Ihonhoidon uusin trendi on voimakivet – nyt ihon uskotaan heleytyvän ruusukvartsilla ja kristallilla

Voimakivet on yksi ihonhoidon nousevista trendeistä juuri nyt. Millaisia ihoa ja mieltä hoitavia vaikutuksia kivillä on?

Voimakiviä ja kristalleja on näkynyt kodin koristeina ja talismaaneina jo jonkin aikaa. Nyt voimakivet on valjastettu hoitamaan mielen lisäksi ihoa.

Suosittuja kiviä, kuten ruusukvartsia, ametistia ja vuorikristallia, on viime vuosina ruvettu käyttämään luonnonkosmetiikassa ja kauneudenhoidossa. Esimerkiksi huippumalli Miranda Kerrin KORA-kauneudenhoitosarjan tuotteet sisältävät ruusukvartsia tai ne on suodatettu kiven läpi. Suomalaisen Flow Cosmeticsin uudet kuorinnat sisältävät ametisti- ja tourmaliinijauhetta.

”Voimakivien ja kristallien käyttö kauneudenhoidossa on uusi juttu Suomessa, mutta maailmalla kivet ovat olleet trendi jo pidempään. Esimerkiksi USA:ssa ja Australiassa on useampia luonnonkosmetiikkasarjoja, joissa käytetään parantavia kiviä”, kertoo kirjailija ja bloggari Outi Lempa.

Lempa on kirjoittanut voimakivistä kauneudenhoidossa vuonna 2018 julkaistussa Kotikosmetiikan raaka-aineet ja valmistus -kirjassaan (Books on Demand). Lisäksi hän pitää luonnonmukaiseen kotikosmetiikkaan keskittyvää Helenatur-blogia.

Mihin kivien voima kosmetiikassa perustuu?

Ihonhoidossa ja kosmetiikassa käytetään etupäässä kvartsikiviä, kuten ruusukvartsia, ametistia ja vuorikristallia, eli vuorikidettä. Kvartsikivet sisältävät hiiltä ja happea, joiden väitetään elvyttävän ihon toimintaa. Ne ovat turvallisia kiviä, sillä ne eivät sisällä myrkyllisiä aineita.

”Kivet sisältävät runsaasti mineraaleja, kuten magnesiumia ja kalsiumia, jotka ovat iholle hyödyllisiä tehoaineita. Kun voimakiviä jauhetaan ja uutetaan kosmetiikkatuotteeseen, niiden ainesosat imeytyvät ihoon vieläkin tehokkaammin. Esimerkiksi magnesiumin on todettu imeytyvän jopa paremmin ihon kautta kuin purkista nautittuna”, Lempa kertoo.

Lempan mukaan kivien käyttäminen perustuu siihen, että ne saavat ihmisen paremmalle tuulelle.

”Kauniit kivet saavat ihmisen paremmalle mielelle. Ja paremmalla tuulella tuntee itsensäkin monesti kauniimmaksi”, hän sanoo.

Mitä sanoo tiede?

Erityistä tieteellistä näyttöä kivien toimivuudesta ei ole. Voimakivien käyttäminen on uskomushoitoa.

Ennen kuin suuntaa voimakivikaupoille, kannattaa ottaa huomioon kristalli- ja kivibisneksen kääntöpuoli. Arvostettu brittilehti The Guardian kirjoitti taannoin laajassa artikkelissaan kristallien louhimisen ongelmista.

Kristalleja louhitaan ympäri maailman, ja yksittäisen kiven alkuperää voi olla vaikea selvittää. Osa kristalleista saattaa tulla maista, joissa mineraalien louhintaan liittyy vakavia ihmisoikeus- ja ympäristörikkomuksia.

Kristallivettä ja ruusukvartsia pullossa

Voimakiviä voidaan käyttää kosmetiikassa monin tavoin, esimerkiksi jauheena tai kristallivetenä.

Voimakiviä voidaan käyttää myös laittamalla kiviä lasisen vesipullon pohjalle, joka täytetään vedellä. Ruusukvartsi näyttää kauniilta pullossa ja saa väitetysti veden maistumaan makeammalta ja pehmeämmältä.

”Voimakivipullot ovat maailmalla varsin suosittuja. Kiven energiat siirtyvät veteen ja raikastavat sen. Samalla se tuo mukavaa luksusta päivään, kun voi juoda vettä pullosta, jonka pohjalla on kauniita vaaleanpunaisia kiviä.”

Kristalliveden valmistus Lempan ohjeella

Lempa valmistaa kristallivettä itse yksinkertaisen ohjeen avulla.

”Ensin raa’at, ei-hiotut kivet laitetaan suolaveteen, jossa niiden annetaan olla muutamia tunteja. Sen jälkeen kivet laitetaan 24 tunniksi kolmen päivän ajan puhtaaseen veteen, jossa ei ole mineraaleja, jotta kivet pääsevät luovuttamaan veteen mineraalejaan. Sen jälkeen vesi on valmista kristallivettä.”

Lempan mukaan kristallivettä voi käyttää kasvovetenä tai kauneusvetenä.

