Hyvinvointi

Etsitkö sopivaa parfyymiä itsellesi tai läheisellesi? Näillä tuoksuammattilaisen vinkeillä löydät sopivan hajuveden

Oletko hankkimassa lahjaa poikaystävälle? Tiedätkö, mistä tunnistaa pilalle menneen hajuveden - tai mikä naisten tuoksu saa miehet hullaantumaan?

Irmeli Sokka tuntee Silja Linen Tax Freen 664 tuoksua kuin omat taskunsa. Irmeli on työskennellyt tuoksujen parissa viimeiset 19 vuotta. Tax Free-myyjän vuosia tulee enemmänkin, ne Irmeli aloitti jo 27 vuotta sitten.

”Muistan ikuisesti oman ensimmäisen tuoksuni. Sain sen tädiltäni Liisalta Amerikan tuliaisena, kun olin 11-vuotias. Se oli aika vahva YSL:n Y-naistentuoksu. Minulla oli jo silloin paha murkkuikä, mutta minua kiinnosti kovasti pukeutuminen ja kauneus. Liisa-täti opasti minut tuoksujen maailmaan. Ostin heti ensimmäiseltä Ruotsin matkaltani itselleni 8 tuoksua. Haaveilin joskus nuorempana jopa tuoksukemistin työstä,” Irmeli Sokka kertoo ja antaa nyt neuvot sopivien tuoksujen hankintaan:

1. Mistä tuoksukokemus syntyy?

Tuoksun valinta on aina henkilökohtainen, sillä ihmisillä on ominaistuoksu johon se vaikuttaa. Ominaistuoksuun vaikuttaa ihmisen ikä, ruokavalio, ihotyyppi, tupakointi, sairaudet sekä niihin käytettävät lääkkeet ja niiden hormonaaliset vaikutukset.

On tavallista, että raskauden aikana tuttu tuoksu saattaa ruveta ärsyttämään, eikä niistä pidä enää raskauden jälkeenkään. Ominaistuoksu voi myös muuttua iän myötä.

Joskus asiakas kertoo, että hänen vuosikausia käyttämänsä tuoksu ei enää tuoksu samalta – vaikka tuoksut ovat samoja. Yleensä syy on se, että tuoksu ei ole enää sama, koska ihmisen kehon oma Ph on muuttunut.

2. Miten toivomansa tuoksun osaa kuvata?

Tuoksut lajitellaan nykyään tuoksuperheisiin, kuten raikkaisiin, kukkaisiin, mausteisiin, itämaisiin tuoksuperheisiin. Nykyään käytetään paljon myös ruokamaailmasta saatuja tuoksuja, kuten hattaraa tai kahvia. Trendit vaikuttavat myös tuoksuihin. Esimerkiksi turmeliini on nyt nousussa, sitä tuntuu olevan lähes kaikkien tuoksutalojen uutuustuoksuissa.

Kerro myyjälle, minkälaisen tuoksuperheen tuoksusta pidät ja millaiseen tilaisuuteen toivot tuoksua erityisesti. Kerro myös hieman persoonastasi. Tuo mukanasi leike tai kuva lehden tuoksuarviosta, minkä pohjalta olet kiinnostunut tuoksusta. Kerro, millaisista tuoksuista olet aikaisemmin pitänyt.

3. Miten valitsen itse tuoksun?

Jos olet risteilyllä, tutustu tuoksuihin menomatkalla ja päätä paluumatkalla. Etsi oikeat tuoksut tuoksuperheiden mukaan ja suihkuta tuoksuja tikuille. Valitse kolme lopullista vaihtoehtoa. Se on määrä, jonka voi vielä selkeästi erottaa siinä hetkessä.

Valitut tuoksut kannattaa vielä tuoksuttaa iholle, sillä se on erilainen omalla iholla kuin tikussa. Testaa lempituoksua iholla maissaolon ajan, jotta tiedät, onko se juuri se sinun tuoksusi. Laivalla tuoksuja voi onneksi testailla rauhassa ilman kiirettä.

4. Osaavatko miehet valita tuoksuja yhtä helposti kuin naiset?

Miehet ostavat yleensä samaa kuin aina ennenkin. Monet kauhistuvat, kun hyllystä ei enää löydykään 30 vuotta käytettyä tuoksua. Toki myös hyvin kokeneita ja kokeilevia ostajia on myös miehissä.

Kun poikaystävä etsii tuoksua tyttöystävälleen, hän usein kaivaa kännykästä tyttöystävän kuvan ja näyttää että tällaiselle tarvittaisiin tuoksu. Kuva ei kuitenkaan ihan riitä, vaikka se onkin hauska ajatus. Kysyn yleensä, mitä tyttöystävä harrastaa ja vähän hänen elämäntyylistään. Kysyn myös esimerkiksi entisistä tuoksuista, muistaako poikaystävä, millaisia tuoksuja tyttöystävä on aikaisemmin käyttänyt, onko tuoksu kukkainen tai vahva. Niillä pääsee jo aika pitkälle valinnassa.

