Nostalgia

Kotiliesi on Suomen vanhin naistenlehti – testaa, kuinka hyvin tunnet 100-vuotiaan Kotilieden historian!

Kotiliesi täyttää vuonna 2022 komeasti sata vuotta. Suomen ensimmäisen naistenlehden vuosikymmeniin mahtuu tuhat ja yksi tarinaa, joita kaikkia yhdistää ajatus: koti on voima.

Kotiliedellä on ilo ja kunnia olla Suomen vanhin naistenlehti. Lehti syntyi aikana, jolloin ensimmäisen maailmansodan ja Suomen sisällissodan kauhut olivat jääneet taakse. Samaan aikaan saivat alkunsa muun muassa lastenneuvola ja Kansallisbaletti. Maailmassa, Suomessa ja kodin liesien ääressä oli taas valoa ja toivoa.

Naisella pitää olla oma hetki. Tämä oli yksi kantavista ideoista heti alussa, ja ajatus on kantanut läpi vuosikymmenten tähän päivään asti.

Kotiliesi syntyi kertomaan naisten ja kotien elämästä, antamaan neuvoja, sivistämään, ilahduttamaan ja vahvistamaan naisen asemaa yhteiskunnassa. Koti nähtiin voimana, mitä se on edelleen, sata vuotta myöhemmin.

Takana on siis pitkä pätkä historiaa, monenlaisia aikoja ja vaiheita. Testaa, kuinka hyvin Kotilieden historia on hyppysissäsi. Tunnetko arvokkaaseen ikään ehtineen lehden vaiheet?

Kotien puolesta ennen ja nyt

Kun Kotiliesi vuonna 1922 perustettiin, linja määriteltiin näin: ”Järkiperäisempi kotitalous, parempi kodinhoito ja korkeampi kotikulttuuri.

Lehteä luotsasi tämän jutun pääkuvassa työnsä ääressä istuva päätoimittaja Alli Wiherheimo, joka pysyikin virassaan yli neljä vuosikymmentä.

Lehden toimituskuntaan kuului aluksi korkeassa asemassa vaikuttaneita naisia, esimerkiksi kansanedustajia. 1930-luvulla köyhien perheiden tueksi perustetuttuun hyväntekeväisyysjärjestöön, Kotilieden Kummikerhoon kuului esimerkiksi presidentin rouva Kaisa Kallio.

Kotilieden historia: Vinkkejä kaasunaamareiden käytöstä ihmissuhteisiin

Kotiliesi on aina antanut naisille monenmoisia vinkkejä vaatteiden pesemisestä kaasunaamarin käyttämiseen. Jälkimmäisille oli tarvetta talvisodan alla 1930-luvulla, kun ilmapiiri Suomessa ja maailmassa jälleen kiristyi.

Seuraavalla vuosikymmenellä lehti neuvoi: näin pysyt hengissä korttiannoksilla.

Kun sodasta päästiin, lukuisia morsiamia vihittiin Kotilieden lainaama morsiuskruunu päässään, ja tapa jatkui edelleen 1970-luvulle asti.

1960-luvulla Suomen saavuttivat monenlaiset uudistukset. Alettiin puhua äidinpalkasta, mutta samalla rakennemuutos ja huoli yhteiskunnan ikärakenteesta herättävät keskustelua.

1970-luvulla lehti järjesti suuren maakuntaruokakilpailun ja kävi vilkasta debattia kehitteillä olleesta peruskoulusta.

1980-luvulla lehti järjesti kirjoitusseminaareja, joihin oli tunkua, eikä ihme, sillä opettajina olivat muun muassa kirjailijat Antti Tuuri ja Kaari Utrio.

Lamavuosina 1990-luvulla lukijat lahjoittavat ennätyssumman rahaa Kotilieden Kummikerholle, joka oli omassa lajissaan harvinainen järjestö. Se syntyi jo 1930-luvulla avustamaan köyhiä ja muulla tavoin ongelmiin joutuneita lapsiperheitä ympäri Suomen. Perheille lahjoitettiin vuosikymmenien aikana esimerkiksi lypsylehmiä ja järjestettiin lomia.

Tänä juhlavuonna lehti on uudistunut, laajentunut verkkoon ja someen, viimeksi Tiktokiin. Ydin pysyy: koti, oma hetki ja naisen elämään liittyvät ajankohtaiset aiheet ovat yhä tärkeitä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi on Suomen vanhin naistenlehti – testaa, kuinka hyvin tunnet 100-vuotiaan Kotilieden historian!

Ukko

Kysymys: Oliko Kotiliedellä vastaava päätoimittaja sata vuotta sitten?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.