Nostalgia Tilaajille

Muistatko nämä karismaattiset Suomi-tähdet ja tv:stä tutut kansansuosikit vuosikymmenten takaa? 

Suomessakin on ollut valovoimaisia tähtiä, joilla on taito liikuttaa joukkoja. Tämän perinteisen tähtilajin rinnalle televisio ja radio toivat uudenlaisia tähtiä kansan ihailtaviksi.

1. Villitsijät

Nämä tähdet saivat ihmiset tekemään asioita, joita ei päivänvalossa kehtaisi.

Niilo Yli-Vainio saarnaa.
Niilo Yli-Vainio käytti koko kehoaan sanomansa ryydittämiseen. Tässä hän puhuu herätyskokouksessa 1978. Kuva: Lehtikuva

Niilo Yli-Vainio

Saarnaaja Niilo Yli-Vainio (1920–81) ­pauhasi 27-vuotiaasta lähtien saarnaajana parannuksesta ja uhkaili syntisiä helvetin ­tulella. Kolmekymmentä vuotta hän hioi ilmiö­mäisiä puhelahjojaan ennen kuin hänestä tuli se kansanliikkeen keulakuva, jona hänet tunnetaan.

Vaikka Yli-Vainion puhe oli jo varhain suggestiivista ja eleet dramaattisia, ­sanoma ei juuri kiinnostanut helluntailaisten piirien ulkopuolella. ­Kaikkien tietoisuuteen hän nousi viimeisen neljän elinvuotensa aikana, 1970- ja 80-lukujen taitteessa.

Miten tuomiopäivän pasuunasta sukeutui kansan villit­sijä, jonka tilaisuuksiin tultiin bussilasteittain ja kaukaa? Yli-Vainio löysi oman kriisinsä kautta puhei­siinsa armon ja rakkauden lämmön – ja ryhtyi parantajaksi. Kokouksissa levitettiin patjat lattialle, koska ­kansa kellistyi Yli-Vainion käsittelyssä. ­

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.