Kodinhoito

Ekologisen vaatekaapin kokoaminen on yllättävän helppoa – asiantuntija kertoo vinkit, jotka jokainen voi ottaa käyttöön heti

Jos mielii itselleen ekologista vaatekaappia, ekotekoja täytyy tehdä jo ennen vaatekauppaan astumista.

Ekologinen vaatekaappi on yhä useamman pukeutujan ihannevaatekaappi. Vain harva kuitenkaan ajattelee, että ekologisen vaatekaapin voi rakentaa itselleen varsin näppärästi ja nopeasti.

Ympäristötietoisen pukeutumisen pioneeri, tietokirjailija Rinna Saramäki julkaisi hiljattain teoksen 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman (Otava). Kirjassa hän tarjoaa arjen vinkkejä siihen, kuinka omaa hiilijalanjälkeä voi pienentää.

Jos haluaa rakentaa itselleen ekologisen vaatekaapin, touhua ei kannata aloittaa vaatekauppakierroksella tai pesulappujen materiaalisyynäyksellä, kertoo Saramäki.

”Valintoja tehdään jo ennen vaatekauppaan menoa, muuten on jo myöhässä.”

Tavallinen kuluttaja ei juurikaan pysty vaikuttamaan vaatteiden tuotannon ekologisuuteen, mutta hän voi hallita omistamiensa vaatteiden määrää. Tärkein ekoteko on käyttää niitä vaatteita, jotka jo omistaa.

”Suurin ekologinen hukka ei ole uusi hankittu vaate, vaan vaate, joka jää nurkkiin pyörimään käyttämättömänä”, Saramäki sanoo.

Kun tarvitsee hankkia uutta, silloin täytyy ostaa aitoon tarpeeseen. Jokakeväinen vaatekaapin suursiivous kertoo siitä, että jotain on pielessä.

Lue myös: Näin toimii kapselipukeutuminen – kokoa täydellinen vaatekaappi 20 vaatekappaleen ympärille

Aloita syynäämällä vaatekaappisi

Aloita ekologisen vaatekaapin rakentaminen oman tyylin ja tarpeiden kartoituksella. Saramäki vinkkaa, että oma vaatekomero kannattaa käydä läpi ja pohtia, mitkä vaatteet ovat olleet hyviä ja mitkä huonoja.

Sen jälkeen mieti, mikä huonoja vaatteita yhdistää. Miksi tietyt vaatteet ovat jääneet käyttämättä? Usein vastaus on se, että vaate ei sovi omaan tyylin. Moni hurahtaa kauden trendiväreihin tai -materiaaleihin sen kummemmin ajattelematta, mikä itselle oikeasti sopii vielä vuoden päästä.

Kun tarve uudelle vaatteelle syntyy, vaatekaupassa täytyy tietää, mitä on hakemassa. Muuten harhautuu helposti alekorille.

”Heräteostoksia tehdään halvan hinnan vuoksi, mutta kun tuote on maksettu, siinä koko tuotteessa ei ole enää mitään pointtia”, Saramäki selittää.

Saramäen omassa vaatekaapissa lähes kaikki on hankittu kierrätettynä. Se on ekologisen vaihtoehto hankkia uusia vaatteita.

”Olen ihastunut kierrätyskeskuksiin, sillä niistä voi löytää todella laadukkaita vaatteita halvalla, jos osaa etsiä oikein. Ylellisiä luonnonmateriaaleja saa pilkkahinnalla”, Saramäki hehkuttaa.

Uutena Saramäki ostaa vain alusvaatteita ja sukkia, sillä ne ovat usein uusittavaa käyttötavaraa.

Saramäki suosittelee myös vaatteiden teettämistä. Esimerkiksi teetetty jakkupuku on hyvin istuva ja laadukas, joten puku kestää vuosikausia. Lopulta kallis hinta maksaa itsensä takaisin.

”Ja mitä pidempään vaatetta käyttää, sen ekologisempi se on.”

Lue myös: Vastuullisempi vaihtoehto pikamuodille: 7 x ekologisempi ja eettisempi vaatekauppa

Kallis luonnonmateriaali ei aina paras valinta

Materiaalien suhteen yleinen harhaluulo on se, että luonnonmateriaalit, kuten kashmir ja silkki, olisivat ekologisin vaihtoehto.

”Luonnonmateriaalit eivät ole automaattisesti synteettisiä parempi vaihtoehto. Ne ovat yleensä iholla miellyttävämmän tuntuisia kuin synteettiset materiaalit, mutta ekomielessä synteettinen voittaa usein, koska niiden tuotantoon käytetään vähemmän vettä”, Saramäki sanoo.

Jos vaateostoksille on mentävä, kierrätetty materiaali on aina paras. Moni vaatejätti onkin tuonut valikoimaansa vihreämmät kierrätysmallistot.

”Vaikka kyse olisi halpaketjun vaatteesta, kierrätysmateriaali on aina parempi. Mutta se ei toimi, jos vaatteet on valmistettu hajoamaan. Ekohyöty menee hukkaan myös silloin, jos sallii itselleen kierrätysmateriaalista valmistettujen vaatteiden hamstraamisen”, Saramäki sanoo.

Lue myös: Vinkit villavaatteiden hoitoon: Näin tuuletat, peset ja säilytät oikein

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ekologisen vaatekaapin kokoaminen on yllättävän helppoa – asiantuntija kertoo vinkit, jotka jokainen voi ottaa käyttöön heti

Nöps

Vaatteiden osalta taitaa suurin kotitalouden ekoteko olla, ettö käyttää vaatteet loppuun, korjaa ja köyttää sen jälkeenkin köypöset osat muiden vaatteiden korjaamiseen. Lopulta matonkuteiksi tai räteiksi kotona.
Pienellä tuunauksella jostakin inhokista voi tulla jopa suosikki.
Toki ostaa vain tarpeeseen ja vain semmoisia, joita iokeasti käyttää.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.