Onko villakangastakkisi täynnä nyppyjä? Älä osta uutta – näillä nikseillä takista tulee kuin uusi!

Villakangastakin huolto kannattaa, sillä laadukas villakangas säilyy hyvin hoidettuna parhaimmillaan vuosikymmeniä. Katso hoito-ohjeet ja sano hyvästit nukalle!

Villakankaan hoito on yllättävän helppoa. Vanhan vaatekaapin perälle unohdetun tai jokapäiväisessä käytössä olleen villakangastakin voi raikastaa helpoilla kikoilla uuteen loistoon. Se kannattaa, koska siinä säästyy pitkä penni, ja villakangastakki pysyy eheänä parhaimmillaan vuosikymmenet.

”Kun ennaltaehkäisevät, pienet kikat saa osaksi rutiinia, takki ei mene missään vaiheessa niin huonoon kuntoon, että pitäisi ostaa uutta sen takia. Kannustamme jokaista vaatteiden hoitoon. Se on helppoa ja siihen pystyy jokainen”, kertoo Jenna Kiuru, vaatteiden ja jalkineiden huoltoon ja ylläpitoon keskittyvästä Arkivé Atelierista.

Kiuru on kirjoittanut yhdessä Maria Mannisen ja Johanna Valkolan kanssa Huolla-kirjan (Gummerus) vaatteiden, kenkien ja asusteiden huoltamisesta.

Villakangastakin huolto voi saada aikaan ihmeitä. Ennen- ja jälkeenkuvissa näkyy kirpputorilta ostettu takki ennen huoltoa ja huollon jälkeen.

Kirpparilta hankitun villakangastakin muodonmuutos näyttää, miten itse voi vaikuttaa takin kuntoon helpoilla kikoilla. Vasemmalla on takki ennen Kuva: Jenna Kiuru

Lue myös: Vinkit villavaatteiden hoitoon: Näin tuuletat, peset ja säilytät oikein

Villakangastakin huonoa kuntoa ei kannata pelästyä, koska on aivan luonnollista, että takki rypistyy, nyppyyntyy tai likaantuu käytössä. Villakangastakin voi huoltaa kuntoon kotikonstein, jos haluaa, että se näyttää yhtä hyvältä kuin ostohetkellä.

”Nypyt eivät tee vaatteesta huonompaa, mutta yleensä nypyt saavat käyttäjän kokemaan, että vaate on kuluneen näköinen.”

Kiuru opastaa sekä villakangastakin kunnon säännölliseen ylläpitoon että perusteellisempaan huoltoon askel askeleelta.

Miten materiaali vaikuttaa villakankaan huollettavuuteen?

Villakangastakin huoltotarve riippuu usein takin materiaalista. Paljon villaa sisältävä kangas pysyy yleensä paremmassa kunnossa ja on paremmin huollettavissa kuin paljon keinokuitua sisältävä kangas.

”Se, että suurin osa takista on villakuituja, tekee siitä paitsi ryhdikkäämmän näköisen ja käytössä mukavamman myös helpommin huollettavan. Silloin myös villan hyvät ominaisuudet, kuten lämmittävyys, hengittävyys ja likaahylkivyys, pääsevät oikeuksiinsa. Mutta kyllä myös vähemmän villaa sisältävän takin voi huoltaa ja kannattaakin.”

Jo villakangastakkia ostaessa on hyvä muistaa, että erityyppiset villakankaat vaativat hieman erityyppistä hoitoa säilyäkseen kauniina. Hyvin sileäpintaiset, tiiviit villakankaat pysyvät yleensä siistin näköisinä vähällä vaivalla. Toisaalta myös nukkapallot näkyvät tällaisessa kankaassa selkeämmin.

Todella paksut ja karkeat, paljon lampaanvillaa sisältävät kankaat ovat ryhdikkäitä ja kulutusta kestäviä, mutta karkea pinta saattaa kerätä helposti irtokarvoja esimerkiksi kaulahuivista.

Pörröisissä, esimerkiksi mohairia sisältävissä villakangastakeissa, elävä pinta antaa paljon anteeksi, mutta pidemmät karvakuidut vaativat säännöllisempää harjaamista, jos yleisilmeen haluaa pitää samanlaisena kuin ostohetkellä.

