Nostalgia Tilaajille

Hiertää, hiertää mutta ilmankaan ei tulisi toimeen! Tällainen on rintaliivien historia

Rintaliivit esiteltiin ensi kertaa muotilehti Voguessa vuonna 1907. Sen jälkeen rintoja on litistettu, korostettu, pienennetty tai nostettu. 

Farkkujen vyötärönauhan alta pilkistää ohut naru. Olisivatko lohenpunaiset pitkäpunttiset sittenkin käytössä lempeämmät?

Vartaloni tuntuu jakautuneen kahtia. Muotoilevat sukkahousut puristavat alakroppaa, push up -liivit kohottavat ja pyöristävät yläkroppaa. Kun kamppailen ulos vaatteistani, lihat asettuvat kohtiin, joissa niiden ei nykymuodin mukaan pitäisi olla.

Mutta vaikka kuinka kuristaisin, en mahdu samoihin vaatteisiin kuin parikymppisenä, ihmisvartalolla kun on tapana iän myötä muokkautua – niin kai pitäisi tapahtua persoonallekin.

Onneksi muoti ei enää vaadi samanlaista kapeaa vyötäröä kuin 1800-luvun lopulla, jolloin naisen ihannevyötärön ympärys oli kaksi kertaa kaulan kokoinen eli noin 50 senttiä.

Kureliivien nyöritys oli silloin niin tiukka, että naiset pyörtyivät ja sisäelimille koitui monia fyysisiä vaivoja. Pyörtyä kupsahtaminen ei kaikille riittänyt: yläluokkaiset naiset leikkauttivat alimmat kylkiluunsa, jos oli luultavaa, että operaatiosta selviää hengissä. Näitä kylkiluiden leikkauttajia löytyy myös nykyjulkkiksista.

Lue myös: Iloisella 1920-luvulla ikkunat räpsähtivät auki maailmaan: mieliä villitsivät autot, gramofonit ja jazztytöt

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.