Käsityö

Vastuullisempi vaihtoehto pikamuodille: 7 x ekologisempi ja eettisempi vaatekauppa

Vaateteollisuus on yksi maapallon eniten saastuttavista aloista. Pikamuodille on kuitenkin vaihtoehtoja.

Uusimpien tutkimusten mukaan vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä. YK:n mukaan muotiteollisuus on yksin vastuussa jopa kymmenestä prosentista maailman hiilidioksidipäästöistä – ja jopa kaksi kolmasosaa valmistetuista vaatteista päätyy kaatopaikalle. Ekologiset vaatteet tuntuvat olevan harvassa.

Lue lisää: Miksi teemme niin vähän ilmastonmuutoksen torjumiseksi? Katso, miten helposti voit vähentää omia päästöjäsi!

Eettiset ja ekologiset vaatteet x 7

Mikään vaatevalmistaja ei voi olla sataprosenttisen vastuullinen alalla, jossa kuluttaminen on itsestäänselvyys. Suurin syypää saasteille on kuitenkin pikamuoti, ja sille löytyy onneksi myös vaihtoehtoja. Kokosimme yhteen suomalaisia verkkokauppoja ja vaatemerkkejä, jotka pyrkivät toimimaan saastuttavalla vaatealalla mahdollisimman vastuullisesti.

Pure Waste

Pure Waste -vaatemerkin tuotannossa minimoidaan sekä veden että väriaineiden käyttö. Tuotteet valmistetaan vaateteollisuuden ylijäämäkankaista.

Kankaat puretaan ja muutetaan ensin langaksi, josta valmistetaan Pure Wasten minimalistisia t-paitoja, huppareita ja mekkoja. Ekologiset vaatteet valmistetaan Etelä-Intiassa tarkoin valvotulla tehtaalla, jonka energiasta jopa 95 prosenttia tulee tuulivoimasta ja 90 prosenttia käytetystä vedestä kierrätetään.

Weecos

Weecos kokoaa yhteen vastuullisiksi arvioimiaan designmerkkejä yhden katon alle. Verkkokaupan tuotevalikoima on laaja, ja sivustolta löytyykin kaikkea muodista sisustukseen ja kosmetiikkaan. Tarjolla olevia merkkejä yhdistää kuitenkin samanlainen arvomaailma – designhenkisyys, vastuullisuus ja ekologisuus.

Jokainen Weecosissa oleva merkki on läpäissyt vastuullisuuskyselyn, jonka kehittämisessä ovat olleet mukana niin materiaalitekniikan tutkijat kuin ympäristöasiantuntijatkin. Sivustolta löytyvät tuotteet saavat omat vastuullisuusleimat, joiden avulla kuluttaja voi suodattaa valikoimaa omien arvojensa mukaisesti. Onko sinulle vaatteessa tärkeintä vegaanisuus, kotimaisuus vai materiaalit – vai nämä kaikki?

Rekki

Rekki on kirpputori netissä. Sivusto kokoaa yhteen tunnettujen merkkien hyväkuntoisia, käytettyjä vaatteita, asusteita ja kenkiä, jotka voi napata itselleen kohtuuhintaan. Tuotteita löytyy niin naisille, miehille kuin lapsillekin, ja valikoimasta löytyy Hilfigerin ja Marimekon tyylisten merkkien lisäksi myös edullisempia merkkejä, kuten Vila ja Lindex.

Myös omia, turhaksi jääneitä ja hyväkuntoisia vaatteita voi laittaa myyntiin Rekin kautta. Myytäväksi lähetetyistä tuotteista saa korvauksen, ja Rekki hoitaa jälleenmyynnin puolestasi.

Halla x Halla

Halla Hallan uima-asuja valmistetaan käytännöllisyys edellä – vastuullisuutta unohtamatta. Mainetta niittäneen suomalaisen uimapukumerkin uimapuvut on valmistettu merestä kerätystä muovijätteestä, mutta ulospäin sitä ei huomaa – imartelevat leikkaukset ja värikkäät printit ovat Halla Hallan juttu. Kaikki uima-asut ovat myös käännettäviä, jolloin yksi asu tarjoaa kaksi eri tyyliä.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

One piece or bikini? 🌺🌿🌼

Henkilön HALLA HALLA (@hallaxhalla) jakama julkaisu

Yrityksen toiminnallinen sydän on Espoossa, mutta itse tuotteet valmistetaan Balilla. Halla Hallan vierailee tehtaalla säännöllisesti ja maksaa työntekijöilleen asianmukaista korvausta.

Globe Hope

Jo vuonna 2003 perustettu Globe Hope on näyttänyt tietä monille muille suomalaisille ekologisuuteen ja eettisyyteen tähtääville vaatebrändeille. Yritys on huomioitu vuosien varrella myös kunnioitettavalla kasalla tunnustuksia – vain muutama vuosi perustamisensa jälkeen Amnesty International ja opetus- ja kulttuuriministeriö palkitsivat Globe Hopen työstään kestävän designin puolesta.

Globe Hopen ekologiset vaatteet ja asusteet valmistetaan kierrätetyistä ja ylijääneistä materiaaleista, jotka ommellaan Suomessa ja Virossa.

Weekendbee

Urheilu- ja ulkoiluvaatteisiin keskittynyt Weekendbee on suomalaisen muotialan uusi tulokas. Viime vuonna perustettu verkkokauppa tekee vastuullisesta shoppailusta asiakkailleen helpompaa –  jokainen verkkosivustolla tarjottu merkki on valittu huolellisesti, jotta tuotteiden mahdollisimman vastuullinen tuotanto on taattua.

Weekendbee tarjoaa samantyylisiä urheilu- ja ulkoiluvaatteita kuin perinteisetkin urheilumyymälät. Ero on kuitenkin vastuullisuudessa. Jokaisen tuotteen kohdalta löytyy teknisten tietojen lisäksi erottelut tuotteen sertifikaateista ja materiaaleista.

Vaatepuu

Palkintoja kahminut Vaatepuu on Suomessa pisimpään toiminut vaatelainaamo. Helsingissä, Järvenpäässä, Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä toimiva Vaatepuu on kaupunkilaisten yhteinen vaatekaappi. Vuokraa vaatteiden ja asusteiden joukosta kertaluontoisesti tai hanki vaikka puolen vuoden jäsenyys!

Lainaamon tuotteet on pisteytetty niiden arvon mukaisesti – puolen vuoden jäsenyys maksaa halvimmillaan 150 euroa, ja esimerkiksi silkkitunikan kertavuokraus noin 50 euroa. Kertalainan laina-aika on viikko, mutta lisämaksusta vaatetta voi pitää pidempäänkin. Kaikki vaatteet tulee palauttaa pestyinä ja silitettyinä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vastuullisempi vaihtoehto pikamuodille: 7 x ekologisempi ja eettisempi vaatekauppa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.