Ihmiset

Vaatturit paljastavat yleisimmän mokan kravattisolmuissa – katso videolta, miten täydellinen solmu syntyy

Kravattisolmu on helppo tehdä, mutta kompastuskiviä on monia. Vaatturit näyttävät, miten täydellinen kravattisolmu syntyy.

Kravattisolmu pitäisi huitaista kiireessä, mutta miten? Harjoitus tekee tässäkin asiassa mestarin. On myös olemassa yksi solmu, joka on sekä helppo että takuuvarmasti tyylikäs: four-in-hand.

”Four-in-hand tai tupla four-in-hand on tällä hetkellä muodikkain. Jos näitä käyttää, ei tarvitse miettiä, onko nolo, alipukeutunut tai ylipukeutunut”, vaatturi Olli Kaartinen vintage ja second hand -liike Kaartinen ja Kuuselasta kertoo.

Kravattisolmu onnistuu helposti vaattureiden Simo Kuuselan ja Olli Kaartisen ohjeilla!
Four-in-hand on klassisen tyylikäs kravattisolmu. Kuva: Anni Reenpaa

Lue myös: Taskuliinan taittelu x 4 – katso videolta helpot ohjeet tyyleihin juhlaan ja arkeen

Miten täydellinen kravattisolmu syntyy ja missä tilanteissa kravattia kannattaa käyttää? Vaatturit Olli Kaartinen ja Simo Kuusela opastavat kravattisolmun saloihin.

Millaisiin tilanteisiin kravatti sopii?

Pukua voi käyttää joko rennosti ilman kravattia paidan ylimmät napit auki tai muodollisemmin kravatin kanssa. Kravatti tekee aina asun juhlavammaksi ja muodollisemmaksi. Sitä käytetään usein erityisesti hääjuhlissa, hautajaisissa ja valmistujaisjuhlissa.

Useimmissa muissa juhlissa kravatti on vapaaehtoinen asuste, mutta sen käyttämistä ei kuitenkaan kannata pelätä.

”Jos haluat tehdä vaikutuksen tai se kuuluu tyyliisi, mene kravatin kanssa. Ylipukeutuminen ei haittaa ikinä, mutta alipukeutuminen haittaa”, Kaartinen sanoo.

Lue myös: Hautajaisvaatteet – katso vinkit hautajaisiin pukeutumiseen

Miten valitsen kravatin?

Kravatin käytössä on monia sääntöjä. Ensinnäkin kravatin valinnassa kiinnitetään huomiota puvun väriin.

Tummansiniseen pukuun sopii minkä tahansa värinen silkkikravatti. Mustan puvun kanssa käytetään hautajaisissa aina mustaa kravattia. Jos mustaa pukua kuitenkin käyttää tilanteessa, jossa pukukoodi on tumma puku, kuuluu kravatin olla helmenharmaa, ei ikinä musta.

”Mustaa pukua käytetään unelmatilanteessa vain hautajaisissa, jolloin kravatti on musta.”

Muun väristen pukujen kanssa saa itse arvioida, minkä värinen kravatti sopii asuun.

Myös puvun materiaali ja tyyli kannattaa ottaa huomioon kravatin valinnassa. Jos puku on rennompi, esimerkiksi villakangasta, siihen yhdistetään rennompi villakravatti.

”Jos takissa on paljon tekstuuria ja pehmeyttä, solmiossakin on pientä rouheutta ja tekstuuria”, Kuusela summaa.

Kravattisolmu – millainen kravattisolmu sopii minulle?

Kaikki kravattisolmut eivät sovi jokaiselle. Kovin leveäleukaiselle ei sovi kovin kapea kravattisolmu, ja kovin kapeakasvoiselle ei sovi kovin leveä kravattisolmu. Sopusuhtainen yhdistelmä antaa tasapainoisemman ja tyylikkäämmän vaikutelman.