”Pitkät kuidut saattavat mennä käytössä sotkuun, kun takki on kastunut sateessa tai laukun hihna on hangannut voimakkaasti tietystä kohdasta. Jos haluaa, että pinta on sileä ja siisti, takut voi selvittää luonnonharjaksisella vaateharjalla. Se on suoraan verrattavissa hiusten harjaamiseen. ”

Laadukkaan villakangastakin tuntomerkit

 • Nyrkkisääntö: hyvälaatuisessa villakangastakissa olisi hyvä olla suurin osa villaa tai muita eläinten karvakuituja, kuten kashmiria, mohairia tai kamelinkarvaa. Pieni määrä keinokuitua, kuten polyamidia, voi joskus olla tarpeen tukemaan luonnonkuidun ominaisuuksia. Asia ei kuitenkaan ole mustavalkoinen. Vähemmän villaa sisältävä kangas voi olla kestävä, huollettava ja sopia käyttötarkoitukseen.
 • Keinokuiduista suositeltavin vaihtoehto villakangastakkiin villan ominaisuuksia tukemaan on polyamidi (tunnetaan myös kauppanimellä Nylon). Akryyliä kannattaa välttää, sillä sitä käytetään lähinnä alhaisemman hinnan vuoksi ja se tekee vaatteesta herkästi nyppyyntyvän ja sähköistyvän.
 • Luonnonkuidut kuten puuvilla tai silkki ja selluloosapohjaiset muuntokuidut kuten viskoosi ja asetaatti ovat hyviä vaihtoehtoja takin vuorimateriaaliksi. Muuntokuiduissa on miellyttävä, sileä tuntuma, mutta ne ovat hinnaltaan huokeampia esimerkiksi silkkiin verrattuna. Keinokuidut, kuten polyesteri ovat herkästi hiostavia vuoren materiaalina.

Kikka! Testaa kankaan laatu näin

 1. Puristele kangasta nyrkkiin, katso miten se laskeutuu päälläsi ja tarkkaile tuntuuko se helposti sähköistyvältä.
 2. Jos takissa on paljon villaa, se säilyttää ryhdikkyytensä ja pysyy myös helpommin rypyttömänä.

Lue myös: Kastuivatko nahkakengät? Näin pelastat jalkineesi

Villakangastakin huolto onnistuu yksinkertaisimmillaan pelkällä vaateharjalla.

Yleensä villakangastakki pysyy hyvässä kunnossa jo pelkällä harjauksella. Tarrarullaa ei kannata villakangastakkiin koskaan käyttää, koska se voi jättää kankaaseen liimaa, joka kerää pölyä. Tarrarulla ei myöskään hoida villakangasta tai puhdista sitä pintaa syvemmältä. Kuva: Jenna Kiuru

Villakangastakki pysyy hyvänä, kun harjaat ja tuuletat viikoittain

Paras keino pitää villakangastakki hyväkuntoisena on harjata sitä viikoittain vaateharjalla. Tällä tavalla takista saa poistettua irtolikaa. Samalla pinta pysyy siistinä ja sileänä. Harjaaminen voi myös poistaa nukkaa ja ehkäistä sen muodostumista.

Yksinkertaisimmillaan pölyn ja irtokarvan voi poistaa harjalla eteisessä, kun takki on itsellä päällä tai roikkumassa henkarissa. Jo tämä pidentää takin käyttöikää.

”Muutamallakin viikoittaisella harjanvedolla tulet ylläpitäneeksi takin kuntoa. Tällä tavalla takki ei mene välttämättä missään vaiheessa todella huonoon kuntoon.”

Jos takki on kovin likainen tai pölyinen, sen voi harjata perusteellisemmin esimerkiksi silityslaudan tai pöydän päällä osio kerrallaan. Tämä kannattaa tehdä esimerkiksi kylpyhuoneessa tai ulkotilassa, koska harjaaminen nostaa pölyä ilmaan. Kankaan kevyt kostuttaminen suihkepullolla auttaa lian irrottamisessa.

”Se on hyvä kevytpesu ilman varsinaista pesemistä. Kun on harjannut takin vesisuihkeen avulla, kannattaa antaa sen kuivua kunnolla ja tuulettua ennen kuin laittaa sen säilytykseen.”

Näin villakangastakki pysyy hyvässä kunnossa

Tarvitset:

 • Luonnonharjaksinen vaateharja pölyn ja lian poistoon ja pinnan silottamiseen. Sopiva vaateharja valitaan kankaan tekstuurin mukaan.
  Kova, paksu ja karkean tuntuinen, paljon villaa sisältävä kangas vaatii seurakseen jämäkämmän ja lyhytkarvaisen harjan, joka pureutuu syvälle takin huokosiin.
  Sen sijaan sileän, vähemmän villaa sisältävän kankaan saa ojoon myös pehmeällä harjalla.
  Jos sopivasta harjasta on epävarma, kannattaa kokeilla aluksi pehmeää harjaa. Jos se ei tunnu tehokkaalta, voi vaihtaa kovempaan harjaan.
 • Suihkepullo perusteellisempaan harjaukseen.
 • Silityslauta perusteellisempaan harjaukseen.

