Hyvinvointi

Probiootit ovat vaativan ihon ihmeaine – oletko jo kokeillut apua akneen, ruusufinniin tai atooppiseen ihoon? 

Probioottinen ihonhoito on yksi viime aikojen isoista kauneustrendeistä. Milloin probiootit ovat ihonhoidossa hyödyksi? Mitä niistä on hyvä tietää? Kysyimme asiantuntijoilta.

Hyvät mikrobit eli probiootit hellivät suolistoa tutkitusti. Tuoreiden tietojen mukaan ne tekevät hyvää myös iholle, minkä takia probiootit ovat nykyään myös ihonhoidossa suosittu ainesosa. 

Probioottien teho perustuu siihen, että ne ylläpitävät ihon hyvälaatuista bakteerikantaa ja vievät tilaa huonoilta bakteereilta. Ne myös auttavat torjumaan haitallisten bakteerien vaikutuksia.

Lue myös: Vastustuskyky paranee ja ripulin kesto lyhenee – syötkö sinä probiootteja oikein?

”Ajatus on pitkään ollut, että kaikki bakteerit pitää pestä pois vahvoilla puhdistusaineilla. Nyt mikrobeja halutaan tietoisesti lisätä”, kertoo SKY-kosmetologi ja estenomiopiskelija Emilia Timonen Ihohoitola Lupauksesta. Lupaus on erikoistunut probioottisiin tuotesarjoihin.

Millaiselle iholle probiooteista on eniten hyötyä?

Aavan ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchardin mukaan probioottien ulkoisella käytöllä on saatu hyviä tuloksia iho-ongelmien hoidossa. 

”Probioottien käyttö ihonhoidossa käy järkeen. Niiden mekanismit ovat tieteellisesti perusteltavissa”, Bouchard sanoo.

Probioottinen kosmetiikka sopii Bouchardin mukaan perusterveelle iholle. Tuotteista voi lisäksi olla hyötyä ikääntyvälle iholle, sillä probiooteilla on ihoa uudelleenrakentava ja paksuntava vaikutus.

Lue myös: Led-valohoito lupaa apua niin akneen kuin ryppyihin – selvitimme, mistä uudessa ihonhoitotrendissä on kyse

Eniten elävistä probiooteista on kuitenkin hyötyä niille, joiden ihon mikrobisto on epätasapainossa. Ihon epätasapaino voi näkyä esimerkiksi atooppisena ihottumana, ruusufinninä tai aknena. Probiooteista voi olla apua myös kuivalle ja herkälle iholle, sillä ne estävät kosteutta haihtumasta iholta ja voivat rauhoittaa erilaisia herkkyysreaktioita.

Varsinaista ihosairautta probiootit eivät paranna. On myös hyvä muistaa, että vaikka probiootit voivat vaikuttaa ihon mikrobistoon tehokkaasti, joskus mikrobien epätasapaino sijaitsee jossain muualla kuin iholla. Silloin ulkoisista probiooteista ei välttämättä ole hyötyä. 

Probiootit ihonhoidossa: Kuuriluontoisesti tai päivittäiseen käyttöön

Jos probiootteja haluaa testata, ensin kannattaa kiinnittää huomio siihen, ettei käytä liian peseviä puhdistustuotteita. Liian vahvat puhdistustuotteet saattavat pestä ihon hyvän bakteerikannan pois.

Lue myös: Kasvojen puhdistusaine x 5 – mikä luonnonkosmetiikkatuotteista oli paras?

Probioottiseen ihonhoitoon tutustuminen ei vaadi koko ihonhoitorutiinin panemista uusiksi. Probioottien käytön voi aloittaa testaamalla aluksi yhtä tai kahta tuotetta. Koska hyvien mikrobien on tarkoitus jäädä iholle, kannattaa aloittaa esimerkiksi probiootteja sisältävästä kasvovedestä tai -voiteesta, Timonen vinkkaa. 

Madara, Infinity Mist -kasvovesi, 40 euroa. 
Madara, Infinity Mist -kasvovesi, 40 euroa. 

Probioottisissa kosmetiikkatuotteissa on se etu, että niiden ei tarvitse imeytyä niin syvälle kuin monen muun kosmetiikan. Probiootit vaikuttavat iholla jo valmiiksi olevien hyvien mikrobien kanssa ja aktivoivat niitä.

Probiootteja ja prebiootteja sisältävää kosmetiikkaa voi käyttää kuuriluontoisesti, mutta niiden käytöstä ei ole haittaa päivittäisessä käytössäkään. 

Muista! Vain harvoissa tuotteissa on oikeasti eläviä probiootteja

Probioottisessa kosmetiikassa putsarit, seerumit, kasvovedet ja kosteusvoiteet voivat sisältää probiootteja joko elävässä muodossa tai uutteena.

”Kosmetiikan valmistaminen elävistä mikrobeista on haastavaa, koska probiootit eivät elä vesipohjaisissa tuotteissa. Suurin osa kosmetiikasta on vesipohjaista. Säilöntäaineet puolestaan tappavat hyvät mikrobit”, Timonen kertoo. 

Yksi harvoista kosmetiikkamerkeistä, jotka käyttävät tuotteissaan eläviä probiootteja, on etelä-afrikkalainen Esse. Esse on onnistunut kehittämään maailman ensimmäisen, miljoonia eläviä probiootteja sisältävän seerumin. 

Esse, probioottinen seerumi, 108 euroa.
Esse, probioottinen seerumi, 108 euroa.

Timosen mukaan moni alan valmistaja käyttää elävien mikrobien sijaan tuotteissaan uutteita. Silloin mikrobit on käsitelty niin, etteivät ne ole enää eläviä. Jalostetut tuotteet eivät ole yhtä tehokkaita kuin elävät mikrobit.

Tuotteita ostaessa on hyvä muistaa, että probiootti on trendikäs sana markkinoinnissa. Siksi tuotteen laadusta on hyvä varmistua ennen ostopäätöstä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Probiootit ovat vaativan ihon ihmeaine – oletko jo kokeillut apua akneen, ruusufinniin tai atooppiseen ihoon? 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.