Kravattisolmua voi suurentaa tekemällä moninkertaisen solmun tai valitsemalla kravatin, jossa on paksumpi täytekangas.

Myös kravatin pituuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Kravatti ei saisi jäädä liian lyhyeksi tai olla liian pitkä. Pääsääntö on, ettei kravatin kärki saa ylittää housun vyötäröä.

”Kravatti kannattaa mitoittaa suurin piirtein navan kohdalle. Silloin huomio kiinnittyy mieluummin vatsaan kuin sukukalleuksiin”, Kaartinen sanoo.

Kolmas huomioitava seikka on kauluspaidan malli. Yleensä leveän kauluksen kanssa sopii leveämpi kravattisolmu ja kapean kauluksen kanssa kapeampi solmu.

Yleisin kompastuskivi: liian löysä kravattisolmu

On yksi moka, joka toistuu Kaartisen ja Kuuselan mielestä harmillisen usein kravattisolmuissa.

Se ei ole se, että kravatin kapea pää vilkkuu näkyville. Se voi olla Kaartisen ja Kuuselan mielestä päinvastoin tyylikästä. He eivät itse koskaan käytä kravatin takaosassa olevaa lenkkiä, vaan antavat kapean pään lerpattaa vapaasti.

Yleisin moka kravattisolmuissa on, ettei kravattia kiristä tarpeeksi kireäksi. Kravattisolmun yläpuolelle ei saisi jäädä yhtään paitaa näkyviin.

”Tätä näkee linnanjuhlissa paljon”, Kaartinen sanoo.

Kireä kravatti voi tuntua kokemattomalle ikävältä. Siihen tottuminen vaatiikin harjoittelua. Kaartinen kehottaa aloittamaan vartin siedätyshoidolla ja pidentämään aikaa pikkuhiljaa.

”Kyllä se vaatii treeniä”, Kaartinen nauraa.

”Mutta siihen tottuu”, Kuusela lohduttaa.

Kravattisolmu – ohje täydelliseen solmuun!

Four-in-hand on muodikas, mutta ajaton kravattisolmu, joka sopii joka tilanteeseen. Solmion voi tehdä mistä tahansa kravatista, mutta kovin ohut kravatti kannattaa solmia tuplasolmulla, jotta se ei jää liian pieneksi.

Kravattisolmu onnistuu yhtä hyvin oikea- tai vasenkätiseltäkin. Sillä ei ole merkitystä, tekeekö liikkeet peilikuvana, lopputulos on sama.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vaatturit paljastavat yleisimmän mokan kravattisolmuissa – katso videolta, miten täydellinen solmu syntyy

Kaarlo XII

Jäi hieman viimeistelemättä. Repsottaa ikävästi. Olisivat muuten saanett olla symmetriset – nyt pullotti toiseen suuntaan.

Mikael Kalteva

Miksi solmu on vain yksipuolinen, eli vain kerran alakautta? Tulos on sen näköinen, eli vino ja toispuoleinen eikä tasapuolisen näköinen.

Miksi solmun alapuolellaa oleva solmion osa kurtussa tai siinä on ura alaspäin? Eli se solmun läpi tuleva osa ei ole ylöspäin pyörtävästi kiinni solmun pinnassa, vaan solmu kuristaa läpi tulevan osan ruttuun tai käyristää sen alaspäin, niinkuin näidenkin herrojen esimerkissä. Jopa uutistenlukijalla on solmio usein tällä tavalla. Minun mielestäni se ei ole kaunis, eikä tyylikkään näköinen. Mielestäni hyvä solmu on riittävän pullea (ts. kaksipuoleinen, eli kaksi kertaa alakautta ympäri) ja solmun läpi tuleva osa siloiteltu ja reunat alaspäin ja keskeltä kiinni solmussa.
Tietysti tämä on vain vanhan miehen höpinöitä, nyt lienee muodikasta olla hiukan ei-huolitellun näköinen.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.