Nostalgia Tilaajille

Kiinnostaako sukututkimus? Näiden vinkkien avulla pääset alkuun mysteerien selvittämisessä  

Sukututkimus on kiehtova salapoliisitehtävä. Katso videoilta, miten toimittaja Sanna Puhto alkaa etsiä tietoja Amerikkaan kadonneesta isoisoisästään.

Isoisoisäni Juho Kustaa Juhonpoika katosi Amerikkaan sata vuotta sitten. Kukaan ei kuullut hänestä enää mitään. Edes sitä ei tiedetty, kuoliko hän vai katosiko tietoisesti.

Kun Juho hävisi läheistensä elämästä, poissaolo vaikutti vahvasti hänen ­perheeseensä. Se säteili myös jälkipolviin. Hänestä tuli suvun mysteeri. Ne sukulaiset, jotka tunsivat Juhon, ovat jo kuolleet. Mutta onneksi joitain vastauk­sia kadonneen sukulaisen mysteeriin voi hakea sukututkimuksen keinoin.

Moni muukin pohtii oman sukunsa ­vaiheita ja sukulaisten kohtaloita. Jos sinä olet yksi heistä, mutta et tiedä, miten sukututkimuksen voi aloittaa, tämä juttu on sinulle.

1. Kerää muistitietoa – kiirehdi jututtamaan ihmisiä 

Ennen kuin ryhdyt toimeen, päätä mitä tai ketä tutkit. Rajaa ­reippaasti: tutki yhtä henkilöä, perhettä tai suku­linjaa sen sijaan, että lähtisit noviisina selvittämään laajempaa sukukokonaisuutta. Kun kakun syö pala kerrallaan, oppii samalla tekemään sukututkimusta.

Käy ensitöiksesi läpi omat ­nurkkasi. Löytyykö kotoasi valokuvia, kirjeitä, postikortteja, perukirjoja, työtodistuksia tai muuta aineistoa, joka liittyy kohteeseesi? Yritä selvittää, keitä valo­kuvissa on ja missä ne on otettu.

Kaikkein kiireellisintä on jututtaa ihmisiä, joilla on muistitietoa tutkimuskohteestasi. Pitkän linjan sukututkijatkaan eivät ole tavanneet ketään, joka olisi aloittanut muistitiedon keruun tarpeeksi ajoissa.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.