Olli Jalonen: Miehiä ja ihmisiä

Olli Jalonen, Miehiä ja ihmisiäFinlandia-palkintoehdokas Miehiä ja ihmisiä on yksi Olli Jalosen parhaista. Teoksessa on paljon samaa kuin sitä edeltäneessä, Jalosen Poikakirjassa.

1970-luvun alkupuolella eläneet nauttivat kirjasta, niin paljon siinä on viittauksia ajan tapahtumiin. Päähenkilö on 17-vuotias koulupoika, jonka kesään mahtuu paljon uusia asioita. Hän tutustuu aikuisten maailmaan, löytää tyttöystävän ja opettelee itsenäistä
elämää asuessaan viikot työmaaparakissa.

Kesätyössään peltifirmassa hän tutustuu kehitysvammaiseen Reijoon. Tässä on selvä yhteys Steinbeckin romaaniin Hiiriä ja ihmisiä, sillä Reijo on kuin Steinbeckin kuvaama Lennie. Poika joutuu kesän aikana pohtimaan tulevaisuuttaan ja uravalintojaan.

Teksti: Eira Uusitalo

Lue lisää kirjasta Olli Jalonen: Miehiä ja ihmisiä, Otava

Avainsanat

Keskustelu

Olen viittä vaille valmis Olli Jalosen Miehiä ja ihmisiä teoksen parissa. Olen lukenut säännöstellen, jotta nautintoa riittäisi mahdollisimman kauan.

Tapahtumat Hämeenlinnan Myllymäen liepeillä ja Parolassa ovat itselleni tutut vuosilta 1966-1968. Kun luen, elän ajan ja paikat.
Jaakonkatu on samansuuntainen pitkä katu idästä länteen kuin Turuntie jossa asuin Kaurialankentän kohdalla.

Tämä vaikuttaa ”lukkarinrakkauden ” vuoksi, mutta ei eniten.Olli Jalosen tapa kuvailla eri ihmistyyppejä harhailuissaan elämän sokkeloissa on syvällistä mutta ei puisevaa. Hauskuutta Jalonen repii, kuten suomalaisuus vaatii, viinasta ja naisista, hiljaisempaa pohdintaa unohtamatta.

Ala-Seppälän puoluekokousmatka, ja koko mies muutoinkin, on arkkityyppinen . Peltikattofirman pikkupoliitikko,
artopaasilinnamainen vitsi-pläjäys.

Poika on kruunun helmi ! Kasvutarina on hienoa kuvantaa. Nautin suuresti vaikka esimerkiksi radioamatöriys oli ennestään vierasta. Aloin jopa kuunnella omasta radiostani lyhytaaltoja !

Poika ryhtyy mieheksi perheessä kun isä sairastuu. Roilon kaivaminen pihaan vesijohtoa varten on aimo suoritus seitsentoistavuotiaalta.

Rekku, tuo kodissaan isän kaltoin kohtelema iso poika lisää kirjan kuvailemia elämän suuria kysymyksiä.
Vammaisuus, sairaus, salaisuudet etenevät ratketakseen.

Toivottavasti kaikki järjestyy lopuksi.

Kunniallinen Finlandiapalkintoehdokas.

Kommentoi juttua: Olli Jalonen: Miehiä ja ihmisiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X