Hyvinvointi

Retinoli voi silottaa rypyt – lue lääkärin kommentit ja valitse oikea versio

Retinoli on tutkituin ja tehokkain rypynsiloittaja. Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski kertoo, miten valitset parhaan version.

Tutkimustenkin mukaan A-vitamiini retinoli kiinteyttää, silottaa, uudistaa ja vahvistaa ikääntyvää ihoa. Juuri tästä syystä ihotautilääkäri Olavi Kilpiö kehitti suomalaisten apteekkarien kanssa A-vitamiinivoiteen jo vuonna 1955.

Äitini Helena siveli iltaisin tätä apteekin Bellavita-voidetta kasvoihinsa vuosikymmenten ajan. Rypyttömän ihon salaisuus saattoi olla siis pitkäaikainen retinolin käyttö.

Lue myös: Kollageeni ja rypyt: kollageenin teho ihonhoidossa riippuu tästä vitamiinista

Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski tutustui retinolituotteiden sisältöön eli INCI-listoihin.

Mitä näiden tuotteiden INCI-listat kertovat sinulle, Ville?

”INCI-listassa valmisteen ainesosat ovat painon mukaisessa suuruusjärjestyksessä. Kuitenkin ainesosat, joiden pitoisuus on vähemmän kuin 1 % voidaan luetella missä tahansa järjestyksessä niiden ainesosien jälkeen, joiden pitoisuus on enemmän kuin 1 %.

Näidenkin tuotteiden listoissa on valtava määrä ainesosia, joilla ei ole vaikutusta ihoon. Ne ovat mukana säilöntäaineena tai muokkaamassa tuotteen koostumusta, väriä tai tuoksua. Lisäksi antiaging-tuotteisiin lisätään usein valoa heijastavia pigmenttejä, jotta kuluttaja saadaan uskomaan tuotteen tehoon välittömästi ja käyttämään tuotetta riittävän pitkään varsinaisen tuloksen saavuttamiseksi, siis kuukausia”, Ville Kiiski sanoo.

Retinoli = A-vitamiini

Mitä Retinoli on?

”Retinoli on A-vitamiinia. Sen hapettuessa syntyy retinaldehydiä, jonka hapettuessa syntyy puolestaan retinolihappoa. Retinolihappo luokitellaan lääkkeeksi Suomessa ja on siksi reseptivalmiste. Sekä retinolin että retinaldehydin täytyy kuitenkin toimiakseen ihossa hapettua ensin retinolihapoksi.

Nämä kaikki ovat epästabiileja molekyylejä, joiden teho menetetään helposti esimerkiksi valolle ja ilmalle altistumisen vuoksi. Sen vuoksi on kehitetty liposomeihin pakattuja ja nanokapsuloituja muotoja, jotka myös lisäävät tehoa ja vähentävät ihoärsytystä.

Jos retinoli liitetään toiseen molekyyliin, saadaan retinolin estereitä kuten retinyylipalmitaattia tai retinyyliasetaattia. Nämä ovat molekyyleinä hieman stabiilimpia kuin edellä mainitut, mutta hapettuvat ja hajoavat UV-säteilyn vuoksi myös melko helposti. Uusin yhdistelmämolekyyli on huomattavasti kestävämpi retinyyliretinoaatti, joka sietää myös auringonvalon vaikutusta”, Ville Kiiski kertoo.

Retinyyliretinoaatti myös päiväkäyttöön

Ville Kiiski muistuttaa, että tehojen vertailu on vaikeaa, sillä siihen vaikuttaa pitoisuuden lisäksi merkitsevästi se, miten helposti yhdisteet hajoavat ihossa ennen vaikuttamistaan.

 ”Retinolia ja lääkkeeksi luokiteltua retinolihappoa on tutkittu eniten ja niiden teho on osoitettu lukuisissa tutkimuksissa. Myös retinaldehydia on tutkittu melko paljon. Retinoliasetaattia on tutkittu ikääntymismuutosten hoidossa vähiten ja retinolipalmitaattia myös melko vähän, näistä jälkimmäinen on kosmetiikassa paljon enemmän käytetty. Retinyyliretinoaatti on tutkimuksissa ollut tehokkaampi ja vähemmän ärsyttävä kuin retinoli”, Ville Kiiski sanoo.

Retinoli: nämä tuotteet analysoitiin

Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski tutki näiden viiden retinolituotteen INCI-listat.

