Nainen harjaa pitkiä hiuksiaan
Muoti ja kauneus

Hiusharjat testissä: Mukana ammattilaisten suosikki, luotettava markettiharja ja uudenlainen takkutaikuri 

Millainen hiusharja on hyvä takkujen selvittämiseen, föönaamiseen tai sähköisille hiuksille? Kotilieden toimitus testasi hiusharjoja.

Erilaisia hiuskampoja käytettiin jo muinaisessa Egyptissä. Paitsi hiusten selvittämiseen, harjoja ja kampoja on käytetty loisten poistamiseen ja päänahan hoitamiseen.

Ennen säännöllisen harjaamisen ajateltiin vahvistavan hiuksia. Sata harjanvetoa päivässä olikin aikanaan ohje kauniista hiuksista haaveileville. Tosiasiassa sitkeä harjaaminen levitti talia päänahasta hiuksiin ja teki niistä kiiltävämmät aikana, jolloin hoitoaineita ei ollut.

Nykyään moni asiantuntija taipuu sen kannalle, että harjaa ei kannata käyttää kovin usein, vaan se kannattaisi korvata hyvillä hoitoaineilla. Harjakset rikkovat hiusten suomuista pintakerrosta ja ohentavat hiuksia. Erityisesti märkien hiusten harjaaminen katkoo hiuksia helposti.

Lue myös: Asiantuntijan yllättävä ohjeistus: Hiuksia ei kannattaisi harjata lainkaan

Tarjolla on luonnonharjasten lisäksi esimerkiksi muovi- ja metallipiikkisiä harjoja. Yllättäen luonnonharjaksen sijaan hiusten harjaamiseen onkin suositeltu pehmeää muovipiikkistä harjaa tai kampaa, sillä ne rikkovat hiusten pintaa vähemmän. Hyvää hiusharjaa kannattaa huoltaa ja puhdistaa säännöllisesti esimerkiksi miedolla shampoolla.

Millainen hiusharja on hyvä takkujen selvittämiseen, föönaamiseen tai sähköisille hiuksille?Kotilieden toimitus testasi erilaisia hiusharjoja. Lue testin tulokset alta.

Lue myös: Tukka lähtee, mikä avuksi? Näin hoidat hiustenlähtöä

1. Kampaamoista tuttu, John Masters Organics, Vented paddle brush, 34 e

John Masters Organics, Vented paddle brush
Kuva: Valmistaja

Kampaamoalan ammattilaistenkin käyttämä harja kiinnostaa. Harjakset on pinnoitettu turmaliinilla ja ionisoitu, joten niiden pitäisi vähentää erityisesti värjättyjen hiusten sähköistymistä ja staattista stressiä sekä lisätä kiiltoa.

Harjaa suositellaan erityisesti hiusten kuivaamisen ohessa käytettäväksi, ilma-aukot rungossa varmistavat, että harja ei kuumene. Kahva on valmistettu ympäristöystävällisestä bambusta. Harja ei ole mikään takunselvittäjä, eikä sillä kannata yrittääkään lähestyä märkiä hiuksia.

Lue myös: Poista sähkö hiuksistasi – testasimme viisi tuotetta sähköisille hiuksille

2. Jämerä ja luotettava, WeCare, ovaali kumipohjaharja, 9,90 e

WeCare, ovaali kumipohjaharja
Kuva: Valmistaja

Klassinen kumipohjainen markettiharja on saanut lisätehoa, kun muovipiikkien sekaan on istutettu myös nylonharjaksia. Harjasten termokeraaminen metallipinta auttaa silottamaan hiuksia ja vähentämään sähköisyyttä.

Suuri ja painava harja ei kenties ole paras matkalle, mutta se tuntuu käteen mukavan isolta ja luotettavalta. Harja silottaa ja selvittää hiukset mutkattomasti ja harjakset tuntuvat päänahkaa vasten joustavilta. Eri pituiset nylonharjakset mukailevat takkuharjojen piirteitä. Kaikki ominaisuudet toimivat, tämä on hyvä harja!

3. Uusi takkutaikuri, Denman, Tangle Tamer Ultra, 22,90 e

Denman, Tangle Tamer Ultra
Kuva: Valmistaja

Vuonna 1938 perustettu hiusharjojen klassikkomerkki on uudistanut harjansa. Uudessa valikoimassa on takunselvittäjä tangle teezerin haastaja. Sekä lapsille että aikuisille suunnattujen mallien idea on sama: tiheät lyhyet ja pitkät piikit pureutuvat takkuiseen tukkaan, mutta joustavat niin, että hiukset eivät katkeile tai harja jumitu hiuksiin.

Kilpailijasta eroten brittimallin piikit eivät ole muovia vaan pehmeää nylonia. Lapiomallinen harja on kädessä tukeva ja piikit rapsuttavat mukavasti päänahkaa. Pakkaspäivänä harja sähköistää hiukset rätiseväksi pehkoksi.

Lue myös Anna.fi: Ethän vain harjaa tukkaasi likaisella harjalla? Hiusharjan puhdistaminen jää monelta tekemättä – näin usein harjat ja kammat tulisi pestä

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 5/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hiusharjat testissä: Mukana ammattilaisten suosikki, luotettava markettiharja ja uudenlainen takkutaikuri 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.