Tee näin:

 1. Harjaa vaateharjalla joko kuivana esimerkiksi eteisessä henkarissa tai päällä TAI perusteellisemmin silityslaudalla kostuttamalla kangasta ensin hieman suihkepullolla.
 2. Höyrytä tai silitä takki tarvittaessa ja anna lopuksi tuulettua ja kuivua. Kosteana villakangas ei tuoksu niin raikkaalta, ja vaate tulisi aina laittaa kaappiin vain täysin kuivana.
Huoltovälineet valitaan takin materiaalin mukaan. Kuva: Tuomas Pajuniemi

Huoltovälineet valitaan takin materiaalin mukaan. Kuva: Tuomas Pajuniemi

Villakankaan perusteellinen kausihuolto

Villakangastakille on hyvä tehdä perusteellinen huolto vähintään kerran vuodessa, esimerkiksi ennen kesäsäilytystä. Kun takin huoltaa ennen säilytystä, lika ja hajut eivät pinty kankaaseen. Myös nyppyjen poistaminen vaikeutuu, mitä pidempään niiden antaa olla kankaassa.

Perusteellisempi hoito koostuu neljästä vaiheesta, joista voit valita takillesi tarpeellisimmat. Jos takki on kovin likainen tai jos vuorikangas haisee voimakkaasti eikä raikastu tuulettamalla, kannattaa takki käyttää pesulassa.

Pesutarvetta arvioidessa kannattaa luottaa ennen kaikkea omaan nenään.

Tee villakankaan perusteellinen kausihuolto näin

Tarvitset:

Valikoi välineet sen mukaan, mitä takkisi tarvitsee. Yksinkertaisimmillaan huoltoon voi riittää välineenä pelkästään vaateharja, joka poistaa jo yksinään tehokkaasti nukkaa ja tahroja.

 • Luonnonharjaksinen vaateharja pölyn ja lian poistoon ja pinnan silottamiseen. Valitse kovempi harja jämäkälle, paksulle ja tekstuuriselle paljon villaa sisältävälle kankaalle ja pehmeämpi harja sileälle, ei niin paljon villaa sisältävälle villakangastakille.
 • Sappi- tai marseillesaippua paikallisten pienten tahrojen poistoon.
 • Nukanpoistoväline. Valitse nukkakampa sileäpintaiselle villakankaalle, nukkakivi hyvin tekstuuriselle tai pitkäkarvaiselle villakankaalle ja sähkökäyttöinen nukanpoistaja sileälle, hyvin vähän villaa sisältävälle kankaalle.
 • Vaatehöyrystin tai silitysrauta. Vaatehöyrystin raikastaa vaatteen ja silottaa kevyet rypyt, mutta silitysraudalla pääsee eroon syvemmistä rypyistä.

Tee näin:

 1. Puhdista mahdolliset tahrat. Useimmat tahrat lähtevät jo vaateharjalla harjaamalla, kevyesti harjan avulla rapsuttamalla tai imeyttämällä kostealla liinalla. Jos nämä keinot eivät auta, tee kevyt tahranpoistokäsittely: kostuta tahrakohta, hiero siihen sappi- tai marseillesaippuaa pehmeän hammasharjan avulla, huuhtele kohta huolellisesti ja taputa lopuksi kuivaksi pyyhkeellä. Toista tarvittaessa käsittely.
 2. Poista mahdollinen nukka. Kokeile, lähteekö villakankaan pinnassa olevat nypyt ja nukka vaateharjalla reippaasti harjaamalla. Jos tämä ei auta, turvaudu nukanpoistovälineeseen. Kokeile välinettä ensin huomaamattomaan paikkaan, esimerkiksi hihan käänteeseen. Käy läpi nukkaiset osiot vaatteen tekstuurin suuntaisesti, yleensä ylhäältä alas päin. Irtonukan voi harjata välissä pois vaateharjalla.
 3. Harjaa takki kauttaaltaan perusteellisesti. Levitä villakangastakki tasolle, esimerkiksi silityslaudalle ja aloita harjaaminen yksityiskohdista, kuten kauluksista, hihansuista ja sisäkäänteistä. Harjaa sitten suuret pinnat pitkin vedoin: ensin materiaalin vastakarvaan ja sitten myötäkarvaan. Tällä tavalla pöly ja lika irtoavat parhaiten. Harjaa vielä koko takki toisen kerran. Kostuta takki tällä kertaa ensin vesisuihkeella.
 4. Höyrytä tai silitä ja tuuleta. Höyrytä villakangastakki tai vaihtoehtoisesti silitä silitysraudalla ja vie se ulos tuulettumaan. Anna takin kuivua kunnolla ennen siirtämistä säilytykseen.
 5. Säilytä oikein. Säilytä takkia pukupussissa kesän yli, jotta se ei pölyynny kaapissa. Jos tekstiilituholaiset ovat tiedossa oleva ongelma, kannattaa takki säilöä mahdollisimman puhtaana ja kuivana ilmatiiviiseen laatikkoon tai pussiin.
Villakankaan hoito on yksinkertaisimmillaan takin tuulettamista esimerkiksi parvekkeella.

Tuuletus on simppeli, mutta toimiva kikka tunkkaisen hajun poistoon. Kuva: Jenna Kiuru

Juttua muokattu 28.10.2020: Korjattu kustannusyhtiö Gummeruksen nimi oikeaan muotoon.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Onko villakangastakkisi täynnä nyppyjä? Älä osta uutta – näillä nikseillä takista tulee kuin uusi!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X