Tarinat

Anna vanhat silmä- ja aurinkolasit keräykseen - Kotilieden toimituskin osallistui

Myös Kotilieden toimituksessa koottiin vanhat silmä- ja aurinkolasit keräykseen, jonka Specsavers vie Tansanian Dar es Salaamiin. Auttaminen on helppoa!

Anna hyvän näön kiertää -kampanjan myötä Specsavers on vienyt tuhansia silmä- ja aurinkolaseja äärimmäisessä köyhyydessä eläville, eri ikäisille tansanialaisille.

”Kun viime vuonna Tansaniassa löysimme oikean vahvuiset lasit eräälle nelikymppiselle naiselle, näki hän ensimmäistä kertaa peilikuvansa ja lastensa kasvot. Hänellä oli vihdoin mahdollisuus mennä töihin,” Specsaversin viestintäjohtaja Irene Hernberg muistelee keräyksen lanseeraustilaisuudessa.

Irene Hernberg
Keräykseen voi antaa myös aurinkolaseja. Irene Hernbergillä on kädessään yhdet Kaarina K:n lahjoittamista aurinkolaseista.

Kohtaaminen nostaa kyyneleet yhä keräyskampanjan vetäjän Irene Hernbergin silmiin, sillä hän tietää, että keräyksestä on oikeata konkreettista apua. Keräys on järjestetty jo kahdeksana vuotena ja lahjoitettujen lasien määrä kasvaa huimasti vuosittain. Tänä vuonna avustusryhmä lähtee Tansanian Dar es Salaamiin.

”Teemme pohjoismaista yhteistyötä ja keräämme laseja Tansaniaan. Kun keskitämme avun yhteen maahan saamme konkreettisemmin aikaan tulosta. Jokaisesta maasta lähtee ryhmä viemään lahjoituksia kerran vuodessa Tansanian kyliin.”

Tähän mennessä jo yli 30 000 tansanialaista on saanut keräyksen kautta apua näköongelmiinsa. Paikallisille silmälasien hankkiminen voi olla taloudellisesti mahdotonta, sillä silmälasit voivat maksaa heille usean kuukauden palkan.

Silmälasit
Silmälasilaatikot täyttyivät nopeasti keräyksen lanseeraustilaisuudessa, jossa lähes 50 julkisuuden henkilöä lahjoitti silmä- ja aurinkolasejaan. Specsavers lahjoitti keräykseen myös 129 euroa jokaisesta paikalle saapuneesta julkisuuden henkilöstä.

”Kun saavumme kylään suomalaisen työryhmämme kanssa, työskentelemme kuusi päivää. Ensin optikot tekevät kyläläisille näöntarkastuksia. Sitten hakijoille etsitään sopivat silmälasit heidän näöntarkastuskorttinsa mukaan. Silmälasien vahvuudet on tutkittu Suomessa ennen matkaa ja paikanpäällä jaamme ne laatikoihin vahvuuksien mukaan. Joskus ongelmat ovat vaikeita, mutta erikoisiinkin näköongelmiin on toisinaan löytynyt apu, eli kaikenlaiset erikoisvahvuuksillakin varustetut lasit ovat hyvin toivottuja.”

Kuten kuvitella saattaa hakijoiden jonot ovat pitkiä. Ensin paikalle saapuu kylällä lähellä asuvat sitten muut. Osa ihmisistä nukkuu taivasalla ehtiäkseen jonoon. Kaikkein viimeisemmät avun hakijat tulevat jostain kaukaa. Työryhmä joutuu kuitenkin sulkemaan avustuspaikkansa illan hämärtyessä.

