Nostalgia

Hannun isopappa sai aviottoman lapsen piian kanssa – käräjäkirjat paljastivat elatusriidan värikkäät käänteet: ”Siinä oli selvä juonenpunonta menossa”

Hannu Vuoristo, 66, löysi arkistosta käräjäkirjat, jotka todistivat huhut isopapan aviottomasta lapsesta oikeiksi. Siitä heräsi halu tietää, miten aviottoman lapsen elämä meni.

”Kun aloin 30 vuotta sitten kuulustella tätejäni ja äitiäni sukuni histo­riasta, alkoi tihkua tarinoita Mettä-Olgasta, jolla oli avioton lapsi leskeksi jääneen isopappani Jooseppi Kiven kanssa. Mitään hajua siitä, kuka lapsi oli, ei kuitenkaan ollut.

Parikymmentä vuotta sitten olin Turun maakunta-arkistossa. Minulla oli tapana etsiä muutama erä Kiikalan pitäjää koskevia käräjäkirjoja ja katsoa, mitä kiinnostavaa sieltä löytyi.

Sisällysluetteloa selatessa huomasin tutut nimet: kantaja Olga Lehtinen, vastaaja Joosef Kivi. Kyseessä oli lapsen elatusta koskeva oikeudenkäyntipöytäkirja tammikuulta 1917. Tiesin löytäneeni herkkupalan.

Kävi ilmi, että isopapalle oli syntynyt lokakuussa 1914 avioton lapsi, Tuomas Nikolai. Yhdet käräjät oli jo käyty syksyllä 1916. Isopappa oli tunnustanut lapsen ja lupautunut antamaan apua elatukseen.

Kiikalalainen Hannu Vuoristo kirjoittaa parhaillaan jälkipolville kirjaa isopappa Jooseppi Kiven vaiheista. Joosepin aviottoman lapsen kohtalo ­selvisi kaatuneiden matrikkelista. © Milla von Konow

”Puolustuksen mukaan isopappa oli palkannut naapurin pojan menemään piian vuoteeseen ja juottanut hänet humalaan.”

Hannu Vuoristo

Uudet käräjät tulivat, koska isopappa oli lopettanut maksamisen. Hänen neljä aikuista lastaan suhtautuivat maksamiseen vastahankaisesti. Tammikuun käräjille isopappa saapui uusin selityksin: naapurin poika Arthur Nord oli maannut Olgan kanssa lapsen siittämisen aikoihin.

Nordin puolustuksen mukaan isopappa oli palkannut hänet menemään piian vuoteeseen ja juottanut hänet sitä ennen humalaan. Siinä oli selvä juonenpunonta menossa.

Lue myös: Kun Sanna alkoi selvittää kadonneen isoisoisänsä Juhon mysteeriä, hän löysi ensin väärän henkilön – näillä vinkeillä sukututkija välttää isoimmat sudenkuopat

Todistajat puhuivat isopapan pussiin – lapsen äiti sai tontin ja mökin

Todistajanlausuntojen lukeminen oli riemullista. Siellä oli tuttuja henkilöitä! Yksi todistaja oli minua lapsena hoitanut varaäitini, piika Elin Siivo.

Aloin nähdä tapahtumat elokuvana. Kuulin tutut äänet päässäni, kun filmi pyöri eteenpäin.

Elin kertoi, että Jooseppi ja piika Olga olivat erikoisen hyvissä väleissä. Hän oli nähnyt, kuinka isopappa oli kutsunut Olgan huoneeseensa, ja he olivat siellä yhdessä koko yön. Kyllä se kertoo siitä, että hormonit ovat hyrränneet.

Elin oli myös nähnyt, kuinka isopappa myöhemmin juotti naapurinpoikaa ja pisti tämän Olgan sänkyyn. Elin totesi, että naapurinpoika oli ollut niin humalassa, ettei hän olisi pystynyt touhuun.

Toiselle todistajalle, piika Emilia Niemiselle Jooseppi oli kesällä 1914 humalapäissään kehunut: ’Rupes minua juuri saamaa vietellyksi ja taisi jo saada vähän ja saikin vähän.’

Ratkaisu siirrettiin kolmansille käräjille, jonne Olga ja Jooseppi eivät kuitenkaan saapuneet. Käräjäkirjoissa tiedot loppuvat siihen.

Kun asioita peuhattiin tätieni kanssa, he sanoivat, että osapuolet sopivat elatuksesta keskenään. Olgalle annettiin lohkotila rusthollin perimmäisestä nurkasta, mökki ja muutama hehtaari metsää, mahdollisesti lehmäkin.

Käräjäkirjan mukana oli papinkirjat riidan osapuolista. Hannu Vuoriston isopappa Jooseppi Kivi oli torpan poika, joka eteni säädyissä rusthollariksi asti. © Milla von Konow

Aviottoman lapsen nimi löytyi kaatuneiden sotilaiden matrikkelista

Minussa heräsi uteliaisuus siitä, miten aviottoman lapsen elämä meni. Parikymmentä vuotta sitten käteeni osui kaatuneiden sotilaiden matrikkeli. Sieltä löytyi Tuomaan nimi ja ­sotilaskuva.

Matrikkelissa kerrotaan, että Tuomas Nikolai Lehtinen oli käynyt kansakoulun saman pitäjän Komisuolla ja varusmiespalveluksen Porin rykmentissä. Hän ehti olla armeijan palveluksessa puolitoista kuukautta ennen kuin kaatui talvisodassa 23. joulukuuta 1939 Muolaan Taaperniemessä. Hän oli kuollessaan 25-­vuotias, mies parhaassa iässä.

Tuntuu ikävältä, että nuoren miehen elämä päättyi niin. Olisin halunnut pitää hänet hengissä ja tutustua häneen.

Samalla herää kunnioitus. Tuomas oli sukuhaaran ainoa, joka menetti henkensä muita puolustaessaan. Hänet on haudattu Kiikalan sankari­hautaan. Olen vieraillut haudalla monesti ja ollut väkijoukossa katsomassa, kuinka haudalle lasketaan seppele itsenäisyyspäivänä.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 5/2023.

Lue myös Seura.fi: Mitä isoisälle tapahtui sodassa? Näin voit tutkia sotineen sukulaisesi vaiheita ja sotapolkua

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hannun isopappa sai aviottoman lapsen piian kanssa – käräjäkirjat paljastivat elatusriidan värikkäät käänteet: ”Siinä oli selvä juonenpunonta menossa”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.