Kodinhoito

Onko villakangastakkisi täynnä nyppyjä? Älä osta uutta – näillä nikseillä takista tulee kuin uusi!

Villakangastakin huolto kannattaa, sillä laadukas villakangas säilyy hyvin hoidettuna parhaimmillaan vuosikymmeniä. Katso hoito-ohjeet ja sano hyvästit nukalle!

Villakankaan hoito on yllättävän helppoa. Vanhan vaatekaapin perälle unohdetun tai jokapäiväisessä käytössä olleen villakangastakin voi raikastaa helpoilla kikoilla uuteen loistoon. Se kannattaa, koska siinä säästyy pitkä penni, ja villakangastakki pysyy eheänä parhaimmillaan vuosikymmenet.

”Kun ennaltaehkäisevät, pienet kikat saa osaksi rutiinia, takki ei mene missään vaiheessa niin huonoon kuntoon, että pitäisi ostaa uutta sen takia. Kannustamme jokaista vaatteiden hoitoon. Se on helppoa ja siihen pystyy jokainen”, kertoo Jenna Kiuru, vaatteiden ja jalkineiden huoltoon ja ylläpitoon keskittyvästä Arkivé Atelierista.

Kiuru on kirjoittanut yhdessä Maria Mannisen ja Johanna Valkolan kanssa Huolla-kirjan (Gummerus) vaatteiden, kenkien ja asusteiden huoltamisesta.

Villakangastakin huolto voi saada aikaan ihmeitä. Ennen- ja jälkeenkuvissa näkyy kirpputorilta ostettu takki ennen huoltoa ja huollon jälkeen.
Kirpparilta hankitun villakangastakin muodonmuutos näyttää, miten itse voi vaikuttaa takin kuntoon helpoilla kikoilla. Vasemmalla on takki ennen Kuva: Jenna Kiuru

Lue myös: Vinkit villavaatteiden hoitoon: Näin tuuletat, peset ja säilytät oikein

Villakangastakin huonoa kuntoa ei kannata pelästyä, koska on aivan luonnollista, että takki rypistyy, nyppyyntyy tai likaantuu käytössä. Villakangastakin voi huoltaa kuntoon kotikonstein, jos haluaa, että se näyttää yhtä hyvältä kuin ostohetkellä.

”Nypyt eivät tee vaatteesta huonompaa, mutta yleensä nypyt saavat käyttäjän kokemaan, että vaate on kuluneen näköinen.”

Kiuru opastaa sekä villakangastakin kunnon säännölliseen ylläpitoon että perusteellisempaan huoltoon askel askeleelta.

Miten materiaali vaikuttaa villakankaan huollettavuuteen?

Villakangastakin huoltotarve riippuu usein takin materiaalista. Paljon villaa sisältävä kangas pysyy yleensä paremmassa kunnossa ja on paremmin huollettavissa kuin paljon keinokuitua sisältävä kangas.

”Se, että suurin osa takista on villakuituja, tekee siitä paitsi ryhdikkäämmän näköisen ja käytössä mukavamman myös helpommin huollettavan. Silloin myös villan hyvät ominaisuudet, kuten lämmittävyys, hengittävyys ja likaahylkivyys, pääsevät oikeuksiinsa. Mutta kyllä myös vähemmän villaa sisältävän takin voi huoltaa ja kannattaakin.”

Jo villakangastakkia ostaessa on hyvä muistaa, että erityyppiset villakankaat vaativat hieman erityyppistä hoitoa säilyäkseen kauniina. Hyvin sileäpintaiset, tiiviit villakankaat pysyvät yleensä siistin näköisinä vähällä vaivalla. Toisaalta myös nukkapallot näkyvät tällaisessa kankaassa selkeämmin.

Todella paksut ja karkeat, paljon lampaanvillaa sisältävät kankaat ovat ryhdikkäitä ja kulutusta kestäviä, mutta karkea pinta saattaa kerätä helposti irtokarvoja esimerkiksi kaulahuivista.

