Tyylisudokun avulla vaatepulmat ratkeavat kuin itsestään – testasimme sen! Katso kuvista, miten metodi toimii

Tyylisudokun avulla saa kasattua 10 erilaista asukokonaisuutta helposti ja vähillä vaatekappaleilla, netissä hehkutetaan. Kotilieden toimittaja Milla Kukkonen testasi, miten tyylisudoku toimii käytännössä.

Oletko sinäkin yksi niistä tyypeistä, jotka pähkäilevät arkiaamuisin hyvän tovin vaatekaappinsa äärellä, mitä ihmettä sitä pukisi päällensä? Onneksi vaatepulmiin on olemassa lukuisia eri ratkaisuja. Yksi niistä on viime aikoina somessakin suosituksi noussut tyylisudoku.

Tyylisudokun perusidea on yksinkertainen: valitaan 16 vaatekappaletta ja sijoitetaan ne ”sudokuruudukkoon”, jonka rivit muodostavat 10 asukokonaisuutta kuin itsestään.

Esimerkiksi Facebookin Caps Look – kapselipukeutujien yhteisö -ryhmässä ja ulkomaisilla verkkosivuilla tyylisudokua kehutaan helpoksi tavaksi koota asuja niin työarkeen kuin lomareissulle.

Sudokua noudattamalla voi päästä päivittäisestä vaatteiden valinnan aiheuttamasta hiustenharomisesta eroon. Metodia kiitetään myös siitä, että sitä käyttämällä syntyy vähän pyykkiä.

Lisäksi metodin avulla on mahdollista oppia entistä paremmaksi vaatteiden yhdistelijäksi, mainitaan suomalaisella Caps Look -sivustolla.

Lue myös: Eroon tavarasta: 1–7-metodi tyhjentää laatikot tuosta vain

Tyylisudoku pääsi testiin 

Vaatepulmat ovat minullekin tuttu juttu. Omistan melko rajallisen määrän vaatteita, mutta silti tuskailen tasaisin väliajoin pukimieni äärellä. Vetäisinkö päälleni tuota, tätä vai jotain ihan muuta? Miten näistä vaatteista saisi yhdisteltyä kivoja ja kekseliäitä asukokonaisuuksia?

Koska halusin päästä eroon arkiaamujen vaatehuolista, päätin testata tyylisudokun. Sen avulla rakensin kahden viikon työasut, eli asut 10 arkipäiväksi.

Miten tyylisudoku toimii?

Ennen tyylisudokun ihmeelliseen maailmaan sukeltamista on aika tutustua sen ohjeisiin. Onneksi tyylisudokun peruslogiikka on varsin simppeli:

 1. Valitaan kaapista 16 vaatekappaletta: 4 yläosaa, 4 alaosaa, 4 kengät ja 4 asustetta. Tavoitteena on, että vaatteet sopisivat toisiinsa mahdollisimman hyvin. Jokaiseen sudokun ruutuun ei ole pakko valita eri vaatetta. Samaa vaatetta voi käyttää halutessaan useammassa ruudussa. Esimerkiksi kenkiä voi valita vaikka vain yhdet.
 2. Merkitään vaatteet sudokuruudukkoa muistuttavaan 4×4-ruudukkoon tähän tyyliin:

  tyylisudoku

  Jos haluat kokeilla tyylisudokua, nappaa siihen pohja tästä kuvasta.

 3. Pukeudutaan ruudukon osoittamiin asukokonaisuuksiin! Ruudukosta muodostuu 10 asukokonaisuutta sen rivien mukaan: 4 pystyriviä, 4 vaakariviä ja 2 kulmasta kulmaan -riviä.

Vaateiden valinta alkakoon!

Aloitan sudokun kokoamisen sunnuntaina puolen päivän aikaan. Avaan vaatekaappini ja tuijotan sen syvyyksiin. Vaikka vaatteita on rajallinen määrä, niistä toisiinsa sopivien valitseminen tuntuu etukäteen kinkkiseltä.

