Risiiniöljy ripsiin

Kasvattaako risiiniöljy ripsiä? Testasimme hehkutetun kotikonstin – ennen ja jälkeen -kuvat puhuvat puolestaan

Kasvattaako risiiniöljy ripsiä ja kulmakarvoja? Laitoimme öljyn testiin.

Perinteisesti laksatiivisen vaikutuksensa vuoksi myyty risiiniöljy on viime vuosien aikana muuttunut aiempaa suositummaksi tuotteeksi kauneudenhoidossa. Risiiniöljyä ostetaan nyt erityisesti ripsien ja kulmakarvojen kasvattamisen toivossa, sillä öljyllä sanotaan olevan karvaa vahvistava vaikutus. Risiiniöljyn kysyntä näkyy myös apteekkien hyllyillä.

Lue lisää: Yumi Lashes -ripsien kestotaivutus testissä – katso ennen ja jälkeen -kuvat ja lue kokemukset!

Mihin risiiniöljyn vaikutus perustuu?

”Risiiniöljy puristetaan risiinin siemenistä ja siinä on luonnostaan proteiineja, risiiniöljyhappoa ja E-vitamiinia”, kertoo farmaseutti ja kosmetologi Hertta Hurme Yliopiston Apteekista.

”Risiiniöljyhappo pehmentää karvan keratiinia ja näin kosteuttaa ja lisää sen joustavuutta ja kiiltoa. Samankaltaista vaikutusta voidaan olettaa tapahtuvan ripsien lisäksi myös kulmakarvoissa, hiuksissa ja kynsissä.”

Mitä sanovat tutkimukset?

Myös tutkimukset ovat Hurmeen kanssa samoilla linjoilla. Niiden mukaan risiiniöljy vaikuttaisi nimenomaan kosteuttavan karvoja. Öljyllä hellityt ripset näyttävät kiiltävämmiltä ja paksummilta. Risiiniöljy saattaa myös estää herkkiä ripsiä katkeilemasta ennen aikojaan. Silloin ripset voivat tuntua aiempaa tuuheammilta.

Joidenkin tutkimusten mukaan risiiniöljy saattaa auttaa päänahan kaljuuntuneiden kohtien hoidossa ja lisätä hiusten kasvua.

Tutkimuksissa ei kuitenkaan ole löydetty varmaa näyttöä sille, että risiiniöljy todella kasvattaisi ripsiä tai kulmakarvoja. Siitä huolimatta sosiaalinen media ja blogit tuntuvat olevan täynnä toinen toistaan vaikuttavampia ennen ja jälkeen -kuvia, joissa harvoista ja lyhyistä ripsistä on risiiniöljyn avulla kuoriutunut tekoripsiä muistuttavat räpsyt.

Risiiniöljy pääsi testiin! Näin testi tehtiin

Koska pitkät ja tuuheat ripset houkuttelevat myös minua, päätin laittaa risiiniöljyn testiin. Kuukauden pituisen testijakson aikana levitin ripsiin ja kulmakarvoihin risiiniöljyä joka ilta. Otin ripsistäni myös kuvat.

Risiiniöljyn levittäminen oli yllättävän siistiä puuhaa, kun siihen otti avuksi harjan. Pieniä kulmakarva- ja ripsiväriharjoja voi ostaa useista kaupoista, mutta saman asian ajaa myös vanha, meikistä puhdistettu kulmageeli- tai ripsiväriharja.

Testijakson aikana käytössäni oli 100-prosenttinen risiiniöljy, jonka olin ostanut luonnontuotekaupasta. Risiiniöljyä saa myös apteekeista ja monien kauppojenkin kosmetiikkaosastoilta alle kympillä.

Lue lisää: Muista ripsienhoito! 4 vinkkiä, miten hoidat ripset upeiksi

Kasvoivatko ripset ja kulmakarvat risiiniöljyn avulla?

Ennen testiä odotukseni risiiniöljyn satumaisille vaikutuksille olivat korkeat. Pettymys valtasi mieleni kuitenkin jo pian aloittamisen jälkeen.

Sen sijaan, että ripseni olisivat kasvaneet pituutta tai tuuheutta, tapahtui päinvastainen. Reilu viikko testin aloittamisen jälkeen ripsien määrä toisessa silmässäni tuntui vähentyneen hyvin näkyvästi. Jäljelle jäi karu, kalju kohta vasemman silmän ripsirajaan.

