Nostalgia Tilaajille

Muistatko vielä mitä on maalaisjärki?

Hölmö kaupunkilainen haaveilee yksinkertaisesta elämästä, mutta kiusallinen totuus on, että hän ei tiedä siitä mitään.

Vanha hirsimökki maalla kuulostaa täydelliseltä pakopaikalta, kun karanteenikansaa vilisee syrjäisimmilläkin metsäpoluilla. Tupa ja kamari ovat seisseet hirsien kannattelemina 1830-luvulta asti. Silloin rakennus ei ollut pelkkä kesämökki, vaan jonkun oma koti.

Vanhanajan kamiina ja porstuassa pärekorissa odottavat polttopuut luovat kuvitelmaa alkuperäisistä asukkaista – maanviljelijöistä, joiden elämä on ollut arkista selviytymistä: talon lämmittämistä, sopankeittoa, voin kirnuamista ja ulkotöitä. Niistä oli riippuvainen koko elanto.

Miten idyllinen onkaan ajatus, että elämän perustarpeista huolehditaan itse. Tupa ei lämpiä ja vesi juokse sormia näpäyttämällä. Eikä markettiin hurauteta noin vain hakemaan sipsejä.

Ihmiskoe maalaismökissä

Vaikka kirnu toimiikin nyt sateenvarjotelineenä ja vanha liesi on lähinnä koriste, viikonloppu maalaismökissä tuntuu kaupunkielämän mukavuuksiin tottuneelle ihmiskokeelta.

Tunnelmallinen takkatuli tupruttaa savua koko mökin täydeltä ja halkopino hupenee uhkaavasti. Tuli lämmittää ihanasti, paitsi kun se hohkaa niin kuumana, että emme saa unta. Pissatauot kirpsakassa kevätsäässä virkistävät – kunnes huomaamme, että puska ei sovi kaikkiin tarpeisiin.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.