Medik8 r-Retionate Intense

musta seerumipullo
Medik8 r-Retionate Intense

Sisältää retinyyliretinoaattia, joka on muita muotoja stabiilimpi yhdiste. Sisältää lisäksi retinaldehydiä (retinal = retinaldehyde). Retinyyliretinoaatista (r-retinoaatti) on tehty useita laadukkaita tutkimuksia, joissa on sekä eläinkokeissa että ihmisillä osoitettu, että se on vähemmän ärsyttävä kuin muut retinolimuodot kuten retinoli, retinoidihappo, retinaldehydi. Ongelmana huonompi läpäisevyys, mutta se on ratkaistu mikrokapsuloinnilla.

Voidetta on jopa verrattu sokeutetussa 12 viikon tutkimuksessa retinaldehydivoiteeseen, ja se osoittautui paitsi tehokkaammaksi myös selvästi vähemmän ärsyttäväksi. Linoleiinihapon on tutkimuksissa lisäksi osoitettu vähentävän retinoidien aiheuttamaa ärsytystä ja tässä tuotteessa näkyy olevan sitäkin. Lisäksi C-vitamiini löytyy ainesosista, kuten ihoa kosteuttavat hyaluronihappo ja keramidit.

Sisältää valtavan määrän eri yhdisteitä ja myös kasviperäisiä yhdisteitä ja tuoksuaineita, mikä allergikon tai herkkäihoisen kannattaa huomioida. Tuote sisältää bergamottiöljyä ja sitruunankuoriöljyä, jotka voivat auringossa aiheuttaa ärsytysreaktion iholla –  tätä yötuotetta ei siis tule käyttää päivällä.

BM OptiRetin Anti-Age Cream

Tuubi
BM OptiRetin Anti-Age Cream

Kotimainen voide sisältää kahta eri retinolin esteriä (retinyylipalmitaattia ja retinyyliasetaattia) ja lisäksi E-vitamiineja. Selkeästi valmistajalla on ”ei mitään ylimääräistä” -lähestymistapa, ja INCI-lista onkin näistä valmisteista lyhyin. En löytänyt tutkimuksia juuri tästä voiteesta – toki retinyylipalmitaatista ja retinyyliasetaatista tutkimuksia on tehty melko paljon. Kumpikaan näistä yhdisteistä ei kuitenkaan ole stabiili auringossa, joten suosittelisin voidetta vain yökäyttöön. Tuotteessa ei myöskään ole aurinkosuojaa.

Environ Skin EssentiA AVST Moisturiser 5

Pumppupullo
Environ Skin EssentiA AVST Moisturiser 5

Sisältää sekä retinyylipalmitaattia että retinyyliasetaattia, ilmeisesti myös ei-kapsuloidussa muodossa. Lisäksi mukana on muun muassa C- ja E-vitamiineja antioksidantteina.

Exuviance Age Reverse Day Repair SPF 30

retinoli: Exuviance Age Reverse Day Repair SPF 30
Exuviance Age Reverse Day Repair SPF 30

Päiväkäyttöön tarkoitettu, aurinkosuojan sisältävä voide. Sisältää myös retinolia. Retinoli – myöskin kapsuloidussa, hitaammin vapautuvassa muodossaan – on melko epästabiili yhdiste auringossa, joten tehosta todennäköisesti iso osa menetetään. Varmasti ajateltu vain täydentäväksi hoidoksi iltaisin käytettävän Exuviance-retinolituotteen lisänä.

Lue myös: Tehoaako kollageeni ryppyihin?

Retinoli: Luota tutkimuksiin

Maahantuojat ja valmistajat käyttävät eri termejä tuotteistaan. Puhutaan retinolista, retinyylipalmitaatista, retinyyliasetaatista, retinaldehydistä ja retinolihaposta.

”Retinoliyhdisteiden maksimipitoisuus on 0,3% kasvovoiteissa ja poispestävissä tuotteissa ja 0,05% vartalovoiteissa Euroopassa. Useimmat kosmetiikkavalmistajat eivät kuitenkaan ilmoita ainesosien pitoisuuksia välttyäkseen suoralta vertailulta. Ne myös välttävät suorien vertailevien tutkimusten tekemistä.

