Nostalgia

Naiset värkkäsivät itse monenmoisia kuukautissuojia, vaikka teko-ohjeita ei julkaistu missään – "Onneksi vaatteet olivat väljiä, niin paksut pönköttävät kotisiteet eivät pullistelleet läpi"

Kuukautisia on menneinä vuosikymmeninä salailtu ja hävetty. Kuukautissuojia, linnun kiikkuja ja kallenkauluksia kudottiin, pyykättiin ja kuivateltiin salaa muiden katseilta. Terveysside saapui kauppoihin paljon myöhemmin.

Terveysside-firma Libresse onnistui viisi vuotta sitten kohauttamaan, kun se hylkäsi sinisen ja alkoi mainostaa tuotteitaan punaisella nesteellä.

Kertakäyttöisten kuukautissuo­jien aikaan syntyneitä naisia tällainen häveliäisyys saattaa jo huvittaa, onhan veri virrannut ihmislajissa jo ainakin 300 000 vuotta.

Hyvin lähellä on kuitenkin se ­aika, jolloin isoäidit ja heidän äitinsä kamppailivat aivan toisenlaisten ongelmien kanssa.

Kun heräsin ja näin vuodot, luulin kuolevani. Juoksin lähimetsässä edestakaisin ja piilotin pöksyt sammaleen alle. Äiti oli navettatöissään, ja lähdin kouluun. Pärjäilin käymällä ulkohuoneessa, ja jotenkin se päivä meni.

Näin kertoo 72-vuotias Kotilieden lukija, jonka kuukautiset alkoivat 12-vuotiaana.

Lue myös: Muistatko vielä, miten maailma avautui nuoruuden junamatkoilla? Tällaista oli reilaaminen Euroopassa 1970-luvulla.

Nuoret tytöt viettivät 1950-luvulla huolettomina kesää Helsingin Sompasaaressa. Kotilieden lukijat muistelevat, miten huolettomuus katosi, kun kuukautiset alkoivat ja niiden kanssa piti pärjätä yksin. Läpivuoto oli alituinen pelko ystävienkin seurassa.
Nuoret tytöt viettivät 1950-luvulla huolettomina kesää Helsingin Sompasaaressa. Kotilieden lukijat muistelevat, miten huolettomuus katosi, kun kuukautiset alkoivat ja niiden kanssa piti pärjätä yksin. Läpivuoto oli alituinen pelko ystävienkin seurassa. © Helsingin kaupunginmuseo

Moni muukin nuoruuttaan 1960- luvulla viettänyt lukija kertoo, miten kuukautisten alkaminen synnytti aikanaan suoranaista kauhua. ­Naisten kommenteissa toistuu sama hätä: apua tai tietoa ei saanut mistään.

Järkytyin, kun pyllystä tulee verta! En tiennyt, mistä on kysymys. Luulin, että minulla on jokin kamala tauti.

Etukäteen äiti tai kukaan ei kertonut mitään. Oli se järkytys, kun housut olivat yhtäkkiä veressä. Varovasti uskalsin tiedustella äidiltä, olinkohan pahasti sairas, voisinko peräti kuolla?

Kuukautissuojia pyykättiin ja kuivateltiin salassa muiden katseilta. Ne olivat ”naisten tarvikkeita”, jos lapsi tai muuten utelias osui paikalle.
Kuukautissuojia pyykättiin ja kuivateltiin salassa muiden katseilta. Ne olivat ”naisten tarvikkeita”, jos lapsi tai muuten utelias osui paikalle. © Helsingin kaupunginmuseo

Koulusta tietoa tihkui tipoittain, mutta se oli ylimalkaista ja ”punastelevaa”

Kuukautisiin liittyneen epätietoisuuden ja häpeän tunnisti myös Annukka Sohlman, joka teki kuukautissiteistä opinnäytetyönsä Helsingin yliopiston Kotitalous- ja käsityötieteiden laitoksella vuonna 2007.

Sohlman haastatteli vuosina 1915–1939 syntyneitä naisia, joista moni ei ollut kehdannut kertoa kuukautisten alkamisesta edes äidilleen. Kun asian tila paljastui, äiti saattoi todeta, että kuukautiset ovat normaali naisen elämään kuuluva asia, mutta siihen keskustelu sitten päättyikin. Käytännön asiat piti selvittää itse.