Vaikka ripseni ovat lyhyet, ne ovat normaalioloissa yleensä hyvin tuuheat. Yhtäkkinen ripsien kaljuuntuminen ei ole itselleni tavanomaista. Siksi yhdistin karvojen joukkopaon heti risiiniöljyn käytön aloittamiseen.

Kun keskustelin muiden risiiniöljyä ripsiin testanneiden kanssa, kävi ilmi, etten ollut kokemusteni kanssa yksin. Hertta Hurmeen mukaan ripsien harveneminen ei kuitenkaan välttämättä johdu risiiniöljystä.

”Silmäripset irtoavat luonnollisesti muutaman kuukauden kuluessa. Ripsien kovakourainen käsittely ja esimerkiksi meikin puhdistus saattavat aiheuttaa ylimääräistä ripsien irtoamista”, hän kertoo.

”Jos kuitenkin havaitsee tämänkaltaisia muutoksia, tuotteen käyttö kannattaa lopettaa.”

Katso ennen ja jälkeen -kuvat koskettamalla kuvaa ja liu’uttamalla nuolilla kursoria. Lähtötilanne vasemmalla, tämänhetkinen tilanne oikealla.

Risiiniöljyn käytön lopettaminen kävi mielessäni kieltämättä jo aiemmin.

Aamuisin peilistä tuijottivat takaisin turvonneet ja kutisevat silmäluomet. Hurmeen mukaan oireet viittaavat allergiaan.

”Vaikuttaa siltä, että tuote ei sovi sinulle.”

Olen samaa mieltä.

Lopetin testijakson pettyneenä ja hajakarvaisempana kuin aikaisemmin. Kulmakarvoissani en kuukauden aikana huomannut mitään normaalista kasvusta poikkeavaa.

Nyt risiiniöljy on jäänyt kylpyhuoneen peilikaapin perukoille odottamaan uutta käyttötarkoitusta.

Muut lähteet: Medical News Today

Avainsanat

Keskustelu

No olipas hyödyllinen juttu. Tai sitten ei. Aika turha otos jos vain yksi henkilö teki tämän kokeilun. Olisitte nyt ottaneet vaikka viisi ihmistä kokeilijaksi, niin voitaisiin puhua jostain kokeilusta. Vähän sama kuin mainostettaisiin että ”kokeilimme ketoosidiettiä, katso tästä tulokset”, ja tulos olisi se että yksi jutun kirjoittanut kokeilija kertoi että kokeili dieettiä, mutta lopetti kahden päivän jälkeen flunssan takia.

Oi, samaa konstia kehuttiin 50 vuotta sitten, kun olin murrosiässä. Ei tehonnut silloinkaan.

Miksi, oi miksi käytätte energiaa tämmöiseen?!

Ripsien tehtävä on suojata silmiä pölyltä, lialta, hieltä sekä esim. ilmassa lentävältä siitepölyltä.
Jos henkilö omaa lyhyet ja heikot ripset, ripsien kasvattaminen ja vahvistaminen on jopa niiden alkuperäisen käyttötarkoituksen mukaisesti hyödyllistä.

Toki jokainen naimaton nainen voi myös miettiä niiden arvoa esim. parin muodostumiseen sekä unohtamatta ripsien arvoa jo ihan oman kulttuurimme näkökulmasta.

Ensimmäinen ajatus parin muodostamiseen oli lähinnä provokatiivinen ajattelutavan uskomus erityisesti alempien luokkien pariutumiseen.

Toki enemmän kyse on siis ripsien kulttuurisesta näkemyksestä sekä ihan niiden alkuperäisestä tehtävästä suojata ihmisen silmää.

Olipa hauska havainto, että aikoinaan (lue yli 50 v sitten) sain äidiltäni tämän samaisen ohjeen ripsien tuuheuttamiseksi. Ei tehonnut silloinkaan, mutta ei myöskään aiheuttanut tuollaisia oireita kuin tälle Kotilieden kokeilijalle.

Kiitos vinkistä! Nenän limakalvoja kosteuttava a-vita hydra sisältää risiiniöljyä, jotenka hyvä jos harventaa pitkäksi kasvavia nenäkarvojakin!

Kommentoi juttua: Kasvattaako risiiniöljy ripsiä? Testasimme hehkutetun kotikonstin – ennen ja jälkeen -kuvat puhuvat puolestaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X