”Sitä käyttäessä voi ajatella positiivisia asioita itsestään. Kristalliveden tarkoituksena on saada ihminen tuntemaan itsensä kauniiksi.”

Voimakiviä voi hankkia joko netin kautta tai esimerkiksi luontaistuotekaupoista.

”Periaatteessa kaikkia kiviä voidaan käyttää voimakivinä, sillä niissä on mineraaleja. Jos poimit rannalta tavallisen kiven ja koet, että se antaa sinulle positiivista energiaa, voit käyttää sitä voimakivenäsi”, Lempa kehottaa.

Eri voimakivet lupailevat apua eri asioihin

Miten eri voimakivet vaikuttavat mieleen ja kehoon? Kokosimme yhteen seitsemän eri voimakiven väitetyt vaikutukset.

1. Ruusukvartsi

 • Elvyttää ihoa, häivyttää juonteita ja ryppyjä sekä puhdistaa ja rauhoittaa ihon punoitusta.
 • Vähentää turvotusta ja kuljettaa happea syvälle ihonalaisiin kudoksiin.
 • Varsinkin suositussa gua sha -rullauksessa käytettävä ruusukvartsi tuo iholle happea.
 • Kivi tuo kantajalleen rakkautta. Kivi puhdistaa mieltä negatiivisista asioista ja lisää rakkauden tunnetta muita ja itseä kohtaan.

2. Vuorikristalli

 • Hyvän olon kivi.
 • Kanavoi kaikenlaista energiaa, joten sitä voi käyttää yleisenä parantavana kivenä.
 • Tehokas ihon kosteuttaja. Se sopiikin erityisen hyvin kuivalle tai normaalille iholle.
 • Auttaa nukahtamaan ja parantaa unenlaatua. Kristallin tehokkain ihoa hoitava ominaisuus piileekin siinä, että sen ansiosta unenlaatu paranee ja hyvät unet tunnetusti tekevät hyvää myös iholle.

3. Ametisti

 • Antiseptinen kivi, joka puhdistaa epäpuhtauksia ihosta ja kuona-aineita kehosta. Sopii erityisen hyvin akneihon hoitoon.
 • Muiden kvartsikivien tavoin hapekas ja kosteuttava kivi.
 • Henkisessä mielessä ametistia pidetään suojelevana kivenä. Se puhdistaa kehoa negatiivisesta energiasta ja rauhoittaa mieltä. Sillä on myös unenlaatua parantava vaikutus.

4. Turmaliini

 • Anti-age-vaikutteinen, parantaa verenkiertoa ja ihon väriä sekä rauhoittaa ärtynyttä ihoa.
 • Edistää henkistä terveyttä ja eheytymistä. Turmaliini on varsin suosittu voimakivi Japanissa, jossa sitä käytetään kasvimailla edistämään kasvien kasvua, kylpy- ja juomavedessä ja voimakivinä kotona.

5. Aventuriini

 • Voimakkaasti energisoiva kivi, joka sopii hyvin ikääntyvälle iholle.
 • Luo uutta energiaa, torjuu masennusta, lisää kollageenin tuotantoa ja suojaa auringon haitallisilta vaikutuksilta. Sen tärkein ominaisuus on nuorekkuuden säilyttäminen.
 • Japanissa uskotaan, että aventuriini suojaa ihoa sähkömagneettiselta säteilyltä. Esimerkiksi jos kotona on runsaasti tietokoneita ja kännyköitä, aventuriini voi suojata niiden säteilyltä.

6. Jade

 • Suosittu kauneudenhoidossa käytettävä kivi, jota käytetään runsaasti gua sha -välineissä, joissa jadesta valmistetulla kivirullalla hierotaan kasvojen ja kaulan ihoa.
 • Tasapainottava kivi, jolla ei ole voimakasta energiaa, joten se toimii toisella tavalla kuin vahvat kvartsikivet.
 • Jadesta valmistetun gua sha -rullan käyttäminen tuntuu siltä kuin iholle levittäisi täyteläistä ihovoidetta. Jade ravitsee ja rentouttaa ihoa sekä häivyttää juonteita.

7. Rodioniitti

 • Hoitava kivi, joka on tehokas täsmäapu raskaus- ja aknearpiin.
 • Hoitaa samalla haavat ja tulehtuneet ihmissuhteet.

Keskustelu

Onko ihan vastuullista julkaista tämmösiä artikkeleita? On ok kirjoittaa: Kivien teho perustuu siihen, että ne on kivan näköisiä ja käyttäjälle tulee parempi mieli. Jos jotain kiveä väittää antiseptiseksi tai energisoivaksi, niin liikutaan voiman pimeällä puolella.

Ja alkakaamme taas porata reikiä mielenterveyspotilaiden kalloihin pahojen henkien vapauttamseksi! Ja ken väittää veren ihmisruumiissa virtaavan poltettakoon tästä kerettiläisyydestään roviolla!

Kommentoi juttua: Ihonhoidon uusin trendi on voimakivet – nyt ihon uskotaan heleytyvän ruusukvartsilla ja kristallilla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X