Annikka Konola haastatteli historian graduunsa nuorempia, 1959–1977 syntyneitä naisia. Vaikka maailma on ollut heidän nuoruudessaan jo toisenlainen, kuukautisista ei oikein voinut vieläkään puhua edes sisaruksille, vaivoin parhaille ystävillekään. Koulusta tietoa alkoi jo saada, mutta se oli naisten kokemuksen mukaan ”punastelevaa” ja ylimalkaista.

Kotilieden lukijat kertovat onkineensa jonkinlaista tietoa vanhemmilta sisariltaan, ystäviltä, serkuilta tai muilta sukulaisnaisilta, jokunen myös valistuneelta opettajalta. 1970-luvulla naisten avuksi tulivat kirjaston kirjat, radio ja lehdet.

Oma äiti kertoi kuukautisista sangen aikaisin ollessani 12-vuotias. Hän kertoi siksi, että hänelle ei ollut kerrottu mitään asiasta ja hän luuli kuolevansa. Sitten hänelle vielä naurettiin asian vuoksi.

Tamponimainos vuodelta 1962 todistaa, miten huoleton olo voi olla kuukautistenkin aikaan.
Tamponimainos vuodelta 1962 todistaa, miten huoleton olo voi olla kuukautistenkin aikaan.

Terveysside tehtiin itse monenmoisista virityksistä

Kuukautissuojat ovat aiheuttaneet naisille kaikkina aikoina harmia, vaikka nykynaiset saavat nautiskella silkinohuista ja imukykyisistä siteistä siivillä ja ilman. Tamponien valikoima on kattava, ja huuhdeltavia kuukautiskuppejakin on tarjolla.

Näitä teollisesti valmistettuja suojia on ollut saatavilla kuitenkin vasta parissa sukupolvessa. Kertakäyttöinen terveysside tuli saataville vasta 1960-luvulla, eikä niihin silloinkaan ollut kaikilla varaa.

Vielä sotien jälkeen siteet tehtiin itse. Räsyjä revittiin vanhoista petivaatteista ja paitojen ja yöpukujen helmoista. Käsistään kätevät neuloivat tai virkkasivat suojia, jotka kiinnitettiin sukkanauhaliiveihin tai siteitä varten valmistettuihin vöihin napeilla, kumilenkeillä tai hakaneuloilla.

Imukyvyn parantamiseksi näiden suojien sisään tungettiin kankaanriekaleita tai metritavarana myytyä selluvanua.

Kotilieden lukijat kertovat, miten hankalaa suojia oli tehdä. Ohjeita ei julkaistu missään. Jonkinmoista tietoa levittivät opettajat, kätilöt, terveyssisaret ja sairaanhoitajat.

Sohlmanin mukaan etenkin ennen sotia syntyneet naiset ­värkkäsivät suojia salaa miesten, lasten ja toisten naisten katseilta ja kysymyksiltä.

Omatekoinen kuukautissuoja oli paksu ja hankala.

Onneksi vaatteet olivat siihen aikaan väljiä, joten paksut pönköttävät kotisiteet eivät pullistelleet läpi.

Teollisesti valmistettujen terveyssiteiden mainokset ilmestyivät Kotilieteen 1930-luvun lopussa.
Teollisesti valmistettujen terveyssiteiden mainokset ilmestyivät Kotilieteen 1930-luvun lopussa. © Otavamedia

Heikko nainen ei saanut kuukautisten aikaan hyppiä eikä pomppia

Häpeän ja salailun ohella kuukautisiin liittyi nykytietämyksen valossa muitakin outoja käsityksiä. ­Moni kertoo, että kuukautisten aikaan varottiin fyysistä ponnistelua, koska vakaan käsityksen mukaan nainen oli kuukautisten aikaan erityisen heikko.

Rajuja fyysisiä ponnistuksia saatettiin välttää siksikin, että omatekoisten suojien kanssa oli hankala liikkua. Alushousut olivat isoja ja leveälahkeisia, joten suojan pelättiin valahtavan lahkeesta lattialle.

Keskikoulussa sai kuukautisten aikaan istua näyttämön reunalla, varmaan siksi, että kun ne suojat olisivat vuotaneet juostessa ja hyppiessä. Kuukautisista ei puhuttu edes toisten tyttöjen kanssa, ei myöskään oppitunneilla. Ne olivat täysin tabu.

Näin kertoo lukija, jonka kuukautiset alkoivat 13-vuotiaana 1959.

Terveysside saapui mutta häpeälliset ostokset piti suorittaa vaivihkaa

1960-syntynyt lukija muistelee, että 1970-luvulla kotiin tupsahti postissa kuori, jossa oli kuukautisista kertova esite ja terveysside näytteeksi.

