Nostalgia Tilaajille

”Tein sen minkä jokainen lotta olisi tehnyt”, kertoo Vuoden lotaksi valittu Aila Salo

Lotat ovat nähneet sodat kauhut, kokeneet moraalinsa kyseenalaistamisen ja järjestön lakkauttamista seuranneen vaikenemisen ajan. Tänä vuonna on Lotta Svärdin satavuotisjuhlien aika.

Oli kirkas kesä­yö vuonna 1944. Laiva kuljetti Suomenlahdella haavoittuneita sotilaita Tiurinsaaresta kohti Kotkaa. Joltain puuttui leuka, jollain oli jalat riekaleina.

Laivan kyydissä matkasi myös pikkulotta Aila Salo. Vain hieman aiemmin 16-vuotias Aila oli kuorinut perunoita, liottanut herneitä ja keittänyt läskisoosia Karjalankannaksen Koiviston kauppalan evakuointikeskuksessa. Kun rintama murtui, Ailalle oli tullut äkkilähtö kotikylästään.

Yöllä Aila meni laivan kannelle. Erään paarin pohjalla makasi nuori, kaulaan haavoittunut poika, joka ei pystynyt puhumaan. Laiva keinui, ja paarit liikkuivat kannella.

”Sieltä paarien pohjalta ei näkynyt kuin silmät. Ajattelin, että poika varmaan pelkää liukuvansa veteen. Päätin seisoa hänen vieressään koko yön, jotta hän näkee, että täällä on joku muukin”, raumalainen Aila Salo, 92, sanoo.

Ailaa ei pelottanut. Pommikoneita ei sinä yönä näkynyt.

Mutta ei hän yöstä myöhemmin puhunut kellekään.

”Se oli kokemus, joka oli muistojeni lippaassa, eikä sen kantta avattu.”

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.