Marita Kouhia ja lahjoitettavat lenkkitossut

Vanhat tossusi ovat uudet Tansaniassa!

Hyväntekeväisyyskampanja houkuttelee kierrättämään vanhoja tossuja ihmisten hyväksi, joilla ei ole koskaan ollut ensimmäisiäkään kenkiä.

”Eri vaihtoehdoista tossujen kierrättäminen ei ollut ensimmäinen idea. Pohdimme esimerkiksi, että onko edes hyvä ajatus lähettää vanhoja kenkiä kenellekään. Kuitenkin kehitysmaissa, kuten Tansaniassa on aivan tavallista, että ihminen ei omista tossuja koko elinaikanaan, saatika sitten lapsena. Kouluun kuljetaan monien kilometrien matka polttavan kuumalla hiekalla kävellen ja monet taudit tarttuvat nimenomaan likaisen maan ja jalkapohjien kautta. Kun kuulimme LiiKe Ry:n jo tehneen tällaista kenkien kierrätystä, olimme varmoja että tämä olisi hyvä juttu.”

Näin Stadiumin ja Asicsin hyväntekeväisyyskampanjan isät Aki Kuusilehto Asics:ilta ja Jaakko Soini Stadiumilta  kiteyttävät kampanjan lähtötilannetta.

Baba Lybeck

Lukuisat tunnetut henkilöt lahjoittivat tossujaan kampanjaan, kuten Marita Taavitsaisen perhe, Sinuhe Wallinheimo, Ringa Ropo, Karita Tykkä ja esimerkiksi kuvassa tossujaan lahjoittava Baba Lybeck.

Idea toteutettiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, jolloin tossukeräyksen saldo oli noin 2400 kenkäparia. Jotta apu menisi varmasti oikeaan osoitteeseen, tossuja oli jakamassa Tansanian päässä LiiKe Ry:n avulla muun muassa Stadiumin Itäkeskuksen osastovastaava Susanna Hanhikoski.

Kirsi Alm-Siira

Maikkarin uutisten Kirsi Alm-Siira toi keräykseen kolmevuotiaan tyttärensä Patrician ensitossut. ”Ostan paljon tavaraa kierrätettynä ja kierrätän muutenkin tavaroita. Näillä tossuilla Patricia on ottanut ensiaskeliaan ja opetellut pyöräilemään. Ne ovat olleet pienen ihmisen elämässä suurissa askelissa. Toivon, että joku toinen pieni tyttö tai poika saa näistä samanlaista iloa elämäänsä.”

”Kun se iso merikontti saapui Dar Es Salaamin satamaan, lähdimme ajamaan kuormaa kylästä kylään. Vierailimme ainakin viidessätoista kylässä, joissa jaoimme kenkiä keskimäärin kolmelle koululle. Vaikka kenkiä tuntui ensin olevan paljon, ne eivät riittäneet läheskään kaikille. Muistan erityisen hyvin noin viisivuotiaan pojan jonka jalat näyttivät todella kärsineiltä, hän halasi ja piti minua kädestä pitkään, kun olimme lahjoittaneet tossut hänelle.”

Pekka Hyysalo

”Lahjoitan keräykseen vanhat Asicsin lenkkarini, jotka jäivät minulle pieneksi 2010 vuonna sattuneen haaverini jälkeen. Nämä ovatkin uskomattomat kengät, koska ne eivät ole edes pahasti rikki. Yleensä käytän kaikki kenkäni loppuun asti. Toivon, että ne toteuttaa jossain päin maailmaa jonkun toisen unelmia. Ja toivottavasti ne ei hierrä hänen jalkojansa”, Pekka Hyysalo kuittaa.

Tänä vuonna toivotaan ensisijassa lasten, mutta myös aikuisten tossuja, kaikille on tarvetta. Kuluvan vuoden keräyksellä tuetaan erityisesti Etelä-Tansanian Mtwara-Mikindanin maakunnassa sijaitsevien yläasteiden tyttöoppilaita, joiden koulumenestys on erittäin huono. Liikunnan, terveyskasvatuksen ja tasa-arvotyön avulla pyritään vahvistamaan näiden tyttöjen ja heidän perheidensä motivaatiota suorittaa tarvittavat opinnot loppuun saakka. Kampanjan kummeina toimivat Anne Kukkohovi ja Fight Back Ry:n perustaja Pekka Hyysalo.

Kotilieden tossukassi

Kotiliesi keräsi toimituksessaan ison kassillisen tossuja kampanjaan, kerää sinäkin.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Vanhat tossusi ovat uudet Tansaniassa!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X