Huomaan nopeasti, että kaapissani on runsaasti vaatteita, jotka eivät sovi kuin ehkä parin muun vaatteen kanssa yhteen. Mietin, miten ihmeessä kaappiini on kertynyt näin paljon vaatteita.

Päätän ottaa sudokuun mukaan vain tiettyjä värejä.

Harmaa, valkoinen, musta ja sininen sopivat takuulla toisiinsa. Kuosillisia vaatteita en juuri omista, joten niiden rajaaminen sudokun ulkopuolelle on helppoa.

Todellinen sukellus sudokuun

Vartin pohdiskelun jälkeen olen valinnut vaatteet. 12 vaatekappaletta makaavat kasassa, jonka vieressä nököttää 4 paria kenkiä.

Viileän vuodenajan takia olen valinnut ”asusteiksi” pitkähihaisia: kaksi villatakkia, villapaidan ja kimonon. Muuten käytän kokeilun aikana samoja asusteita kuin aina: isoa villakaulahuivia, villapipoa, sormuksia ja yksinkertaista kaulaketjua. Päällystakkini on pitkä harmaa villakangastakki.

Valikoinnin jälkeen alan kasata varsinaista sudokua.

Se tuntuu heittämällä haastavammalta kuin vaatteiden valikointi. Miten asettelen vaatteet ruudukkoon? Sopivatko nämä kuteet nyt ihan varmasti yhteen? Pitäisikö vielä joku osa vaihtaa?

Kun olen saanut palaset kohdilleen, päätän sovittaa sudokun asut kertaalleen päälleni. Sovittaminen ei ole pakollista. Itselleni se osoittautuu hyväksi ratkaisuksi.

Sovittamisen jälkeen vaihdan vielä kahden t-paidan paikkaa, koska pidän niin muodostuneista asuista enemmän. Katson kellosta aikaa ja huomaan, että sudokun kokoamiseen on mennyt noin puoli tuntia.

Tältä tyylisudokuni lopulta näytti:

Tyylisudokun avulla asukokonaisuudet muodostuvat rivejä seuraamalla. Kuva: Milla Kukkonen

Tällaiset asukokonaisuudet sain aikaan:

Sudokun pystyrivien asut ja toinen kulmasta kulmaan -rivien asuista.

Sudokun vaakarivien asut ja toinen kulmasta kulmaan -rivien asuista.

Heti maanantaina pääsen kokeilemaan sudokua käytännössä. Vaateruudukko nopeuttaa aamutoimiani runsaasti. Siinä missä toisinaan vaatteiden valikointiin kuluu jopa vartti, nyt vaatteet on valittu ja puettu noin kahdessa minuutissa!

Mitä pidemmälle kokeilu etenee, sitä tyytyväisempi olen siihen, ettei vaatteiden valintaan kulu juuri lainkaan aikaa. Toisen viikon alussa alan kuitenkin jo hieman kyllästyä samojen vaatteiden käyttämiseen päivä toisensa jälkeen. Vaihtelunkaipuu nostaa hiljalleen päätään.

Lue myös: Ekologisen vaatekaapin kokoaminen on yllättävän helppoa – asiantuntija kertoo vinkit, jotka jokainen voi ottaa käyttöön heti

Mitä tyylisudoku-kokeilu opetti?

Kahden viikon kuluttua olen käyttänyt kaikki tyylisudokun asut kertaalleen. Olen edelleen tyytyväinen siihen, kuinka nopeasti aamuni hoituvat metodia noudattamalla. Sudokun vaatteet alkavat kuitenkin olla vähäksi aikaa melko nähtyjä: odotan jo innolla muiden vaatteideni käyttämistä.

Kokeilun lopussa koostan yhteen plussat ja miinukset yhteen:

Mikä sudokussa on hyvää?

