Nostalgia Tilaajille

Wivi Lönn oli Suomen ensimmäinen naisarkkitehti – ”Naikaa tyttö pois kilpailemasta”, jupisivat miehet 

Wivi Lönn pääsi poikkeusluvalla opiskelemaan ensin rakennusmestariksi ja sitten arkkitehdiksi. Hän valmistui vuonna 1896 ja perusti oman toimiston jo kolme vuotta myöhemmin.

Vuonna 1913 Tallinnassa juhlittiin komean Estonia-teatterin avajaisia. Rakennuksen suunnittelija oli viisi vuotta aikaisemmin valittu kilpailulla, johon osallistuttiin nimettömänä pelkillä ehdotuksilla rakennuspiirustuksiksi. Voittajaksi oli selviytynyt nimimerkki ”Thalia”, jonka takaa oli paljastunut kaksi suomalaista arkkitehtiä: Wivi Lönn ja Armas Lindgren.

Avajaisissa oli paikalla ainoastaan Lindgren. Ihastunut yleisö kiitteli herra Lindgreniä onnistuneista tilaratkaisuista ja neiti Lönniä kauniista koristeluista. Yleisö joutui kuitenkin hämmästymään, kun Lindgren oikaisi: ei suinkaan. Hän oli ollut vastuussa rakennuksen julkisivuista ja ornamentiikasta. Rakenne- ja tilaratkaisut oli suunnitellut Lönn.
Arkkitehtuuri oli 1900-luvun alussa varsin miehinen ala. Wivi Lönn, hiljainen mutta lujatahtoinen nainen, oli kuitenkin hitaasti alkanut vakiinnuttaa asemaansa arkkitehtinä.

Tyttö poikien keskellä

Olivia Mathilda Lönn syntyi Tampereella vuonna 1872. Wiviksi häntä kutsuttiin koulutytöstä saakka. Hänen isänsä Wilhelm Lönn oli Onkiniemessä sijainneen oluttehtaan panimomestari, mutta isä kuoli jo vuonna 1888 jättäen perheen taloudellisesti tiukoille. Äiti Mathilda (o.s. Sirén) rohkaisi tytärtään tavoittelemaan itsenäistä uraa ja oli tämän tukena koko elämänsä ajan. Wivi Lönnin omien sanojen mukaan taiteellisesta Mathildastakin olisi voinut tulla arkkitehti.

Korkeampi koulutus oli kuitenkin realistinen vaihtoehto vasta Wivin sukupolven naisille – ja hekin joutuivat usein turvautumaan erilaisiin poikkeuslupiin. Sellaisen nojalla myös 20-vuotias Wivi Lönn pääsi Tampereen teollisuuskouluun opiskelemaan rakennusmestariksi sen jälkeen, kun hän oli päässyt Tampereen Suomalaisesta tyttökoulusta.

Yksinäinen neito luokkahuoneessa kolmentoista nuorukaisen keskellä herätti opettajissa jotain närkästyksen, kiusaantuneisuuden ja suojelunhalun välillä, niinpä Lönnin piti suorittaa suurin osa opinnoistaan yksityisohjauksessa.

Matemaattisesti lahjakas Lönn jatkoi Helsingin Polyteknilliseen opistoon, jälleen tosin eräänlaiseksi ylimääräiseksi oppilaaksi. Hän valmistui arkkitehdiksi vuonna 1896.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.