Ihmiset

Pitkää ikää, täyttä elämää

Viimeinen 1800-luvulla syntynyt amerikkalainen, Susannah Mushatt Jones, kuoli toukokuussa 116-vuotiaana. Epävirallisesti maailman vanhin nainen on nyt italialainen 116-vuotias Emma Morano ja vanhin mies israelilainen 112-vuotias Yisrael Kristal. Suomessa on kaksi 109-vuotiasta. Lähes satavuo­tiaita meillä on jo lähes 800.

Kun pohtii maailman ja sivilisaatioiden kehittymistä Mushatt Jonesin syntymävuodesta 1899 tähän päivään, tulee vähän samankaltainen pöllämystynyt olo kuin alkuräjähdyksen saloja ihmetellessä. Että kuinka ihmeessä tämä kaikki onkaan ollut mahdollista.

Ihmismielen horisontissa 116 vuotta ei sinällään ole mikään mahdottoman pitkä aika, kuluvathan vuosikymmenetkin lopulta hämmentävän nopeasti. Konkreettisimmin ajan kulumisen nopeuden ymmärtää lasten kasvussa, itsen ja läheisten ikääntymisessä sekä ympäristön ja maiseman muutoksessa. Kuin kaikki olisi tapahtunut eilen, vaikka niin monesta asiasta alkaakin olla jo vuosia tai vuosikymmeniä.

Pitkän elämän tavoittelu on eräs harvoista koko ihmiskuntaa yhdistävistä arvoista. Toki maailmankolkalta löytyy myös kulttuureja, joiden keskuudessa pitkän elämän tavoittelu ei ole samankaltainen pakkomielle kuin länsimaissa. Vanhaksi elämisestä haaveiluun yhdistyy usein ikuisen nuoruuden tavoittelu – sovittamattoman ristiriitaisesti.

Vanheneminen on vääjäämätöntä, miksei siis suhtautuisi siihen pikemminkin huumorilla, kiitollisuudella. Etenkin, jos saa olla terve. Nuoruus on ennen kaikkea mielenlaatu ja elämänasenne, ei suinkaan pelkästään se näkymä, jonka peili tarjoilee.

Pitkästä elämästä unelmointi on ymmärrettävää, koska elämä on ainutkertainen. Ja kun täällä vielä on niin paljon ihmisiä, joita rakastaa. Niin paljon asioita, joiden puolesta haluaa tehdä työtä. Niin paljon kauneutta, jota haluaa nähdä. Ja mikä parasta, ihmistä ei nykymaailmassa enää sosiaalisesti rajoiteta tämän ikään vedoten. Ei tarvitse miettiä, onko joku asia tai harrastus ”tässä iässä enää sopivaa”. Ei ole olemassa mitään oikeaa ja väärää ikää oikeastaan millekään tekemiselle, jos vain toimintakykyä riittää.

Mitä sitten kannattaisi tehdä elääkseen mahdollisimman pitkään? Pitkäikäisyys on osittain periytyvä ominaisuus, genetiikan osuus on noin kolmasosa. Kaksi kolmasosaa riippuu elintavoista ja muista ympäristötekijöistä tai puhtaasta sattumasta. Viime vuonna Suomessa syntyneiden poikien elinajanodote on 78,5 vuotta ja tyttöjen 84,1 vuotta.

Mitään ihmeellistä reseptiä pitkään ikään ei ole olemassa. Perusasiat ovat tiedossa jokaisella. Liiku, syö terveellisesti ja pysyttele normaalipainossa, älä tupakoi äläkä juo liikaa, tunne sukusi terveyshistoria ja pyri ennaltaehkäisemään mahdollisia periytyviä sairauksia. Ennen kaikkea; ole utelias elämälle, säilytä aina lapsenmielisyytesi, älä kyynisty, ajattele positiivisesti, hakeudu yhteisöihin joissa viihdyt ja ole itsellesi armollinen. Elämän arvoa ei mitata sen pituudella. Lisää vuosia elämään, kyllä – mutta ennen kaikkea: lisää elämää vuosiin. •

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pitkää ikää, täyttä elämää

Sinun täytyy kommentoidaksesi.