Ihmiset

Pääkaupungin joululahja ansioäideille

Helsinki oli tiennäyttäjä Pohjolassa, kun se vuonna 1936 myönsi kaupungin viroissa oleville naisille palkallista äitiyslomaa.

Jokin aika sitten esitti Helsingin kaupungin virkamiesyhdistys kaupunginhallitukselle pyynnön, että kaupungin palveluksessa oleville naispuolisille viranhaltijoille myönnettäisiin synnytystapausten johdosta sopivan pitkä loma täysin palkkaeduin.

Pyyntöä perusteltiin väestöpoliittisilla ja oikeudenmukaisuussyillä. Huomautettiin, että jos vaimo menettää palkkansa synnytyksen aiheuttaman virkaloman aikana, on siitä seurauksena, että vähävaraisen virkamiesluokan keskuudessa väestön lisäys tyrehtyy nykyisestäänkin.

Myös huomautettiin, ettei ole oikeuden eikä kohtuuden mukaista, että nainen jätetään palkatta juuri niinä viikkoina, jolloin hän täyttää sosiaalisesti katsoen arvokkainta tehtävää, mitä ihmisen osalle voi tulla.

Äskettäin käsitteli asian niin kaupunginhallitus kuin valtuustokin. Yksimielisesti päätettiin, että jokaiselle kaupungin toimessa olevalle naiselle maksetaan täydet palkkaedut neljän viikon loma-ajalta ennen synnytystä ja samoin neljän viikon ajalta synnytyksen jälkeen. M.H.

Kotilieden Joulu, 24/1936

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pääkaupungin joululahja ansioäideille

Sinun täytyy kommentoidaksesi.