Mitä on gua sha? Kasvojen harjaus jadekivellä on kuin halpa ja luonnollinen kasvojenkohotus

Mitä on gua sha, tämä somessa villitsevä kasvojenhoitotrendi? Tässä jutussa kaikki, mikä sinun tarvitsee tietää.

Gua sha on kiinalainen ihonhoitotapa, joka on noussut trendiksi hiljalleen myös Suomessa. Somevaikuttajat hankaavat kivilaatalla poskiaan ja rullaavat jaderullalla otsaansa. Touhu näyttää älyttömältä, ennen kuin tietää mistä on kyse.

Lue myös: Korealainen ihonhoito: kokeilitko jo kaksoispuhdistusta?

Mitä on gua sha? Gua sha on helppo ja halpa tapa hoitaa kasvojaan itse kotona.

Gua sha on helppo ja halpa tapa hoitaa kasvojaan itse kotona. Ammattilaisetkin tekevät kuitenkin hoitoja. Kuva: iStock

Mitä on gua sha?

Gua sha on alkujaan kiinalaiseen lääketieteeseen pohjautuva yli 1000 vuotta vanha kasvojenhoidon itsehoitomenetelmä. Se tarkoittaa raapimista ja sha punaista jälkeä tai hiekkaa.

Gua shassa kasvoja, hartioita ja selkää hangataan litteillä kristallikivillä tiettyjä liikesarjoja noudattaen. Välineenä on alkujaan käytetty luita, nykyään kristallikiviä, kuten jadekiveä tai ruusukvartsia. Kivet kantavat kiinalaisen perinteen mukaan parantavaa energiaa.

Lue myös: Kasvohoito kotona: 2 x ohje helppoon itsetehtyyn kasvonaamioon

Mitä hyötyä kasvojen harjauksesta on?

Gua shaa on käytetty hoitokeinona niska- ja selkäkipuihin, päänsärkyyn ja poskien tukkoisuuteen. On myös väitetty, että hoito voi helpottaa vilustumisen, kuumeen ja tulehduksen oireita.

Tutkimusten mukaan menetelmä on auttanut vaihdevuosiin liittyviin vaivoihin, kuten hikoiluun, unettomuuteen ja päänsärkyihin, päätetyöntekijöiden niskakipuihin ja tehostanut painonnostajien suorituskykyä.

Nyt trendaa kuitenkin erityisesti kosmeettinen, kasvoihin tehty gua sha, joka on hellävaraisempi kauneudenhoitoon liittyvä metodi. Säänöllisen kasvoihin tehdyn harjauksen kerrotaan aktivoivan verenkiertoa ja siten parantavan kuona-aineenvaihduntaa ja kudoksien ravinnonsaantia. Menetelmän positiivisiin vaikutuksiin on lueteltu ihon sileys, jämäkkyys ja silmien kirkkaus.

Mitä on gua sha? Gua sha toimii sekä selkään, niskaan, että kasvoihin. Kasvoihin tehty gua sha on kuitenkin paljon hellävaraisempi.

Gua sha voi aiheuttaa niskaan ja selkään punaisia läiskiä, jotka katoavat muutamassa päivässä tai korkeintaan viikossa. Kasvoihin gua sha tehdään paljon hellävaraisemmin, jolloin hoito ei jätä jälkiä. Kuva: iStock

Onko hoidosta haittoja?

Ensimmäisellä käyttökerralla kasvojen harjaus kivellä saattaa tuoda pintaan epäpuhtauksia, mutta positiivisen vaikutuksen pitäisi näkyä useamman hoitokerran jälkeen. Gua shan positiivisia vaikutuksia on ylistetty ja sivuvaikutuksia on löydetty vain vähän.

Gua shan ei ole tarkoitus sattua, mutta selkään tehtynä se jättää punaiset jäljet (sha), jotka voivat tuntua aroilta tai jopa kivulialta muutaman päivän ajan. Liian voimakas kampaus voi rikkoa ihon, jolloin iho herkistyy tulehduksille. Kasvoihin hoito tarkoitus tehdä niin hellävaraisesti, ettei jälkiä synny.

Kasvoihin tehty kivihoito ei sovi ihmiselle, jolla on akne, paljon luomia, veren hyytymishäiriöitä tai hyvin herkkä tai ohut iho. Menetelmä ei myöskään sovellu henkilölle, joka on ollut leikkauksessa viimeisen kuuden viikon aikana tai jonka kasvoihin on injektoitu täyteaineita.

Kaikki eivät pidä hoidon vaikutuksia mullistavina. Jadekivellä harjaaminen ei välttämättä poista ryppyjä tai uurteisia kasvoista. Kasvojen harjaus on ainoastaan yksi osa päivittäistä ihonhoitorutiinia.

Miten gua sha toimii?

Gua shaa voi tehdä millä vain välineillä, vaikka tavallisella lusikalla. Aidosta kristallikivestä tehdyt välineet, kuten kampa, lasta, lusikka ja rulla, ovat kuitenkin suunniteltu hoitoon sopiviksi.

Gua shan puolestapuhuja Suomessa on luonnonkosmetiikkaan erikoistunut kosmetologi, meikkaaja & joogaohjaaja Katja Kokko. Hän on lanseerannut omat Yin Your Skin -välineet, joita myy muuan muassa Ruohonjuuri. Ulkomailla suuri välineiden myyjä on Lanshin. Välineiden hinnat vaihtelevat 30–150 euron välillä.

Avainsanat

Keskustelu

Oikeassa gua shassa käytetään punakukkaöljyä ja öljy laitetaan luulastalle.

Kommentoi juttua: Mitä on gua sha? Kasvojen harjaus jadekivellä on kuin halpa ja luonnollinen kasvojenkohotus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X