Nostalgia Tilaajille

Kaasulampun keksiminen paljasti lian, ja sitten olikin pakko tehdä kevätsiivous

Kun kotiin saatiin 1800-luvulla valoa, alettiin nähdä, millaisissa nokisissa pirteissä kansa eli. Sotavuosien jälkeen siivoamisesta tuli osa kansallista jälleenrakennusprojektia.

Kirkas auringonvalo paljastaa pimeiden kuukausien jälkeen armottoman totuuden. Syyssateiden sameiksi viiruttamat ikkunalasit, kirjahyllyjä peittävä homemainen pöly ja verhoissa roikkuvat hämähäkinseitit kirkuvat, että nyt jos koskaan on syytä ryhtyä taisteluun lian hirmuvaltaa vastaan.

Kevätsiivouksia tehtiin ensimmäisen kerran 1800-luvulla. Tavan syntyminen liittyy kaasulampun yleistymiseen.

Vuosisatojen ajan ihmiset olivat kyhjöttäneet pirteissään kynttilänvalossa. Ikkunat olivat pieniä räppänöitä, suuria ikkunalaseja löytyi vain aristokraattien ja kuninkaallisten linnoista. Hämärissä huoneissa likaa ei juuri erottanut.

Uudenlaisen valaistuksen ansiosta tomu ja lika tulivat aivan eri tavalla näkyviksi. Lisäksi kaasulamput tupruttivat koko pimeän talven ajan nokista savua, joka takertui kattoon ja vuodevaatteisiin. Myös hiilikamiinat savuttivat.

Ihmiset tajusivat elävänsä kuin tuhkakasassa. Kun keväällä luonnonvalon ja lämmön lisäännyttyä valaisimet ja kamiinat kävivät tarpeettomiksi, ihmiset alkoivat kuurata kattoa ja hangata ulos kannettuja huonekaluja puhtaiksi. Niihin kertynyt tuhkakerros oli saatava pois!

Kevätsiivous oli keksitty.

Lue myös: Hiertää, hiertää mutta ilmankaan ei tulisi toimeen! Tällainen on rintaliivien historia

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.