”Kylissä on pimeällä vaarallista, homma on pakko laittaa poikki jossain vaiheessa. Viime vuonna, kun olimme jo sulkeneet ja pakanneet automme lähtökuntoon läheiseltä vuorilta saapui vielä joukko ihmisiä. He olivat kulkeneet pitkän matkan jaloissaan vain auton renkaista kyhättyjä kenkiä. Emme voineet käännyttää heitä pois vaan teimme heille tarkastuksen ja etsimme pitkänmatkalaisille sopivat lasit. Suurin osa avun saajista on äärimmäisen köyhiä.”

hanna sumari

”Olin viime vuonna jakamassa Tansaniassa laseja paikallisille ja siellä tajusin, miten tärkeät aurinkolasit ovat. Auringonvalo on vaarallista ja aurinkolaseilla voi ehkäistä myös silmiin tulevia sairauksia, joten niiden lahjoittaminen on yhtä tärkeää,” Hanna Sumari muistelee.

Hannan mukaan kampanjaan osallistuminen oli uskomaton kokemus. Kun hän oli mukana jakamassa ja etsimässä laseja ihmisille, hän näki kuinka apu meni konkreettisesti perille.

”Minulle jäi vierailukerralta myös ystävä, joka näkyy puhelimeni kuvassa. Etsin armeijan ompelijana työskentelevälle Modestalle hänen ensimmäiset lasinsa. Pidämme yhä yhteyttä tekstareilla,” Hanna Sumari sanoo.

Baba Lybec
Baba Lybeck lahjoitti keräykseen aurinkolaseja.

”Meillä on täällä kaikkea ihan liikaa ja niin pienellä eleellä voi antaa suuren avun toiselle. Olen ollut Unisefin mukana Mauritaniassa, Mosambikissa ja Itä-Timorissa, ja nähnyt kuinka äärimmäisissä oloissa ihmiset elävät. Siinä tajuaa, kuinka tärkeää pienikin apu voi olla,” Baba Lybec toteaa.

Tänä vuonna Baba lahjoitti lasit, joilla suoritti Barcelonassa ensimmäistä kertaa triatlonin täysmatkan eli Challenge-kilpailun.

”Tulin ikäsarjassani toiseksi. Se oli saavutus ja nämä lasit ovat onnenlasit,” Baba sanoo.

Johanna Auringonsiltaa
Johanna Koivu toi keräykseen kolmet silmälasit.

”Olen käyttänyt silmälaseja ala-asteelta asti. Muistan yhä ensimmäiset, vaaleansiniset isot silmälasini, joista olin hyvin mielissäni. Tällaiset hyväntekeväisyyskeräykset ovat hyvin tärkeitä, sillä meillä on täällä kaikkea yllin kyllin. Jos on mahdollisuus luopua jostain ja siitä on toiselle oikeaa apua, niin se on hienoa,” sanoo Auringonsiltaa-blogisti Johanna Koivu.

Johannan mukaan tavaroista luopuminen ei ole huono ajatus. Siitä hän on kirjoittanut jo Kotilieden blogissaan.

”On hyvä ettei suhtaudu materiaan liian tunteellisesti. esimerkiksi itselleni oli vaikeaa luopua vaatteista, koska niillä oli minulle valtavaa tunnearvoa. Vaatteet ovat olleet minulle myös muistoja. Mutta nyt olen oppinut luopumaan myös niistä, se on ollut todella helpottavaa ja puhdistavaa.”

perkins_specsavers_kotilies
Optikot Doug ja Mary Perkins perustivat Specsaversin vuonna 1984 ja se toimii yhä perheyrityksenä. Omistajien tytär, Julie Perkins, oli Suomessa kertomassa hyväntekeväisyyskampanjan suosiosta muissa maissa.

tämä Anna hyvän näön kiertää -kampanja on käynnissä 30.10.2016 asti. Hyväkuntoisia käytettyjä silmä- ja aurinkolaseja voi käydä lahjoittamassa Specsavers-liikkeiden keräyslaatikoihin. Netistä voi myös seurata, kuka silmä- tai aurinkolasit lopulta saa. Aurinko- ja silmälaseja otetaan vastaan ympäri vuoden.

Lue myös:

Vanhat tossusi ovat uudet Tansaniassa!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna vanhat silmä- ja aurinkolasit keräykseen - Kotilieden toimituskin osallistui

Sinun täytyy kommentoidaksesi.