Ihmiset

Ostetaan vähän valmista

Einekset tekivät tuloaan suomalaiseen ruokakulttuuriin jo viime vuosisadan puolivälissä.

Toim. huom. Valmiin ruoan ostaminen on tullut emännille työn helpottajaksi, johon kerran makuun päästyä usein turvaudutaan. Suuren keittiön tuotteet ovat tietysti hyvässäkin tapauksessa massatavaraa, mutta suurin nälkäkin vaatii massaa ensiksi ja herkuttelua vasta toisessa sijassa, jos ollenkaan. Kirjoittajamme esittelee tässä nykyaikaisia einestuotteita kiireisen emännän avuksi.

Ehkä on syytä vielä korostaa, että tällainen uudelleen kuumennettu ruoka vaatii erityisen tarkoin huolehtimaan vitamiinien saannista tuoreiden hedelmien, juuresraasteiden, hillon, maidon, vastakeitettyjen kuoriperunoiden avulla. Samoin on taloudellisen emännän tarkattava, millaiseksi ruoan hinta nousee, jos einestuotteilla tyydytetään perheen ruoantarve useasti

Monenlaista valmisruokaa

Varsinkin näin syksyllä on einesosastoilla paljon värikästä materiaalia käytettävissä. Valmistetaan erilaisia salaatteja, ennen kaikkea meillä niin yleistä sillisalaattia, joka todella tuoreista juureksista huolellisesti valmistettuna antaa väriä ruokapöytään.

Paitsi salaatteja myös erilaisia laatikkoja esim. porkkanasta, lantusta ja kaalista valmistettuja on saatavissa lihamyymälöistä, jotka pitävät eineksiä kaupan. Useat laatikothan ovat suhteellisen suuritöisiä ja vaativat pitkän kypsennysajan. Einesosastoilla tottuneet tekijät valmistavat yhtä huolellisesti kuin kotonakin, ja kun emäntä tällaisen laatikon on ostanut, on hänellä nopean lämmittämisen jälkeen perheelle pian suuhunpantavaa.

Jo monin tavoin kykenevät einesosastot olemaan kotien apuna. Ne haluavat myös palvella yleisöä siten,että tarvittaessa valmistavat tilauksesta esim. koristetun kylmän kalan tai muuta, mitä emäntä itse ei ehdi kotona valmistaa.

Moninaisia einesvalmisteita on jo nyt saatavissa. Niin kuin kaikilla muillakin aloilla kulkee kehitys varmaan tälläkin alalla lähivuosina nopeasti eteenpäin. Kenties parinkymmenen vuoden perästä joka perheessä on havaittu einesvalmisteiden käytön edullisuus sekä huomattu, että ne huolimatta ehkä hiukan kalliilta tuntuvista hinnoista, kuitenkin ottaen huomioon ajan ja vaivan säästön sopivat perhekäyttöönkin ja yksineläjille erityisesti.

Teksti:Talousopettaja Leila Suonio Kotiliesi 22/1949

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ostetaan vähän valmista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.