Nostalgia

Annikki, 94, on tilannut Kotiliettä 70 vuotta – lehteen ei olisi ollut varaa, mutta köyhän perheen nuori emäntä keksi keinon lisätuloihin

Kotiliesi täyttää 100 vuotta, joten kurkistamme jutuissamme lehden historiaan. Annikki Valtanen tilasi Kotilieden vuonna 1952 oppiakseen tapoja. Mitä hän lukee lehdestä nyt 70 vuotta myöhemmin?

Se myyjä oli taitava puhumaan. Paikallisen kanttorin opiskelijapoika kauppasi lehteä ovelta ovelle. Tämä lehti, Kotiliesi, tulisi löytyä jokaiselta nuorelta naiselta, poika vakuutti.

Elettiin vuotta 1952, eikä ­Annikki Valtasella olisi ollut varaa tilaukseen. Kaksi lasta oli elätettävä ja pientilan vuokra maksettava.

Annikin lapsuudenkodissa Kotiliettä ei luettu. Lehteen ei ollut rahaa. Yhdeksänlapsisen perheen ­äiti oli jäänyt leskeksi jatkosodan aikana.

Yhden kamarin ja tuvan talossa pedit sijattiin patjoille lattialle. Ylimääräisiä kankaita ei ollut varaa ostaa edes myötäjäisiksi Annikin kapioarkkuun. Sulhasellakin oli ollut mukanaan vain kaksi vaatekertaa ja yksi kotitilalta saatu lehmä.

Annikin ovelle saapunut myyjä sai hänet kuitenkin vakuuttumaan, että lehtitilaus kannattaisi. Kotiliedestä nuori emäntä oppisi, miten häälahjaksi saadut hopeoidut aterimet kiillotetaan ja missä järjestyksessä pitopöytään saa istua.

”Neuvot tulivat tarpeeseen. Ajattelin, että jostain pihistän, jotta saan Kotilieden tilattua”, 94-vuotias Annikki muistelee.

Annikki heräsi kutomaan ryijyjä aamuneljältä saadakseen rahaa

Aluksi Annikki hankki rahat kutomalla ajan muotituotteita ryijyjä. Sivu­työ oli löytynyt, kun Turun Sanomissa oli ostoilmoitus ryijystä, jonka malli Annikilla oli lainassa paikallisesta ryijykutomosta.

Annikki kopioi mallin paperille, heräsi kutomaan aamuneljältä ja pakkasi valmiin ryijyn puolisolle vietäväksi Turkuun. Ostaja oli niin tyytyväinen, että tilasi heti kolme uutta ryijyä jälleenmyytäväksi. Sen jälkeen tilauksia ja niistä saatavia palkkatuloja alkoi tulla säännöllisesti.

”Tyttäret ovat jälkikäteen sanoneet, että ne ryijyt pelastivat meidän taloutemme”, Annikki kertoo.

Hän kutoi ryijyjä vuoteen 1960 asti, jolloin puolison kotitila siirtyi heille. Kun lypsettävien määrä nousi 30–40 lehmään ja hoidettavaksi tuli lisäksi vasikoita, kanoja ja lampaita, aikaa kutomiselle ei enää ollut.

Kiinnostavimmat jutut Annikki ­luki Kotiliedestä heti ilmestymispäivänä, loput sunnuntaisin.

”Sunnuntai oli lukupäivä. Ja kyllä me pikkuisen nokkauniakin otimme.”

Annikki Valtanen, 94, on tilannut Kotiliettä 70 vuotta.
Mynämäellä asuva Annikki Valtanen, 94, iloitsee siitä, että Kotiliesi julkaisee lehdessä uudelleen Martta Wendelinin piirtämiä kansia. Annikin omat alkuperäiset Wendelin-kannet ovat olleet kuvattavina Mynämäen kirjastossa. © Vesa Tyni

Annikki leipoo omenapiirakkaa reseptillä, jonka hän otti talteen 1950-luvulla

Annikki on tilannut Kotiliettä nyt 70 vuotta. Ensimmäisiä numeroita on tallella harvakseltaan, sillä hän lainasi lehtiä kylän naisille. Vintille Annikki on säästänyt ne numerot, joissa on ollut kiinnostavimmat jutut.

Mieleen ovat olleet etenkin leivontaohjeet, joita Annikki on leikannut talteen keittiön komeroon. ­Yksi vanhimmista reseptileikkeistä on 1950-luvulta. Kyseistä omena-rahkapiirakkaa Annikki on leiponut tänäkin syksynä kahdesti.

”Olen tottunut hääräämään. Minulle ei mikään istuskelu sovi.”

Muita luotto-ohjeita ovat Kotilieden leivontakilpailun voittajan Senja Krapinojan omenamehuun leivottu juhlapitko vuosikymmenten takaa sekä Nutella-suklaakeksit vuodelta 2015.

Silmät eivät tahdo jaksaa lukemista – näin Annikki ratkaisi ongelman

Pienen eläkkeen vuoksi Annikki on välillä harkinnut lehtitilauksista luopumista. Kun koronavuosina käynnit ystävien luona ja kaupassa jäivät, Kotilieden ilmestymispäivästä tuli leskeksi jääneen Annikin viikon kohokohtia.

”Nyt kun olen jo näin vanha ja yksin, Kotiliesi on ollut aika hyvä seuralainen.”

Koska Annikin silmät alkavat vuotaa lukemisesta, hän jakaa lehden kolmelle illalle.

Ensimmäiseksi hän lukee kaikki ”pienet vihjeet” eli kodinhoito- ja ruokaohjeet. Seuraavina iltoina vuorossa ovat henkilöhaastattelut ja muut pidemmät jutut.

”Niissä kerrotaan aina niin kauniisti ihmisistä. Jutuista tulee hyvä mieli.”

Kotiliesi täyttää tänä vuonna sata vuotta. Annikin mukaan lehti on uudistunut ajan mukana eikä ole ”jämähtänyt mihinkään vanhaan”. Tämä näkyy niin juttuaiheissa, ulkoasussa kuin ihmisten vaatetuksessakin.

Itse Annikki on innostunut tällä hetkellä islantilaisista villapaidoista, viime vuosien hittineuleesta. Niitä hän on neulonut lapsilleen, lapsenlapsilleen ja lapsenlapsenlapsilleen 17 kappaletta.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 20/2022

Lue myös Anna.fi: Kulutuskuplasta sisimmän tiedostamiseen − 2000-luvun Anna ei arkaillut kirjoittaa asioista, joista aiemmin oli vaiettu

Kommentoi

Kommentoi juttua: Annikki, 94, on tilannut Kotiliettä 70 vuotta – lehteen ei olisi ollut varaa, mutta köyhän perheen nuori emäntä keksi keinon lisätuloihin

Tuulikki40

Eikö olisi kohtuus lähettää hänelle vastedes lehdet ilmaiseksi niin kauan kun hän jaksaa lukea❣️

Sinun täytyy kommentoidaksesi.