Ihmiset

Raakel Lignell kertoo Annassa yli 30 vuotta kestäneen avioliittonsa salaisuuden: ”Toisen epävarmuuksia ei tarvitse käyttää aseina”

Kirjoittaja ja muusikko Raakel Lignell on viiden aikuisen lapsen äiti ja kolmen tytön isoäiti. Raakel pohtii Annassa äitiyttä ja pitkää avioliittoaan Nicke Lignellin kanssa.

Sipoolaisen kodin ruokapöydän äärellä riittää kuhinaa. Raakel Lignellin, 55, ydinperheeseen kuuluu tällä hetkellä kolmetoista henkilöä. Joskus ruokapöydän ääreen istuvat myös Raakelin äiti ja Raakelin puolison, näyttelijä Nicke Lignellin äiti, kerrotaan Annassa.

Raakel elää uudenlaista elämänvaihetta, jossa tuntuu sukupolvien välisten roolien muuttuminen. Aikuiset lapset ovat muuttaneet pois kotoa, ja Raakel huolehtii yhä enemmän oman äitinsä asioista. Tämä teema näkyy osin myös Raakelin uudessa fiktiivisessä romaanissa Kevätuhri, joka kertoo sukupolvien välisistä suhteista ja painolasteista.

Raakelilla on viisi aikuista lasta ja kolme lapsenlasta, joiden kanssa Raakel viettää paljon aikaa. Lapsenlastensa hoitaminen on saanut Raakelin pohdiskelemaan itseään äitinä.

”Kasvattajana olin jämpti, toisille se toimi paremmin kuin toisille. Osan kanssa on otettu teini-iässä rajustikin yhteen, jolloin huonoimpina hetkinä mietin, että taidan oikeastikin olla ihan idiootti”, Raakel Lignell kertoo Annassa.

Lue myös: Salla remontoi 35 vuotta tyhjillään olleen autiotalon suurperheen kodiksi – katso kuvat huikeasta muodonmuutoksesta

Raakel Lignell ei riitele puolisonsa kanssa: ”Kumpikaan ei tarvitse sellaista panettelua”

Raakelin esikoisromani Älä sano että rakastat käsitteli autofiktion kautta Raakelin tuhoista parisuhdekokemusta nuorena aikuisena.

Nyt Raakel on ollut parisuhteessa näyttelijä Nicke Lignellin kanssa yli kolmekymmentä vuotta. Raakel pohtii Annassa pitkää liittoaan.

”Toista ei voi muuttaa, mutta hiomista ja yhteisiä arvovalintoja on matkan varrella tehty. Eri vaiheiden hyväksyminen on myös pitkässä liitossa tärkeää, ne eivät osu aina samaan aikaan.”

Lignellit eivät osaa riidellä. Se on pitänyt yllä kunnioitusta suhteessa, Raakel arvelee.

”Jonkun mielestä voi olla huono asia, että emme puhdista ilmaa. Mutta ainakin minä olen sen tyyppinen, että jos toinen sanoisi jotain todella pahaa, voisin antaa anteeksi, mutta se jäisi elämään takaraivossa”, Raakel sanoo Annassa

”Olemme jutelleet, että emme kumpikaan tarvitse sellaista panettelua. Jokaisella on ne omat epävarmuudet ja möröt, ei niitä tarvitse toisen käyttää aseina.”

Lue myös Anna.fi: Raakel Lignellin ydinperheeseen kuuluu 13 ihmistä: ”Vietän enemmän aikaa aikuisten lasteni kuin ystävieni kanssa”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Raakel Lignell kertoo Annassa yli 30 vuotta kestäneen avioliittonsa salaisuuden: ”Toisen epävarmuuksia ei tarvitse käyttää aseina”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.