Mutta vaikka kertakäyttösiteet tulivat kauppoihin, ei niitäkään marssittu ostamaan rinta rottingilla. ­Joku olisi saattanut nähdä!

En ollut koskaan pelännyt niin paljon kuin silloin, kun menin ostamaan pakettia pienen paikkakunnan kemikalioliikkeestä.

Muitakin pulmia oli, kuten vaikkapa se, että terveyssiteiden hävittäminen tuotti päänvaivaa, koska maaseudulla ei ollut järjestettyä jäte­huoltoa.

Eräs nainen kertoo pyytäneensä vanhemmiltaan koulutarvikkeita varten enemmän rahaa, jotta sai ostettua kertakäyttöisiä siteitä. Kun äiti kuuli tämän, syntyi kauhea riita, sillä hän oli itse pärjännyt repimällä vanhoja kalsarinlahkeita.

Tuotemerkki Perfekta tuli vähitellen tutuksi kaikille nuorille naisille, mutta kemikaliossa tai kaupassa siteitä ei pidetty näkyvillä. Ne myytiin alahyllyltä ja käärittiin häveliäästi valkoiseen paperiin.

Vuonna 1965 kuukautiset saanut lukija muistelee:

Suhtautuminen isään ja veljiin oli häveliästä. Puhtaitakaan siteitä tai side­paketteja ei saanut jättää ­näkösälle. Isältä ei saanut pyytää vessaan bideesuihkua, vaikka alapesut oli hankala toteuttaa ilman sitä.

Toinen löysi 12-vuotiaana ­vessan kaapista pikkuhousunsuojia ”30 varmaksi päiväksi” ja säikähti, että kuukautiset kestävä niin kauan kerrallaan. Kolmannen kuukautiset alkoivat 13-vuotiaana vuonna 1977.

Äiti sanoi, että kun punaiset päivät alkavat, terveyssiteitä löytyy käyttämättömän pesukoneen rummusta.

Kuukautissuoja, oli imuliinoja, stoptuukeja, rättejä, resuja ja riepuja

Perheensä vanhin tytär muistelee, miten likaisia räsyjä yritettiin liotella saunanlauteiden alla ja kuivatella piilossa.

Kuukautisiin liittyvästä salailusta kertoo sekin, miten niistä on puhuttu, hiukan asian vierestä. Omatekoisia suojia kutsuttiin imuliinoiksi, stoptuukeiksi, räteiksi, resuiksi, ­rievuiksi, tukoiksi, lapuiksi, häpysiteiksi tai vaikkapa tukeliinoiksi.

Vanhimmat naiset olivat aikanaan kutsuneet kuukautisia kalleiksi, joten siteistä tuli kallenkauluksia. Kun neulotut ja virkatut suojapussukat kuivuivat tuulessa pyykkinarulla, ne saivat sympaattisen lempinimen, linnunkiikku.

Nuoremmat naiset ovat kehittäneet kuukausittaiseen tuskaansa värikkään sanaston. Viime vuosina kuukautisia on kutsuttu esimerkiksi lettupäiviksi, huoltokatkoksi, elinkautisiksi, kivikautisiksi, punaiseksi tsunamiksi, vattuviikoiksi tai vaikkapa tippaviikoiksi. Rosa Meriläinen ja Sanna Seiko Salo löysivät Ne – Kuukautiskirjaansa 184 erilaista lempinimeä.

Kursivoidut tekstit ovat Kotilieden Minunmedia-lukijayhteisöstä.

Lue myös Anna.fi: Pahenevatko kuukautisvaivat iän myötä? Gynekologi listaa kolme tyypillistä muutosta kuukautisissa yli nelikymppisillä.

1940-luvulla auringosta nauttineilla naisilla ei ollut apunaan vielä käsisuihkuja. Hygieniasta piti huolehtia saunassa tai ulkovessassa.
1940-luvulla auringosta nauttineilla naisilla ei ollut apunaan vielä käsisuihkuja. Hygieniasta piti huolehtia saunassa tai ulkovessassa. © Museovirasto

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 3/2023.

Korjattu 16.3.2023 juttuun Annukka Sohlmanin nimi. Aiemmin jutussa oli väärä etunimi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Naiset värkkäsivät itse monenmoisia kuukautissuojia, vaikka teko-ohjeita ei julkaistu missään – "Onneksi vaatteet olivat väljiä, niin paksut pönköttävät kotisiteet eivät pullistelleet läpi"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.