Tutkimuksissa tuloksia on nähtävissä aikaisintaan 1–2 kuukauden kuluttua käytön aloittamisesta ja lisätehoa aina 6-12 kuukauden käyttöön saakka, minkä jälkeen kyse on ylläpitohoidosta. Näin siis tapahtuu hyvin ja sokeutetusti tehdyissä tutkimuksissa. Valmiissa tuotteissa on yleensä mukana valoa heijastavia pigmenttejä ja ihoa kosteuttavia ainesosia, joilla saadaan illuusio välittömästä vaikutuksesta”, Ville Kiiski vastaa.

Ihotautien erikoislääkäri
Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski vastaa retinolikysymyksiin. Hän työskentelee Suomen Ihosairaalassa, Lääkärikeskus Aavassa ja Mehiläisessä.

Mitä itse ajattelet retinolista? Sopiiko retinoli mielestäsi kaikille, ja onko sen käyttö turvallista?

”Retinoidit ovat se teholtaan parhaiten tutkittu ainesosa anti aging -tuotteissa. Ne paitsi parantavat ihon rakennetta ja vähentävät alkavia pinnallisia ryppyjä myös tasoittavat ihon väriä ja vähentävät pigmenttimuutosten syntyä. Turvallisuutta on tutkittu laajalti ja imeytyminen ihon läpi kosmetiikan maksimipitoisuuksillakin on hyvin lähellä nollaa, joten niillä ei ole käytännön vaikutusta elimistön A-vitamiinitasoihin hyvin runsaallakaan käytöllä. Herkkäihoisten on syytä aloittaa käyttö vähitellen annostelua tihentäen. Retinyyliretinoaatti (r-retinoaatti) vaikuttaisi olevan se vähiten ärsyttävä ja parhaiten myös päiväkäyttöön soveltuva kosmetiikassa sallittu retinoidi, joskin hinta on melko korkea”, Kiiski huomauttaa.

Onko retinolille yhtä tehokkaita rypynsiloitusvaihtoehtoja?

”Tieteellä ei ole tarjota samalla tavalla toimivia vaihtoehtoja retinoideille. Antioksidanttien tehoa on myös osoitettu kohtuullisesti tutkimuksissa, mutta niitä on yleensä retinoidituotteissa jo valmiina, sillä ne parantavat myös retinoidimolekyylien säilyvyyttä”, Ville Kiiski vastaa.

Mitä muuta uutta on anti age -rintamalla?

”Anti aging –rintama on käsittämättömän kokoinen bisnes, ja mainonta on sen mukaisesti villiä. Tuotelupausten takana on usein valitettavan vähän tutkimustietoa, eikä kaikkea kannata ihan purematta niellä. Lääkärinä tukeudun tieteeseen. Kannattaa miettiä tarkkaan, mihin rahansa laittaa, jos sille haluaa vastinetta. Tämän vuoksi ihan kaikkiin uusimpiin villityksiin ei kannata suin päin investoida.

Ikääntymismuutosten hidastamisessa hyvä aurinkosuojaus, tupakoimattomuus, terveet elämäntavat ja mahdollisten ihosairauksien kuten  atooppisen ihottuman hyvä hoitotasapaino ovat tärkeä perusta jo nuorilla. Seuraavalla tasolla näkisin retinoidivoiteet.

Mikäli haluaa satsata vähän enemmän ikääntymismuutosten hidastamiseen, ihon botuliinitoksiinihoidot ja laser- ja mikroneulaushoidot ovat hyviä vaihtoehtoja. Näiden aloittamista voi harkita jo alle 30-vuotiaanakin tai viimeistään 30-40-vuotiaana ennen merkittävien ikääntymismuutosten ilmaantumista. Toki hyötyä saadaan paljon myöhemminkin. Laserhoitoja voidaan käyttää myös ihon pigmenttimuutosten tai verisuonimuutosten ja punoituksen hoitoon, jotka nekin voivat saada ihon näyttämään vanhemmalta. Myös botuliinitoksiinia on alettu käyttää kasvojen lehahtelutaipumuksen hoitoon.

Täyteainehoitojakin käytetään yhä enemmän ikääntymismuutosten korjaamiseen, ja kirurgiset hoidot ovat toki jo syntyneiden selkeämpien ikääntymismuutosten korjauksessa usein välttämättömiä etenkin iäkkäämmillä potilailla”, ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski vastaa.

Juttua muokattu 4.3.2022: Jutusta poistettu tuote, jota ei enää myydä Suomessa. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Retinoli voi silottaa rypyt – lue lääkärin kommentit ja valitse oikea versio

Sinun täytyy kommentoidaksesi.