Nostalgia Tilaajille

Tuoksu tuo tunteet pintaan – mitä hajuvettä käytti äiti, entä mitä itse suihkautit teininä? 

1950-luvulla naiset haluttiin lieden ääreen ja tuoksut olivat herkän kukkaisia. 1980-luvun uranaiset suosivat seksiä tihkuvaa myskiä.

Tuoksun myötä tunteet tulvahtavat pintaan. Sille on tieteellinen selityksensä. Kemian tohtori Jari Tuomisen mukaan aivot rekisteröivät tuoksut hajukeskuksessa, joka on yhteydessä limbiseen järjestelmään – samaan paikkaan, joka käsittelee tunteita. Tuoksut laukaisevat mielessämme tunteita, vaikka emme itse edes älyäisi sitä.

Minulle Christian Diorin Diorissimo-hajuveden kielon aromi tuo turvallisuuden tunteen. Rakas äitini nimittäin käytti tätä vuonna 1956 esiteltyä tuoksua aina kuolemaansa asti.

Tuoksut myös symboloivat omaa aika­kauttaan ja sen ilmapiiriä. Esimerkiksi 1950-luvulla sota haluttiin unohtaa ja naiset palauttaa takaisin lieden ääreen, pois miesten tieltä työmarkkinoilta niin tehtaista kuin konttoreistakin. Tällöin ajan hajuvedet henkivät herkkyydessään kukkaista naisellisuutta.

Tilanne oli toinen 1980-luvulla, jolloin ihannoitiin urallaan kiipivää, piinkovaa naaraspantteria. Hajuvesi sai huokua myskiä, ambraa ja muita seksikkyyttä tihkuvia raaka-aineita.

Myös 2020-luvun suosikkihaju­vesillä on kiinnostavia ominaispiirteitä. Meidän aikanamme sukupuolen korostaminen on menettämässä merkityksensä markkinoinnissa. Siksi koko 1900-luvun ajan jyränneet Pour femme- ja Pour Homme -tekstit ovat vähenemässä tuoksupullojen kyljistä.

Onnistunutta tuoksua voivat käyttää molemmat sukupuolet: miehet voivat hyvin tuoksua runollisesti ruusuilta ja naiset juurevasti santelipuulta.

Toinen megatrendi on luonnonmukaisuus, kolmas gourmand-hajuvedet. Niillä tarkoitetaan tuoksuja, joiden rakentamisessa on käytetty herkkukaupan antimia: hedelmiä, makeisia ja vaikka popcornia. Ruokavaliota into­himoisesti ruotivalla aikakaudella emme enää välttämättä uskalla sujauttaa suklaapalaa suuhumme, vaan suihkautamme sen kalorien pelossa ihollemme.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.