-ikä alkaa ja päättyy?

Keskimäärin Kotilieden kyselyyn vastanneet uskovat, että keski-ikä alkaa 45 ikävuoden paikkeilla ja loppuu eläkeiän alkuun noin 65-vuotiaana. Tämän kuitenkin ajatellaan olevan myös hyvin yksilöllistä. Keski-iän määrittelyyn liittyy sekä henkinen että fyysinen kunto.

Lue lisää: Tämän takia seksielämäsi alkaa kukoistaa yli nelikymppisenä – 5 faktaa

”Uskon Oxford English Dictionaryyn kuin Raamattuun. Sen mukaan keski-ikä tarkoittaa ikävuosia 45–60.”

”Lapsena ja nuorempana ajattelin automaattisesti, että keski-ikä alkaa 50 vuodesta eteenpäin, sillä ajatus ihmisen eliniäksi oli silloin 100. Tänä päivänä pidän keski-ikäisenä 40 vuotta täyttäneitä ja siitä eteenpäin.”

”Sitten kun siltä tuntuu.”

”Tarkkaa aikaa ei kai voi määrittää, vaan se on jotenkin henkilökohtainen asia.”

”Se riippuu ihmisestä, jotkut rupeavat vanhoiksi jo ennen 60 ikävuottaan. Asenne ratkaise. Minä, 68, en vielä ole vanhus.”

”Se päättyy vanhuuteen, mutta älkää kysykö, mistä se puolestaan alkaa.”

”Ikä on vain numero. Millä mielellä olet, mitä elämälläsi teet, miten suhtaudut asioihin, se merkitsee. Ei numerot.”

Mitä mieltä sinä olet? Milloin keski-ikä alkaa? Äänestä alla!

 

Milloin keski-ikä alkaa?

Katso tilanne vastaamatta

Keskustelu

Se on mielentila, joka tulee ja menee. On päiviä ja hetkiä, jolloin kokee itsensä alle 15-vuotiaaksi, rasavilliksi pikkulikaksi. Yhtenä hetkenä tunne muuttuu vanhaksi, varmaksi ja viisaaksi. Jotkut pysyvät biologisessa mielessä hyvin nuorina melkein koko ikänsä ja jotkut kehittävät 35-vuotiaina kunnon Sibeliukset otsanahkaansa. Ikä on vähän kuin leikki: voi vaihdella lennosta vaatteita tai omaksua kestoroolin.

Kommentoi juttua: Mistä alkaa keski-ikä? Suomalaiset kertovat nyt oman näkemyksensä: ”Elämän etupuoli alkaa olla lyhyempi kuin takapuoli”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X