Muotisuunnittelija Anna Ruohonen: ”Parhaat mallistoni ovat Ella ja Elias”

Pariisin kauppakamari valitsee joka toinen vuosi kaupungin parhaat yritykset kahdeksassa eri kategoriassa. Viime vuonna muotiliikkeen tunnustuksen sai muotisuunnittelija Anna Ruohosen liike Petite Maison De Couture.

Voisi sanoa, että yksityisyrittäjän butiikki kilpailee kovassa sarjassa, sillä edellisellä kerralla tunnustuksen sai ranskalainen huippumerkki Hermès.
-Olimme todella iloisia saamastamme tunnustuksesta. Suurimman työn teki toki avomieheni, arkkitehti Pekka Littow, joka loi taloon arkkitehtuurilla juuri oikeanlaisen tunnelman ja tyylin.

Anna istuu Helsinkiläisen kahvilan pöydän ääressä ja kertoo elämästään Pariisissa ranskalaisittain eläväisesti käsillään ja kiharapilvi heiluen. Oman mallistonsa mustaan paitaan ja hulmuhelmaiseen hameeseen pukeutuneen suunnittelijan jalassa on särmikkäät hopeakärkiset kävelykengät.

Anna Ruohonen muotisuunnittelija

Anna on hieman kipeänä. Uuden liikkeen avaamiseen Helsingissä liittyvä stressi on tuonut mukanaan myös kevätflunssa, mutta se ei suunnittelijaa haittaa, yksityisyrittäjä on tottunut siihen, että töitä pitää tehdä silloinkin, kun olo ei ole paras mahdollinen.
-Elämä Pariisissa on yleisesti ottaen hyvin stressaavaa, kaupunki on meluisa ja saasteinen. Tietynlainen stressi on kuitenkin aina ollut minusta positiivista. Siitä syntyy omanlainen draivi joka vie asioita vauhdilla eteenpäin.

– Kaiken avain on tietenkin sen vastakohta, hyvä koti. Kun menen kotiin, ympärilleni laskeutuu rauha. Kotonamme tuoksuu kahvi ja siellä on minulle tärkeät asiat, kodin lämmin ja tuttu estetiikka, kirjat ja tietenkin ihmiset, Pekka, tyttäreni Ella ja yhteinen poikamme Elias.

Pariisi vei mennessään

Muotisuunnittelijan ura muodin mekassa Pariisissa on juuri niin vaikeaa, kuin vain voi kuvitella. Pariisiin Anna päätyi Taideteollisen Korkeakoulun vaihto-ohjelman kautta. Hän teki Pariisissa lopputyönsä ja päätti jäädä vähäksi aikaa kaupunkiin. Siitä on kulunut nyt kaksikymmentä vuotta.
-Ihastuin Pariisiin, sen perusestetiikkaan, kauneuteen, Savoir le Vivreen, eli elämisen nautintoon. En olisi uskonut, että minulla olisi joskus oma muotiliike ja koti Pariisissa.

Nyt Anna on avannut uuden liikkeensä Helsinkiin Annankadulle. Vaatteiden naisellisuus ja universaali tyyli on liikkeen visuaalisuuden kanssa samoilla linjoilla, vähäeleisen kaunista. Anna panostaa materiaaleihin, mukavuuteen ja vartaloa hivelevään kaavoitukseen. Liikkeen paraatipaikalla on hänen uusin mallistonsa, AR Blue line, joka on tuotettu kokonaan Suomessa.

Mallistossa on trikoosta valmistettuja paitoja, toppeja, hameita ja mekkoja. Väriskaala on klassinen, koot S-XXL. Kaikki malliston vaatteet ovat myös hyvin sovitettavissa Annan suunnittelemiin päämalliston vaatteisiin.

On mielenkiintoista nähdä, miten tutunoloiset kankaat ovat muuntuneet huippusuunnittelijan sormissa designvaatteiksi. Anna ei malta lopettaa työryhmänsä kehumista, johon on kuulunut oman henkilökunnan lisäksi joukko ystäviä ja yhteistyökumppaneita sekä alan ammattilaisia, ompelijoita, kankaan kutojia ja mallimestari.
-On ollut ihanaa vaihtelua, kun ei ole tarvinnut tehdä kaikkea yksin, niin kuin alkuaikoina toisen malliston kanssa. Matkan varrella olen oppinut, että kannattaa keskittyä tekemään sitä, missä on todella hyvä ja antaa muiden tehdä oma osuutensa, se on sitä voimien yhdistämistä.

-Idea kotimaisen malliston suunnittelusta lähti ensin omista ajatuksista ja toiveista ja konkretisoitui keskusteluissa hyvien ystävieni kanssa. Lähdimme kartoittamaan Suomalaisia kangasvalmistajia ja Orneuleen kankaat olivat innostavia, sillä ne ovat todella hyvälaatuisia kankaita.

– Ystävien kanssa jutellessa oli myös hienoa huomata, kuinka ikääntymisestä on myös paljon hyötyä. Nyt, kun olen 48-vuotias, huomaan että ympärilläni on iso joukko todella hyviä eri alojen ammattilaisia, ystäviäni ja tuttujani.

Kesä vietetään Suomessa

Kun kesä saapuu, Anna suuntaa lomalle Suomeen ja jakaa omat rakkaat lapsuusmuistonsa saaristossa omille lapsilleen. Hiljainen troolarin hurina, veden kimmellys ja auringon tasainen lämpö paljailla jalkapohjilla tuo mieleen nostalgisia muistoja ja vie suunnittelijan juurilleen. Kesälomat ovat myös perheen yhteistä aikaa ja hauskanpitoa.

Anna myöntää, että balanssin löytäminen intohimolähtöisen työn ja äitinä olemisen välillä on ehkä elämän suurin vaikeus.
-Uskon kuitenkin oman äitini opetukseen, että lapset ovat onnellisia, kun äiti on onnellinen.

Mikä on Anna Ruohosen mielenmaisema? Lue Kotiliedestä 11/15.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Muotisuunnittelija Anna Ruohonen: ”Parhaat mallistoni ovat Ella ja Elias”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X