Nostalgia

Pääsiäislounaita 70 vuotta sitten

Näin annettiin Kotilieden lukijoille vinkkejä pääsiäislounaan ruokalajeiksi vuonna 1935.

Lounas on oikea monipyhäisten juhlien ateria. Se syödään klo 12-15 välillä.

Pyhäpäivänä menee nuori väki heti aamulla mielellään ulos, osa perheenjäsenistä saattaa mennä pääsiäiskirkkoon. Niinpä kaikki joutuvat takaisin juuri parahiksi lounasaikaan – ja varmasti kovasti nälkäisinä.

Kotiliesi ehdottaa tässä muutamia lounasehdotuksia, jotka on laadittu myös maaseutua silmällä pitäen, sillä ruokalajeihin tarvittavia aineita on varmasti tähän vuodenaikaan maallakin saatavissa. Liharuokiin on ajateltu käytettäväksi vasikkaa. Näin kevätpuolellahan lehmät poikivat runsaammin, ja osa vasikoista joutaa syötäväksi. Monet näistä liharuoista voi aivan hyvin valmistaa ns. pikkuvasikasta eli juottamattomasta.

Monet voileipäruoat taas sisältävät munia, jotka läheisesti kuuluvat juuri pääsiäisen yhteyteen.

Lounaan ruokaluettelon muodostavat joko valmiit, koristetut voileivät, tai ns. voileipäpöytä, kevyt liharuoka (siihen on vasikanliha erittäin sopivaa) tai kala ja kevyt jälkiruoka tai kahvi jonkinlaisten leivonnaisten kanssa.

Lounas I

Lihaliemihyytelö, kylmät pienet lihapallerot, perunasalaatti,  appelsiinimunat, kalavanukas ja voisula, (perunat) Padassa paistettu vasikanliha, kasviksia Mämmiä, kermaa, sokeria (tai kahvi koristetun kakun kanssa)

Lounas II

Taikinoidut munat, savustettu kala ja valkokastike, juusto (mieluimmin kotitekoinen), pääsiäissalaatti, sienipannukakku ja voisula, (perunat) Vasikanmaksa- ja lihapihvit, kasviksia Ruusuhyytelö vaniljakastikkeen tai kerman kanssa

Lounas III

Koristeltuja voileipiä (3-4kpl) Vasikanlihakääryleet, kasviksia Kermavaahtokakku hillon (mieluimmin raakahillon) kanssa.

Teksti: Hilja Huttunen, Kotiliesi 8/1935.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pääsiäislounaita 70 vuotta sitten

täh

jaa että oikein pikkuvasikasta

Onneksi ei tarvitse syödä

Lihaliemihyytelö ja kylmät pienet lihapallerot… En ole kasvissyöjä, mutta nämä vähän etovat.

Mummeli 1941 vuodelta

Pikkuvasikka olikin herkkua! Nykyisinhän ei vasikanlihaa saa enää mistään kaupasta eikä edes halleista. Vasikanliha on herkullista ja kevyttä. Aidot wieninleikkeetkin tehdään vasikanpaistista.

Sweet Sue

Kun en ole lihansyöjä, ihmettelen tämmöisiä herkkuja

Lihansyöjä

Huom! Ohjeet ovat vuodelta 1935. Silloin ei kasvissyöjiä juurikaan ollut. VArsinkin maaseudulla työ oli niin fyysisesti rasittavaa, ettei ns. rehuilla olisi pitkälle pötkitty. Vaikka liha oli monesti pyhäruokaa, se oli kuitenkin olennainen osa ruokavaliota.

vilmamilma

Niin tuolloin vielä ollut terve suhtautuminen eläimiin…

Sinun täytyy kommentoidaksesi.