Näin voit hidastaa ihon vanhenemista – erikoislääkäri jakaa täsmävinkkinsä

Kasvoille ilmestyvät juonteet voivat olla merkki ihon vanhenemisesta. Rypyt, ihon veltostuminen ja pigmenttiläiskien lisääntyminen ovat sitä varmasti. Voiko ihon vanhenemista hidastaa vai olemmeko geeniemme armoilla?

Yksinkertaisesti sanottuna iho vanhenee samalla, kun meille tulee lisää ikää. Iho, ihmisen suurin elin, muuttuu sekä sisäisten tekijöiden kuten geenien että ulkoisten tekijöiden kuten auringonvalon ja muiden ympäristötekijöiden vaikutuksesta. Geeniensä armoille ei silti kannata jäädä. Niiden osuus ihon vanhenemisessa on pienempi kuin luulisi.

”Valtaosa ihon vanhenemisesta – jopa kolme neljäsosaa – johtuu auringon UV-valosta”, ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund lääkäriasema Ihosairaalasta sanoo.

Eivät tupakointi, alkoholi ja ilmansaasteetkaan ihoa nuorenna. Älylaitteiden kuten kännyköiden ja tablettien näytöistä tuleva säteily ja sininen valo kuormittavat nekin ihoa yhä enemmän.

Lue myös: Kaikki anti-age-voiteet eivät sovi kaikkien iholle – löydä tästä se oikea

Mistä ihon vanheneminen johtuu?

Estrogeenin väheneminen on olennainen osa naisen vanhenemista. Oireet tuntuvat ja ne näkyvät muun muassa ihokudosten löystymisenä. Iho ei enää ole yhtä kimmoisa kuin nuorena.

Estrogeeni on stimuloinut ihon kosteutta sitovien aineiden kuten hyaluronihapon tuotantoa. Kun estrogeeni vähenee, iho kuivuu.

Estrogeenitasot ovat yhteydessä myös kollageeniin, yhteen ihon tärkeimmistä rakennusosista. Vanhemmiten iho alkaa ohentua ja pintaan tulee aiempaa helpommin pigmenttiläiskiä.

Kyrklundin mukaan kannattaa käyttää hellävaraisia kuivan ihon pesunesteitä ja suosia voiteita, joissa on kosteutta sitovia ainesosia kuten glyseriiniä tai hyaluronihappoa.

”Keväästä alkusyksyyn kannattaa käyttää päivittäin laajakirjoista aurinkosuojavoidetta, jonka kerroin on 50. Tämä ehkäisee ihon ohenemista ja ihosyöpien syntymistä.”

Lue myös Anna.fi: Hoidatko silmänympärysihoasi oikein? Ratkaisut ja sopivat tuotteet kuuteen yleiseen ongelmaan

Hoitoja pinnalle ja pintaa syvemmälle

Aurinkosuojavoiteen päivittäinen käyttäminen suojaa ihoa myös rypyiltä. Jos ryppyjä kuitenkin iholle tulee, niitä voi nykyään hoitaa ja häivyttää.

Esimerkiksi botuliini-toksiini-pistoksilla voi estää ilmeryppyjen syntymistä ja olemassa olevia ryppyjä madalletaan täyteaineilla. Fraktioidulla laserhoidolla lisätään ihon kollageeninmuodostusta ja kiristetään ihoa. Fotodynaamisella hoidolla voidaan vähentää iholta ylimääräistä pigmenttiä kuten niin sanottuja maksaläiskiä.

”Kosmetiikalla voidaan vaikuttaa ihon pintaan, sen värin epätasaisuuteen ja hentoihin juonteisiin”, Kyrklund sanoo.

Hyödyllisiä ainesosia iholle ovat esimerkiksi A-vitamiini ja C-vitamiini, hyaluronihappo sekä glyseriini ja karbamidi.

Aina kannattaa muistaa myös terveellinen ja monipuolinen ravinto.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 18/20.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Näin voit hidastaa ihon vanhenemista – erikoislääkäri jakaa täsmävinkkinsä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X