Kulttuuri

Maria Pettersson kirjoitti kirjan naisista, joista historiankirjoissa ei kerrota – mukana hurja kiinalainen merirosvokapteeni ja hollantilaiset teinivakoojasiskokset

Historia on täynnä eriskummallisia ja kiehtovia naisia. Maria Pettersson keräsi yli sadan jännittävää elämää eläneen naisen tarinat yksien kansien väliin. Osasta naisista kerrotaan nyt ensimmäistä kertaa suomeksi.

Eikö maailmanhistorian merkkihenkilöiden joukossa ole ketään naisia? Kysymys putkahti Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Petterssonin päähän ala-asteen loppupuolella historiantunnilla. Historialliset henkilöt ja tapahtumat olivat kiehtoneet häntä pikkutytöstä asti. Ne kiinnostivat jopa enemmän kuin sadut.

”Aloin ihmetellä, että onko niin, että me tytöt ja naiset ollaan ilmestytty tänne maapallolle viimeisen 60 vuoden aikana. Asia häiritsi minua koko kouluajan ja on siitä lähtien kiusannut minua”, Maria Pettersson kertoo. 

Historiaharrastuksen jatkuessa Pettersson alkoi kirjoittaa listaa kaikista kiehtovista historiallisista naisista, joista kuuli tai luki. Vuosien mittaan naisia kertyi listaan monta sataa. Paljastui, että oppitunneilla mainittujen Kleopatran, Katariina Suuren, Marie Curien ja Jean D’Arcin lisäksi maailmaan mahtuu kymmenittäin historiallista naista, joilla on ollut uskomaton elämä.

Historian jännien naisten uskomattomat elämäntarinat

Viime vuosina Petterssonia ovat kiinnostanut erityisesti historian merkittävät naiset, joista hän ei ole kuullut koskaan aikaisemmin. Nyt Pettersson on valinnut heistä 108 ihmeellisintä esiteltäväksi esikoisteoksessaan Historian jännät naiset (Atena, 2020).

”Jos haluamme ymmärtää maailmaa tai sitä, millainen maailma on joskus aikaisemmin ollut tai millaisia ihmisiä maailmassa on elänyt, meidän on pakko lukea myös muiden kuin rikkaiden, valtaapitävien miesten tarinoita. Pelkät sotapäälliköiden ja suurmiesten tarinat eivät anna totuudenmukaista kuvaa maailmasta, jossa on aina ollut myös naisia, vähemmistöjä ja köyhiä.”

Selvisi, että Pettersson ei ole ainoa, joka on janonnut tarinoita historiallista naisista. Kun hän alkoi twiitata historiallisten naisten kertomuksia viime kesänä, palauteryöppy oli valtaisa. Ihmisiltä alkoi sadella viestejä, joissa toivottiin, että Pettersson kirjoittaa naisista kirjan. Rahat kirjaa varten saatiin kasaan joukkorahoituskampanjalla, joka on Suomen kaikkien aikojen toiseksi suurin kirjan joukkorahoitus. 

”Jokainen kirjan naisista ansaitsisi kokonaisia kirjoja, tv-sarjoja ja elokuvia itselleen, mutta jostain syystä emme ole kuulleet heistä koskaan aikaisemmin. Siihen on monta syytä, mutta nämä elämäntarinat ovat niin uskomattomia, että niihin kannattaa tutustua. Hyvät tarinat ansaitsevat tulla kerrotuiksi.”

Kirjeenvaihtoa venäläisprofessorin kanssa

Joidenkin Historian jännät naiset -kirjassa esiteltyjen naisten tarinat ovat koskettaneet Petterssonia erityisen syvältä. Esimerkiksi teini-ikäisten Freddie ja Truus Oversteegenin tarina mietityttää Petterssonia edelleen. Viattoman näköiset siskokset värvättiin vastarintaliikkeen taistelijoiksi, kun natsit miehittivät Hollannin 1940-luvulla. Oversteegenit salakuljettivat aseita tiesulkujen läpi, räjäyttivät rautateitä, viettelivät sotilaita ja pelastivat juutalaislapsia kuljettamalla heitä turvakodista toiseen polkupyörällä. 

”Ei ole hirveän kauaa siitä, kun olemme olleet Euroopassa siinä tilanteessa, jossa kahden teinitytön harteille on asetetettu velvollisuus vastustaa natseja ja pelastaa valtava määrä lapsia ja ihmishenkiä”, Pettersson pohtii. 

Joistakin kirjan naisista tietoa on ollut helpommin saatavilla. Osasta on kirjoitettu jopa suomeksi. Osa taas on ollut niin mystisiä, että tiedonmurusia on pitänyt etsiä ties minkä kielisistä lähdeaineistoista, koska englanniksi, saksaksi, ranskaksi tai ruotsiksi ei ole ollut juuri mitään tietoa saatavilla. 

Freddie ja Truus Oversteegen
Freddie ja Truus Oversteegen toimivat vastarintaliikkeen taistelijoina Hollannissa 1940-luvulla.  Kuva: Maria Pettersson: Historian jännät naiset

1860-luvulla syntyneistä Militzasta ja Anastasiasta, mustista ruhtinattarista, tietoa löytyi vain vähän. Montenegrolaiset ruhtinattaret lähetettiin Venäjän hoviin hankkimaan vaikutusvaltaisia ystäviä Montenegrolle. He olivat tehokkaita lobbareita, pyörittivät Pietarissa okkultistipiirejä ja kipusivat nopeasti tsaariperheen suosioon. He myös esittelivät tsaariperheelle munkki Rasputinin ja tempautuivat mukaan kiellettyihin romansseihin. 

”Siitä, keitä Militza ja Anastasia todella olivat ja mitä he tekivät, on varsin vähän tietoa englanniksi. Lopulta löysin yhden tutkijan, joka oli kirjoittanut heistä venäjäksi. Otin häneen yhteyttä ja kysyin, onko hänellä lisämateriaaleja.”

Tutkija oli jäänyt jo osittain eläkkeelle venäläisestä yliopistosta, mutta hämmästyi ja innostui Petterssonin yhteydenotosta. 

”Hän skannaili minulle serbokroaatinkielisiä lähteitä, joita oli aikanaan käyttänyt tutkimuksessaan, ja lähetteli niitä minulle. Sitten yhdessä mietimme, mitkä asioista olivat totta ja mikä oli sisarusten omaa leuhkimista.”

Maria Pettersson: Historian jännät naiset – Merirosvoja, meedioita, varkaita ja vakoojaprinsessoja (Atena) ilmestyy 19.8.2020. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maria Pettersson kirjoitti kirjan naisista, joista historiankirjoissa ei kerrota – mukana hurja kiinalainen merirosvokapteeni ja hollantilaiset teinivakoojasiskokset

Sinun täytyy kommentoidaksesi.