Ihmiset

Testasimme tyylisudokun, jonka avulla vaatepulmat ratkeavat kuin itsestään – katso ohjeet kuvina

Tyylisudokun avulla saa kasattua 10 erilaista asukokonaisuutta helposti ja vähillä vaatekappaleilla, netissä hehkutetaan. Kotilieden toimittaja Milla Kukkonen testasi, miten tyylisudoku toimii käytännössä.

Oletko sinäkin yksi niistä tyypeistä, jotka pähkäilevät arkiaamuisin hyvän tovin vaatekaappinsa äärellä, mitä ihmettä sitä pukisi päällensä? Onneksi vaatepulmiin on olemassa lukuisia eri ratkaisuja. Yksi niistä on viime aikoina somessa suosituksi noussut tyylisudoku.

Tyylisudokun perusidea on yksinkertainen. Valitaan 16 vaatekappaletta ja sijoitetaan ne ”sudokuruudukkoon”, jonka rivit muodostavat 10 asukokonaisuutta kuin itsestään.

Esimerkiksi Facebookin Caps Look – kapselipukeutujien yhteisö -ryhmässä ja ulkomaisilla verkkosivuilla tyylisudokua kehutaan helpoksi tavaksi koota asuja niin töihin kuin lomalle.

Sudokun avulla voi päästä vaatteiden valinnan aiheuttamasta tuskasta eroon. Metodia kiitetään myös siitä, että sen avulla syntyy vähän pyykkiä. Lisäksi metodi voi opettaa entistä paremmaksi vaatteiden yhdistelijäksi, mainitaan suomalaisella Caps Look -sivustolla.

Lue myös: Eroon tavarasta: 1–7-metodi tyhjentää laatikot tuosta vain

Tyylisudoku pääsi testiin 

Vaatepulmat ovat minullekin tuttu juttu. Omistan rajallisen määrän vaatteita, mutta silti tuskailen pukimieni äärellä. Vetäisinkö päälleni tuota, tätä vai jotain ihan muuta? Miten näistä vaatteista saisi yhdisteltyä kivoja ja kekseliäitä asukokonaisuuksia?

Koska halusin päästä eroon arkiaamujen vaatehuolista, panin tyylisudokun testiin. Sen avulla rakensin kahden viikon työasut eli asut 10 arkipäiväksi.

Miten tyylisudoku toimii?

Tyylisudokun peruslogiikka on yksinkertainen:

  1. Valitaan kaapista 16 vaatekappaletta: 4 yläosaa, 4 alaosaa, 4 kengät ja 4 asustetta. Tavoitteena on se, että vaatteet sopisivat toisiinsa mahdollisimman hyvin. Jokaiseen sudokun ruutuun ei ole pakko valita eri vaatetta. Samaa vaatetta voi käyttää halutessaan useammassa ruudussa. Esimerkiksi kenkiä voi valita vaikka vain yhdet.
  2. Merkitään vaatteet sudokuruudukkoa muistuttavaan 4×4-ruudukkoon tähän tyyliin:
  3. Pukeudutaan ruudukon osoittamiin asukokonaisuuksiin. Ruudukosta muodostuu 10 asukokonaisuutta sen rivien mukaan: 4 pystyriviä, 4 vaakariviä ja 2 kulmasta kulmaan -riviä.

Vaateiden valinta alkakoon

Aloitan sudokun kokoamisen sunnuntaina puoliltapäivin. Avaan vaatekaappini ja tuijotan sen syvyyksiin. Toisiinsa sopivien vaatteiden valitseminen tuntuu kinkkiseltä.

Huomaan nopeasti, että kaapissani on runsaasti vaatteita, jotka eivät sovi kuin ehkä parin muun kanssa yhteen. Mietin, miten ihmeessä kaappiini on kertynyt näin paljon tavaraa.

Päätän ottaa sudokuun mukaan vain tiettyjä värejä. Harmaa, valkoinen, musta ja sininen sopivat takuulla toisiinsa. Kuosillisia vaatteita en juuri omista.

Todellinen sukellus sudokuun

Vartin pohdiskelun jälkeen olen valintani tehnyt. 12 vaatekappaletta makaavat kasassa, jonka vieressä nököttää 4 paria kenkiä.