Miehet kysyvät myös usein tuoksuja, joilla saa hurmattua naisen. Naiset kyselevät harvoin ’iskutuoksuja’, mutta on tiedossa, että vanilja sekä jasmiini ovat sellaisia, joista miehet naisten tuoksuissa pitävät. Kun markkinoille tuli Lancomen Hypnose ja Armanin naisten Koodi –tuoksut, ne hullaannuttivat miehet. Nämä kaksi tuoksua olivat aina loppu myymälöistä ja niitä jonotettin kaupoista.

5. Onko kansalaisuuksilla eroja tuoksuvalinnoissa?

Laivalla ei ole tyypillisiä asiakkaita, sillä risteilyllä voi olla 50:kin eri kansalaisuutta yhtä aikaa. Aasialaiset ostavat kalliiden merkkien tuoksuja. Venäläiset ostavat voimakkaita tuoksuja ja aina isoja pulloja.

Ruotsalaisnaiset ostavat usein julkkistuoksuja, kuten laulajien nimikkotuoksuja, jotka ovat usein tyttömäisiä ja makeita.

Risteilyllä rauhallisin aika tehdä ostoksia on ruokakattausten välillä. Tax Freestä ei saa ihan kaikkia tuoksuja. Isoilla parfyymitaloilla on oma valikoimansa tax free -myyntiä varten.

6. Mitä parfyymi on?

Parfyymi koostuu 95 prosenttisesti vedestä, lisäksi siinä on alkoholia sekä tuoksuainesosia, kuten kasviperäisiä aineita, (ennen vanhaan käytettiin myös eläinperäisiä aineita), synteettisiä tai orgaanisia yhdisteitä.

Synteettisiä yhdisteitä käytetään etenkin amerikkalaisten tuoksuissa. Niissä on harvoin käytetty aitoja kukkia. Myös aidoista kukista tehdään muita tuoksuja. Esimerkiksi jasmiinilajikkeita on yli 200, ja kukista käytetään eri osia tuoksujen tekemiseen. Jasmiinista tehdään muun muassa nahantuoksu, mikä ei siis ole peräisin suinkaan nahasta.

7. Miksi parfyymi on kallista?

Tuoksuaines on kallista. Yhteen kiloon jasmiiniöljyä tarvitaan 2000 kiloa kukan terälehtiä. Ne kerätään käsin ennen auringonnousua, kun tuoksu on vahvimmillaan. Tuoksulinjojen suunnittelu kestää usein kauan. Esimerkiksi uutta Chanelin Gabrielleä on suunniteltu viimeiset 19 vuotta. Pelkkää pulloa on suunniteltu kokonainen vuosi.

8. Miten tuoksua käytetään oikein?

Laita hajuvettä ranteisiin, dekolteeseen sekä polvitaipeisiin, jos käytät hametta. Pienempää tuoksua tavoittelevan kannattaa käyttää bodysuihkeita tai esimerkiksi hiustuoksuja. Niitä ei kannata käyttää iholla, sillä ne eivät kestä.

Käytä tuoksuja tilanteeseen sopivasti, ota muut huomioon. Tuoksuihin voi myös turtua ja vahingossa käyttää liikaa. Suosittelenkin käyttämään eri tuoksuja aamulla ja eri tuoksua illalla.

9. Miten tuoksu säilytetään oikein?

Monet säilyttävät hajuvettä kylpyhuoneen kaapissa tai hyllyillä, mutta kylpyhuone on liian lämmin ja kostea paikka hajuvedelle. Silloin hajuvesi menee helposti pilalle. Pilalle mennyt tuoksu tummuu ja sen haju muuttuu pistäväksi.

Paras paikka hajuveden säilytykseen on vaatekaappi. Siellä on sopiva lämpötila ja siellä on pimeää. Säilytä hajuvesi pakkauksessaan niin se pysyy hyvänä pisimpään. Älä kuitenkaan panttaa sitä, sillä hajuvesi voi mennä myös vanhaksi. Avattu tuoksu säilyy yleensä 1/5 -2 vuotta. Avaamaton pullo säilyy noin viisi vuotta.

Parfyymi on kallista monesta syystä. Aikaisemmin se oli nykyistäkin kalliimpaa, sillä parfyymipullot tehtiin kristallista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Etsitkö sopivaa parfyymiä itsellesi tai läheisellesi? Näillä tuoksuammattilaisen vinkeillä löydät sopivan hajuveden

Sinun täytyy kommentoidaksesi.