Pörröisissä, esimerkiksi mohairia sisältävissä villakangastakeissa, elävä pinta antaa paljon anteeksi, mutta pidemmät karvakuidut vaativat säännöllisempää harjaamista, jos yleisilmeen haluaa pitää samanlaisena kuin ostohetkellä.

”Pitkät kuidut saattavat mennä käytössä sotkuun, kun takki on kastunut sateessa tai laukun hihna on hangannut voimakkaasti tietystä kohdasta. Jos haluaa, että pinta on sileä ja siisti, takut voi selvittää luonnonharjaksisella vaateharjalla. Se on suoraan verrattavissa hiusten harjaamiseen. ”

Lue myös: Kastuivatko nahkakengät? Näin pelastat jalkineesi

Villakangastakin huolto onnistuu yksinkertaisimmillaan pelkällä vaateharjalla.
Yleensä villakangastakki pysyy hyvässä kunnossa jo pelkällä harjauksella. Tarrarullaa ei kannata villakangastakkiin koskaan käyttää, koska se voi jättää kankaaseen liimaa, joka kerää pölyä. Tarrarulla ei myöskään hoida villakangasta tai puhdista sitä pintaa syvemmältä. Kuva: Jenna Kiuru

Villakangastakki pysyy hyvänä, kun harjaat ja tuuletat viikoittain

Paras keino pitää villakangastakki hyväkuntoisena on harjata sitä viikoittain vaateharjalla. Tällä tavalla takista saa poistettua irtolikaa. Samalla pinta pysyy siistinä ja sileänä. Harjaaminen voi myös poistaa nukkaa ja ehkäistä sen muodostumista.

Yksinkertaisimmillaan pölyn ja irtokarvan voi poistaa harjalla eteisessä, kun takki on itsellä päällä tai roikkumassa henkarissa. Jo tämä pidentää takin käyttöikää.

”Muutamallakin viikoittaisella harjanvedolla tulet ylläpitäneeksi takin kuntoa. Tällä tavalla takki ei mene välttämättä missään vaiheessa todella huonoon kuntoon.”

Jos takki on kovin likainen tai pölyinen, sen voi harjata perusteellisemmin esimerkiksi silityslaudan tai pöydän päällä osio kerrallaan. Tämä kannattaa tehdä esimerkiksi kylpyhuoneessa tai ulkotilassa, koska harjaaminen nostaa pölyä ilmaan. Kankaan kevyt kostuttaminen suihkepullolla auttaa lian irrottamisessa.

”Se on hyvä kevytpesu ilman varsinaista pesemistä. Kun on harjannut takin vesisuihkeen avulla, kannattaa antaa sen kuivua kunnolla ja tuulettua ennen kuin laittaa sen säilytykseen.”

Huoltovälineet valitaan takin materiaalin mukaan. Kuva: Tuomas Pajuniemi
Huoltovälineet valitaan takin materiaalin mukaan. Kuva: Tuomas Pajuniemi

Villakankaan perusteellinen kausihuolto

Villakangastakille on hyvä tehdä perusteellinen huolto vähintään kerran vuodessa, esimerkiksi ennen kesäsäilytystä. Kun takin huoltaa ennen säilytystä, lika ja hajut eivät pinty kankaaseen. Myös nyppyjen poistaminen vaikeutuu, mitä pidempään niiden antaa olla kankaassa.

Perusteellisempi hoito koostuu neljästä vaiheesta, joista voit valita takillesi tarpeellisimmat. Jos takki on kovin likainen tai jos vuorikangas haisee voimakkaasti eikä raikastu tuulettamalla, kannattaa takki käyttää pesulassa.

Pesutarvetta arvioidessa kannattaa luottaa ennen kaikkea omaan nenään.

Villakankaan hoito on yksinkertaisimmillaan takin tuulettamista esimerkiksi parvekkeella.
Tuuletus on simppeli, mutta toimiva kikka tunkkaisen hajun poistoon. Kuva: Jenna Kiuru

Juttua muokattu 28.10.2020: Korjattu kustannusyhtiö Gummeruksen nimi oikeaan muotoon.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko villakangastakkisi täynnä nyppyjä? Älä osta uutta – näillä nikseillä takista tulee kuin uusi!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.