 1. Pyykkiä tulee toden totta varsin vähän. 10 päivän jälkeen ainoastaan t-paidat kaipasivat pesua.
 2. Aamuinen vaaterumba katoaa. Valitse rivi sudokusta, ja asukokonaisuus onkin jo valmis.
 3. Päivän asut vaikuttavat harkitulta. Jos tyylisudokun kokoamiseen panostaa kunnolla, asukokonaisuudet toimivat hienosti, eivätkä näytä kiireessä kyhätyiltä. Sain useamman sudokupäivän aikana kehuja asuistani.
 4. Aikaa säästyy. Sudokun kokoaminen vei puolisen tuntia sunnuntai-iltapäivästäni. Arkiaamuihini sain lisää aikaa, koska vaatteiden valikointiin vierähti korkeintaan minuutti.

Mikä sudokussa häiritsee?

 1. Vaatekaapin muut vaatteet alkavat himottaa. Parina päivänä olisin jo halunnut pukea ylleni sudokun ulkopuolisia vaatteita. Onneksi sudokua ei tarvitse noudattaa orjallisesti: jokainen voi joustaa siitä niin paljon kuin haluaa.
 2. Jos vaatteita ei sovita suunnitteluvaiheessa, osa asuista ei välttämättä toimi. Ja vaikka asut sovittaisikin, eivät ne siltikään välttämättä toimi. Itse päädyin vaihtamaan yhdestä rivistä harmaan neulepaidan villatakkiin, koska neule ei tuntunut sopivat muun asukokonaisuuden kanssa ensinkään.

Kokonaisuutena tyylisudokun käyttäminen osoittautui erinomaiseksi tavaksi hallita arjen vaatekaaosta. Sitä käyttämättä vaatepohdinta väheni, pyykin määrä putosi ja sain 10 aivan hyvin toimivaa asukokonaisuutta.

Sudokun kokoaminen auttoi myös huomaamaan entistä paremmin, miten vaatekaappini eri osaset toimivat yhteen. Pienillä tuunauksilla samasta vaatteesta voi saada toimivan osan miniin eri asukokonaisuuksiin.

Aion käyttää metodia jatkossakin sellaisina aikoina, kun en halua käyttää vaatteiden valikoimiseen liikoja aikoja. Seuraavaksi aion testata sen lomalle lähtiessäni.

Tutustu seuraavaksi kapselipukeutumiseen

Tyylisudoku on suosittu erityisesti kapselipukeutujien joukossa. Kapselipukeutuminen on alkujaan Britanniassa jo 1970-luvulla kehitetyn pukeutumismetodi. Sen ideana on luoda ajaton ja toimiva vaatekaappi, jonka kaikki vaatekappaleet sopivat yhteen.

Kapselivaatekaappi sisältää 20–40 yhteensopivaa vaatetta ja asustetta. Sisävaatteiden lisäksi puvustoon kuuluu kengät ja ulkovaatteet. Halutessaan kapseliin voi sisällyttää myös laukut, asusteet ja korut. Sen sijaan neljäänkymmeneenkään vaatekappaleeseen ei sisälly urheiluvaatteita tai muita harrastevaatteita, alusasuja, sukkia, yöasuja tai juhlavaatteita.

Lue tarkemmat ohjeet kapselipukeutumiseen tästä: Näin toimii kapselipukeutuminen – kokoa täydellinen vaatekaappi 20 vaatekappaleen ympärille

Jatka lukemista

Onko musta luottovärisi? Ei kannattaisi olla, todistaa Kotilieden muuttumisleikki – katso upeat ennen ja jälkeen -kuvat Tuijasta

Tee värianalyysi ja selvitä, mitkä värit saavat sinut hehkumaan – tätä väriä kannattaa lähes jokaisen välttää

Missä vaatteita kannattaa myydä netissä? Nämä ovat parhaat mobiiliapplikaatiot kirppistelyyn

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tyylisudokun avulla vaatepulmat ratkeavat kuin itsestään – testasimme sen! Katso kuvista, miten metodi toimii

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X