Muoti ja kauneus

Permanentti tulee takaisin muotiin – katso hauskat kuvat julkkisten permiksistä takavuosilta

Permanentin paluuta on ennustettu jo pitkään. Nyt kun katukuvassa todella alkaa näkyä taas kiharoita, uudesta tyylistä haaveileva voi hakea innoitusta tutuilta kasvoilta. Jos uskaltaa!

Permanentti, joka oli pöyheä kuin ilmapallo tai kuohkea kuin pystyyn nostettu moppi. Tupeerattu linnunpesä, joka 1980-luvulla villiintyi sähäkäksi pöheiköksi.

Siinä mallia 2010-luvun ihmisille, jotka ovat pitkään tyytyneet vain värjäämään suoria kutrejaan. Nyt takavuosien trenditukka, permanentti eli permis, tekee paluun.

Uusia kiharoita trendejä odotellessa voimme muistella menneiden vuosien hiusmuoteja.

Lue myös: Näin näppärästi teet ihanat kiharat itse

Kotipermenentteja ja minivoguieta

1950-luvulla ja vielä 1960-luvullakin permanentteja tehtiin paljon kotona. Niin sanottu kotirouvatyyli kiharsi kutrit pöheäksi palloksi, josta saattoi vielä erottaa papiljottien väliset rajat.

1970-luvulla miehetkin innostuivat kiharoista. Koska permanenttia pidettiin vielä naisten juttuna, miesten permanenteista alettiin kutsua minivogueksi. Käytännössä kyse oli kuitenkin aivan samasta asiasta ja samoista aineista kuin permanentissa. Aineet pakattiin vain eri pulloihin.

1980-luvulla touhu lähti käsistä. Permanentista tuli valtava pöheikkö, jota muotoiltiin erilaisilla variaatioilla. Koko pään kihartaneen leijonanharjan ohella permis saatettiin ottaa vain etuhiuksiin tai vaihtoehtoisesti jättää otsikko suoraksi muiden hiusten kiharapilven keskelle.

Aikansa lapsi oli malli, jossa tuuhea takapiiska huuhtoi lapaluita, mutta pään päällä kiharat olivat tiukat ja lyhyet.

Lue myös: Näin teet näyttävän juhlakampauksen kaikenlaisiin hiuksiin

Katso julkkisten unohtumattomat permanenttikuvat:

Tutut kasvot näyttävät mallia takavuosien kuumimmista trendeistä.

Teija Sopanen

Oman aikansa ikoni, televisiokuuluttaja ja kauneuskuningatar Teija Sopanen on malliesimerkki siitä, miltä piti näyttää ollakseen muodikas 1950-luvulla. Tukka permanentattiin kuohkeaksi palloksi, johon rullattiin papiljotit lauantaisin saunan jälkeen.

Pirkko Mannola
© Otava media

1970-luvulla vallalla oli moppityyli, jonka esikuvana olivat itseoikeutetusti pitkätukkaiset Beatlet. Turkulaiset Ruohosen veljekset Matti ja Teppo saivat äidiltä luvan permanenttiin, vaikka farkkuja ja nahkarotseja äiti paheksui. Minivogue piti uusia kolmen kuukauden välein, jotta se pysyi sopivan pöyheänä. Linnunpesä, kuvaa Teppo itse tyyliään. Helppo olla samaa mieltä.

Matti ja Teppo
© Otava media
Lasse Lehtinen
© Otava media

Mitä esiintyvät taitelijat edellä, sitä poliitikko perässä. Entinen kansanedustaja, nykyinen kirjailija Lasse Lehtinen laitatti kiharansa julkkisten luottokampaajalla Vuokko Mattilalla. Vuokko sekoitteli Lassen mukaan niin vahvat liemet, että tuloksena oli afro. Kesti piinallisen pitkään, jotta säkkärä tasaantui. No, tässähän se on jo melko maltillinen.

Paula Koivuniemi

Tv-sarja Charlien enkeleistä tuttu lippatukka villitsi suomalaisiakin 1970-luvulla. Paksutukkainen Paula Koivuniemi on vuosikymmeniä kestäneen taiteilijanuransa aikana käynyt läpi kaikki mahdolliset hiusvillitykset, ja useimmiten onnistuneesti. Haastatteluissaan Paula on kertonut, että hänen keikkaa edeltäviin rutiineihinsa kuuluu vilkaista peiliin ja tarkistaa että meikit ovat kunnossa, vaatteet ojennuksessa ja mikä tärkeintä, hiukset kiharalla.

Pirkko Mannola ja Irina Milan

Laulaja Irina Milan (oik.) ilmensi puhtaimmillaan 1980-luvun henkeä. Tärkeintä oli näyttää siltä, että tukkaa on paljon, se on kiharaa ja nousee korkealle, irti päänahasta. Vuonna 1981 otetussa kuvassa kohtaavat vuosikymmenet. Pirkko Mannolan latvakiharat väistyivät ”kasaripöheikön” tieltä.

Eini
© Otava media

Kävelevä permanentti. Sellainen iskelmätähti Eini oli omasta mielestään 1980-luvulla. Kerran permanentti pantiin tv-kuvausta edeltävänä iltana, joten tuuheus oli taattu. Permanentattuja ja usein vielä vaalennettuja kutreja piti myös hoitaa. Eini muistaa, että kuiva pöheikkö imi öljyä kuin erämaa.

Bogart Co.
© Otava media

Tadaa! Tämän komeampia tukkalaitteita ei 1980-luvulla valtakunnasta löytynyt. Turkulainen Bogart Co. näytti suuren maailman malli: tältä kuuluu näyttää, jos lajivalinta on glamrock!

Kasaripöheikön eittämätön kuningas Ressu Redford katselee kuviaan nykyisin lempeän ymmärtävästi.

Joskus jopa naurattaa, esimerkiksi silloin, kun joku kirjoitti nettiin, että jos näillä ei saa, Berliinin muuri murtuu.

Ressu Redford
© Otava media

Kommentoi

Kommentoi juttua: Permanentti tulee takaisin muotiin – katso hauskat kuvat julkkisten permiksistä takavuosilta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.