Erään ripsivärin historia

Mitä sinulle tulee mieleen, kun kuulet sanan Maybelline? Minä näen silmissäni pinkin putkilon, jossa on vihreä korkki. Korkki kuului himoittuun Great Lash -ripsiväriin. Miksi kysyn tällaista?

Siksi, että aivan kuten suomalaisilla, vuonna 1922 perustetulla Kotiliedellä ja vaikkapa vuonna 1955 perustetulla Marimekolla, myös amerikkalaisella Maybelline New Yorkilla on historiansa ja henkilöt, joita ilman maailmanlaajuista tuotemerkkiä tuskin olisi olemassa. Sitä vain harvoin tulee ajatelleeksi.

Aikajana

Klikaa isommaksi aikajana, josta on helppo seurata Maybellinen kehitystä nykypäivään asti. Tänä vuonna Maybelline New York viettää 100-vuotisjuhliaan.

Viime vuosisadan alussa Yhdysvalloissa Chicagossa eli nainen nimeltä Mabel Williams. Mabelin kerrotaan rakastuneen nuoreen mieheen, jonka sydän kuitenkin sykki toiselle naiselle. Koska Mabel halusi epätoivoisesti kiinnittää miehen huomion itseensä, hän otti öljylampusta hiilipölyä ja suti sitä silmiinsä. Saadakseen aikaan näyttävät ripset ja kulmat. Ollaakseen kaunis.

Mabelin veli Thomas L. Williams seurasi tilanteen kehittymistä. Katsellessaan sisarensa ”meikkausyrityksiä” hän keksi, että jos sekoittaa hiilipölyä vaseliiniin, saa ripsiin väriä ja näyttävyyttä helpommin. Hän kehitti seosta ja kohta Lash-Brow-Ine-tuotetta myytiin postimyynnin kautta.

Pian syntyikin ensimmäinen ripsiväri, jota alettiin myydä halpahalleissa. Vuonna 1915 T.L. Williams perusti kosmetiikkayhtiön ja nimesi sen Maybellineksi (sisaren nimi Maybel + vaseline).

Lähes alusta asti tuotteiden markkinoinnissa olivat mukana Hollywoodin tähdet ja glamour. Nykyään eri kauneusbrändeillä on omat nimikkokasvonsa.

Lähes alusta asti tuotteiden markkinoinnissa olivat mukana Hollywoodin tähdet ja glamour. Nykyään eri kauneusbrändeillä on omat nimikkokasvonsa.

Aluksi tuotteita myytiin postimyynnin kautta, kunnes 1920-luvulla naiset saattoivat ostaa ripsarinsa kaupoista. Seuraavalla vuosikymmenellä olikin luomivärin ja rajauskynän vuoro tehdä historiaa.

Loppu on kosmetiikan ja naisten elämän helpottamisen historiaa. Tarina jatkuu. Tänä vuonna Maybelline New York viettää 100-vuotisjuhlia.

Lue uudesta Kotiliedestä 14/15 kätevät tärpit matkaajan meikkipussiin!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Erään ripsivärin historia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X