Viileän vuodenajan takia olen valinnut ”asusteiksi” pitkähihaisia: kaksi villatakkia, villapaidan ja kimonon. Muuten käytän kokeilun aikana samoja asusteita kuin aina: isoa villakaulahuivia, villapipoa, sormuksia ja yksinkertaista kaulaketjua. Päällystakkini on pitkä harmaa villakangastakki.

Valikoinnin jälkeen alan kasata varsinaista sudokua.

Se tuntuu heittämällä haastavammalta kuin vaatteiden valikointi. Miten asettelen vaatteet ruudukkoon? Sopivatko nämä kuteet nyt ihan varmasti yhteen? Pitäisikö vielä jokin osa vaihtaa?

Kun olen saanut palaset kohdilleen, päätän sovittaa sudokun asut kertaalleen päälleni.

Sovittaminen ei ole pakollista, mutta se osoittautuu hyväksi ratkaisuksi. Sovittamisen jälkeen vaihdan vielä kahden t-paidan paikkaa, koska pidän niin muodostuneista asuista enemmän.

Katson kelloa ja huomaan, että sudokun kokoamiseen on mennyt noin puoli tuntia.

Tältä tyylisudokuni näyttää:

Tällaiset asukokonaisuudet siitä muodostuu:

Heti maanantaina kokeilen sudokua käytännössä. Vaateruudukko nopeuttaa aamutoimiani runsaasti. Vaatteet on valittu ja puettu parissa minuutissa.

Mitä pidemmälle kokeilu etenee, sitä tyytyväisempi olen. Toisen viikon alussa alan kuitenkin jo kyllästyä samoihin vaatteisiin. Kaipaan vaihtelua.

Lue myös: Ekologisen vaatekaapin kokoaminen on yllättävän helppoa – asiantuntija kertoo vinkit, jotka jokainen voi ottaa käyttöön heti

Mitä kokeilu opetti?

Kahden viikon kuluttua olen käyttänyt kaikki asut kertaalleen. Olen yhä tyytyväinen siihen, kuinka nopeasti aamutoimeni hoituvat. Sudokun vaatteet alkavat kuitenkin olla vähäksi aikaa nähty: odotan jo muiden vaatteideni käyttämistä.

Kokeilun lopussa koostan plussat ja miinukset yhteen:

Tutustu seuraavaksi kapselipukeutumiseen

Tyylisudoku on suosittu erityisesti kapselipukeutujien joukossa. Kapselipukeutuminen on alkujaan Britanniassa 1970-luvulla kehitetyn pukeutumismetodi. Sen ideana on luoda ajaton ja toimiva vaatekaappi, jonka kaikki vaatekappaleet sopivat yhteen.

Kapselivaatekaappi sisältää 20–40 vaatetta ja asustetta. Sisävaatteiden lisäksi puvustoon kuuluu kengät ja ulkovaatteet. Halutessaan kapseliin voi sisällyttää myös laukut, asusteet ja korut. Sen sijaan 40 vaatekappaleeseen ei sisälly urheiluvaatteita tai muita harrastevaatteita, alusasuja, sukkia, yöasuja tai juhlavaatteita.

Lue myös: Näin toimii kapselipukeutuminen – kokoa täydellinen vaatekaappi 20 vaatekappaleen ympärille

Kommentoi

Kommentoi juttua: Testasimme tyylisudokun, jonka avulla vaatepulmat ratkeavat kuin itsestään – katso ohjeet kuvina

Isadora

Hienoa, että on keksitty erilaisia metodeja asujen valintaan ja turhan vaatevaraston tyhjentämiseen. Itse olen aloittanut kierrättämään tavarat aikapäiviä. Fidalta olen löytänyt kivoja asuja tosi edullisesti ja vien sinne mitä en tarvitse. Mustan värin käyttöä varoitellaan kovasti. Itse käytän musta-valkoista asuina ja välillä beigen eri sävyjä tai harmaan eri sävyjä. Rakastan näitä värejä enkä tunne itseäni värikkäissä ollenkaan hyväksi. Minulle kyllä ehdotellaan niitä, mutta en viihdy niissä. Haen värin elämääni muusta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.