Unikko, Tasaraita vai Räsymatto? Testaa, kuinka hyvin tunnet Marimekon kuosit!

Iki-ihana Marimekko villitsee vuosikymmenestä toiseen. Kuinka hyvin uskot tunnistavasi suomalaisen merkin eri kuosit?

Löytyykö kaapistasi raitapaitoja? Lakanoistasi tai verhoistasi unikkoja? Sateenvarjostasi värikkäitä palloja? Marimekon klassiset kuosit ovat arkinen näky niin kotona kuin kaduilla. Mutta kuinka hyvin oikeastaan tunnet Marimekon eri kuosit?

Lue myös: Marimekon klassikkokuosit kiinnostavat nyt keräilijöitä – löytyykö sinultakin näitä aarteita?

Kotilieden testin avulla selvität, kuinka kova Marimekko-tietäjä oletkaan. Tee testi alla!

Marimekon kuosit: Miten syntyy klassikko?

Moni Marimekon kuoseista on saanut klassikkostatuksen. Etukäteen ei voi kuitenkaan koskaan tietää, mikä tuote jää kansan sydämiin.

”Klassisuus voi olla tavoitetila, mutta sitä ei voi koskaan tietää etukäteen”, kertoo Marimekon design- ja tuotekehitysjohtaja Minna Kemell-Kutvonen teoksessa Marikirja – Marimekon luova historia Piccolosta Palstaan (Nemo, 2020).

Muun muassa näitä Marimekon kuoseja voi kutsua hyvällä syyllä klassikoiksi.

  • Tasaraita. Annika Rimalan suunnittelema Tasaraita on kuosi, joka valtasi kansan sydämet jo 60-luvulla. Tänä päivänä vaakaviivat kuuluvat monen vaatekaappiin. Tasaraita-kuosi komisti Marimekon ensimmäistä trikoomallistoa, ja nykyään sen raidat koristavat niin t-paitoja kuin lakanoita ja laukkujakin.
  • Unikko. Maija Isolan suunnittelema Unikko on kuin Marimekon toinen logo. Unikon tunnistaa jokainen suomalainen – ja moni myös merten toisella puolella. Mikä on kukkakuosin suosion salaisuus?
    ”Se on kuvio, jota ei tarvitse selittää. Kaikki pystyvät tulkitsemaan sen kulttuurista riippumatta. Kyse on vahvasta kukasta, ja kukat ovat aina positiivisuuden ele. Se on samaan aikaan graafinen, mutta kuitenkin sympaattinen. Väreillä saa luotua erilaisia tunnelmia”, kertoo Minna Kemell-Kutvonen Marikirjassa.
  • Piccolo. Vuokko Nurmesniemi suunnitteli pystyraitaisen Piccolo-kuvion jo vuonna 1953. Raidat maalattiin vapaalla kädellä, siveltimen kanssa. Myöhemmin Vuokko suunnitteli
    Jokapoika-paidan, joka on ollut Marimekon pisimpään tuotannossa ollut vaate. Jo heti syntyessään Jokapoika sai etenkin yliopistosakin ja arkkitehtien suosion.

Lue myös Seura.fi: Marimekon toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko: ”Luotamme edelleen suunnittelijoihimme”

Lähde: Marikirja – Marimekon luova historia Piccolosta Palstaan (Nemo, 2020), kirjoittanut Henna Koste ja kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Unikko, Tasaraita vai Räsymatto? Testaa, kuinka hyvin tunnet Marimekon kuosit!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X