Ihmiset

Oppikoulujen avustaminen

Kysymyksiä & vastauksia -palstalla kysyttiin vuonna 1953 oppikoulua käyvien avustuksista.

Kysymys: Voiko varaton oppikoulua käyvä saada avustusta koulunkäynnin jatkamiseen, joka muuten olisi varojen puutteessa keskeytettävä? Mistä avustusta olisi anottava ja millä ehdoilla sitä myönnetään?

Vastaus: Lahjakas, vähävarainen ja ahkera lukioluokkien tai poikkeustapauksessa keskikoulun kahden ylimmän luokan oppilas voi saada valtiolta apurahaa opiskeluaan varten.

Apurahaa annetaan lukuvuodeksi kerrallaan ja sitä koskeva anomus on holhoojan tehtävä ja osoitettava kouluhallitukselle ja jätettäväkoulun rehtorille ennen maaliskuun 1 päivää. Anomukseen on liitettävä papintodistus, lukukausitodistuksen jäljennös ja verotodistus.

Kotiliesi 1953

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oppikoulujen avustaminen

UFo

Muistan, miten 1960-luvulla oppikoulussa kysyttiin koko luokan kuullen, ketkä haluavat pyrkiä vapaaoppilaiksi. Se oli näille oppilaille vähän kuin julkinen nöyryytys. Avustukset olisi pitänyt hoitaa hienovaraisemmin, mutta eihän silloin paljon lapsipsykologian päälle ymmärretty.

Aino-mummo

Kävin kunnallisen keskikoulun,-63sain päästötodistuksen.Silloin keskikoulun johtokunta jakoi ns.kenkäavustuksia vähävaraisille oppilaille.Mielestäni jako tapahtui oikeuden mukaisesti,asun pienellä paikkakunnalla ja johtokunta tunsi hyvin paikalliset olot.Kunnallinen keskikouluhan oli täysin ilmainen.Enkä muista,että avustuksen saajia olisi mitenkään pilkattu.Itse en tietenkään saanut ”monorahaa”,olihan isäni johtokunnan puheenjohtaja,mutta ehdotti kaima-pojalle tuplarahaa (Voittoja oli vähän),ehdotus meni läpi.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.